Polkupyöräkauppa rullaa Salon seudulla – sähköpyörät ovat haluttua tavaraa, mutta liikkeet joutuvat myymään eioota

0
Ari Salmiranta kertoo muiden haastateltujen pyöräkauppiaiden tapaan, että hänen liikkeessään on jouduttu myymään eioota. Etenkin sähköpyörille on kova kysyntä, mutta niitä Salmirannan pyöräkaupan valikoimissa ei tällä hetkellä ole. Yrittäjä toivoo, että ensi vuoden mallit tulisivat myyntiin syys-lokakuussa. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Polku- ja sähköpyörille riittää kysyntää Salossa ja Somerolla. Asian vahvistaa kolme seudulla toimivaa pyörien myynti- ja huoltoliikettä.

Kauppiaiden mukaan etenkin sähköpyörien kysynnässä on kovaa kasvua. Myös perinteisesti poljettavat mallit kiinnostavat yhä kuluttajia.

– Pyörämyynti on ollut tasaisessa kasvussa jo useamman vuoden ajan. Tarkkoja prosentteja en osaa sanoa, mutta sekä sähköpyörät että laadukkaat maastopyörät houkuttelevat ostajia, salolaisen Pyöräkeitaan yrittäjä Miikka Heinonen kertoo.

Hän toteaa, että sähköpyöräily on yleistynyt, koska välinekehitys on ottanut viime vuosina suuria loikkauksia eteenpäin.

– Lisäksi ihmiset ovat ymmärtäneet, ettei sähköpyöräilykään ole pelkkää ilmaista polkemista. Kyllä sellaisenkin selässä täytyy töitä tehdä.

Heinonen uskoo, että sähköpyöräbuumin huippu on vasta edessä.

– Ennustan vielä suurempaa kasvua. Esimerkiksi Tanskassa trendi on ollut todella kovassa huudossa.

Heinonen sanoo, että harrastepyörien myynti on lisääntynyt myös Salossa.

– Liikunta ylipäänsä on nyt muodissa. Pyöräily on helppo ja halpa hyötyliikuntamuoto, kunhan vain ostaa välineen, hän huomauttaa.

Korona ei ole aiheuttanut erityistä piikkiä pyörämyyntiin, ja siihen on Heinosen mukaan varsin looginen syy.

– Kun komponenttien valmistus jäätyi Kiinassa, vaikutti se suoraan pyörävalmistajiin. Toimittajan varastot ovat tyhjät, joten olemme joutuneet myymään eioota.

Kun tavaraa on hyllyssä ja näyteikkunassa, se menee kuitenkin kaupaksi.

– Kyllä korona on varmasti omalta osaltaan vaikuttanut siihen, että kuluttajien rahat ovat menneet harrastuksiin ja vapaa-aikaan. Tiedän, että pyörien lisäksi kovassa huudossa ovat olleet esimerkiksi ulkoporeammeet, Heinonen pohtii.

Kuluttajia kiinnostavat eritoten sähköpyörät ja laadukkaat maastopyörät. Kuva: SSS-arkisto.

Pyörien maahantuontia ja markkinointia harjoittava Cycleurope Finland tiedotti kaksinkertaistaneensa tuloksensa touko-kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna.

Esimerkiksi Crescent-, Monark- ja Bianchi-merkkisiä pyöriä toimittava yritys kertoo, että sähköpyörien myynti kasvoin 70 prosentilla vuoden takaisista luvuista.

Salolaisen Salmirannan pyöräilyliikkeen varastoissa ei ole tällä hetkellä yhtäkään sähköpyörää. Ari Salmiranta kertoo, että he ovat Pyöräkeitaan tapaan myyneet ostajille eioota.

– Varastollisesti Suomi on tällä hetkellä pyörätön maa. Turku–Helsinki–Tampere–Oulu-akseli myi kaiken alta aikayksikössä, Salmiranta huokaisee.

Hän toteaa, että valtakunnallinen myynti on Salon vastaavaa edellä.

– Mutta täälläkin on kasvua. Mitään piikkiä ei ole tänä vuonna tullut, mutta vuosien mittaan myynti on lisääntynyt.

Salmiranta muistuttaa, että etenkin sähköpyörät ovat kalliita investointeja.

– Hintaskaala on 3 000 eurosta ylöspäin, hän tietää.

Eivät Salmirannan liiketilat tälläkään hetkellä täyttä tyhjyyttään ammota. Myynnissä on esimerkiksi maastopyöriä, ja huollon puolella riittää kiirettä.

– Vaikka varaosistakin on pulaa, yksikään pyörä ei ole jäänyt huoltoa vaille, Salmiranta vakuuttaa.

Hän toivoo, että liike saisi varastontäydennystä syys-lokakuussa.

– Tehtaat tekevät parhaillaan ensi vuoden malleja, ja ne lanseerataan elokuussa.

”Liikunta ylipäänsä on nyt muodissa. Pyöräily on helppo ja halpa hyötyliikuntamuoto, kunhan vain ostaa välineen.”

Myös Somerolla pyöräkauppa rullaa vilkkaana.

– Kysyntää on, mutta tukkurit eivät ole kyenneet toimittamaan tavaraa. Sähköpyörät ovat haluttuja, mutta nyt olemme joutuneet myymään eioota, Sporttikoneen yrittäjä Ari Kujansuu kertoo ja vahvistaa salolaisten kannat.

Kaupaksi menevät myös perinteiset poljettavat pyörämallit.

– Kevät alkoi tänä vuonna aikaisin, joten kelitkin olivat kohdillaan, Kujansuu muistelee.

Hän uumoilee, että koronalla on ollut omat vaikutuksensa pyörien ja muiden vapaa-ajan varusteiden myyntiin.

– Ihmisillä on ollut enemmän aikaa kotiaskareisiin, joten myös harrastuksiin on panostettu.