Puhelut koronaneuvontaan moninkertaistuivat hiljaisen kesän jälkeen

0
Maaliskuussa pääterveysaseman ovi oli informaatiota tulvillaan. Ylilääkäri Marita Reivonen sanoo, että neuvontapuhelimen lailla koko Salon terveydenhuollon puhelinliikenne on vilkastunut lähiaikoina infektioiden osalta. Ilmiö on ollut havaittavissa ylilääkärin mukaan muissakin kunnissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

14. maaliskuuta avattiin Salon kaupungin koronaneuvontapuhelin, joka keräsi neljä kuukautta sitten päivittäin noin 50 puhelua (SSS 2.4.).

Salon kaupungin itäisen avoterveydenhuollon ylilääkäri Marita Reivonen kertoo, että kesän aikana neuvontapuhelin hiljeni merkittävästi saapuvien puhelujen osalta. Loppukesän lähestyessä se on alkanut kuitenkin soimaan taas vilkkaasti.

– Enää ei kysytä niinkään neuvoja ja tietoja koronaviruksesta, kuten alussa. Ihmiset soittavat nyt enimmäkseen oireistaan ja pyytävät aikaa koronatestiin, Reivonen kuvailee.

Neuvontapuhelin kehitettiin alunperin tietolähteeksi virukseen liittyen, mutta nykyään sen kautta voi myös varata testausajan itselleen.

– Testimäärämme ovat kasvaneet huimasti viime viikosta alkaen, mutta koronapositiivisia ei ole löytynyt enempää. Syy määrän lisääntymiseen on siis joku muu. Nuhakuumetta on nyt liikkeellä, Reivonen huomauttaa.

Aluksi neuvontapuhelimeen tulevien soittojen määrästä pidettiin epävirallista seurantaa, tukkimiehen kirjanpidon muodossa. Tällä hetkellä puheluita tulee kuitenkin niin paljon, että laskentaa ei enää toteuteta.

”Positiivisten tulosten mahdollinen nousu nähdään parin viikon sisällä.”

Nykyhetken avainkysymyksenä Reivonen näkee sen, että lähtevätkö koronatartunnat nousuun.

– Positiivisten tulosten mahdollinen nousu nähdään parin viikon sisällä. Tilanne on odottava.

Huhtikuussa neuvontapuhelimen asiakaspalvelusta vastasi yhteensä kuusi hoitajaa, mutta kesän aikana henkilöstöresursseja karsittiin huomattavasti.

– Pääsääntöisesti neuvontapuhelimessa oli kesällä vain yksi henkilö, jolloin sen hoitaminen myös siirrettiin infektiovastaanotolle. Siellä puhelimeen on vastattu muun työn ohella. Viime maanantaina neuvontapuhelin sai kuitenkin lisää henkilöstöresursseja.

Reivosen mukaan koronaneuvontaan vastaavan henkilöstön määrää on vaikea arvioida, koska infektiovastaanoton työntekijät tekevät sitä vaihtelevalla kokoonpanolla muun työnsä ohella.

Salon pääterveysasema otettiin keväällä vain hengitystieinfektioiden vastaanoton käyttöön. Lääkärin vastaanotto ja neuvola saivat siirtyä alta pois. Käytäntö on jatkunut niin koko kesän tähän asti, mutta maanantaina tilanne muuttuu.

– Lääkärin vastaanotto palaa pääterveysasemalle toimien siellä rinnakkain infektiovastaanoton kanssa. Infektiovastaanoton tila on erotettu ja sinne kuljetaan eri ovesta kuin lääkärin vastaanotolle, Reivonen alleviivaa.

Pääterveysaseman neuvolatoiminta siirrettiin keväällä Halikkoon, jossa se myös toistaiseksi pysyy. Sille ei ole nyt riittävästi tilaa pääterveysasemalla.

Keväällä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toiminnot vedettiin mahdollisimman vähälle osuudelle kaupungin terveydenhuoltopalveluissa. Alkukesällä ne tuotiin taas normaaliin päiväjärjestykseen.

– Olemme kuitenkin uuden tilanteen edessä. Emme tiedä, miten syksy lähtee tästä etenemään infektioiden ja koronatilanteen kanssa. Terveydenhuoltopalvelut elävät niiden mukaan, Reivonen pohtii.