Rantanen kerää dataa Tintille – Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on entistä salolaisempi

0
Daniel Rantanen on toiminut alkukauden SalPan valmennuksessa ja markkinoinnissa.

Veikkausliigassa pelaavan Turun Palloseuran salolaisuusaste kasvaa entisestään. Seura kertoi keskiviikkona, että joukkueen uusi data-analyytikko on ammattivedonlyöjä ja salolaisen urheilun monitoimimies Daniel Rantanen.

30-vuotiaan Rantasen tie Tepsiin kulki seuran kehitysjohtajan Arto Kuuluvaisen kautta.

– Arto on tutun tuttu ja hän otti yhteyttä. Keskustelin myös muiden liigaseurojen kanssa ja joukossa oli mielenkiintoisia vaihtoehtoja, Rantanen paljastaa.

Jonatan Johansson korvasi SalPasta tutun Tommi Pikkaraisen TPS:n päävalmentajana.

Rantanen keskusteli tehtävästä jo Tommi Pikkaraisen päävalmentajakauden viimeisillä viikoilla. SalPasta tuttu Pikkarainen sai kaksi viikkoa sitten potkut ja hänen tilalleen tuli Huuhkaja-legenda Jonatan Johansson. Rantanen myöntää, että Johanssonin tulo seuraan ei ainakaan vähentänyt hänen mielenkiintoaan seuraa kohtaan.

Rantanen on viime vuodet ollut osa salolaisvetoista Provincit-vedonlyöntisyndikaattia. TPS:ään siirtyminen tarkoittaa samalla sitä, että Palloliiton sääntöjen mukaan Rantanen joutuu luopumaan jäsenyydestään syndikaatissa.

– Totta kai se oli kipeä päätös, mutta samalla se oli piristysruiske. Vedonlyönti on ammattina kuitenkin erittäin raju ja stressaava… Toki tämäkin sitä voi olla!

Rantanen on toiminut tällä kaudella myös Salon Palloilijoiden valmennustiimissä ja vastannut osin edustusjoukkueen markkinoinnista. SalPaa Rantanen ei kuitenkaan jätä.

– Pitää katsoa, miten tämä palapeli rakentuu, ja miten omat aikaresurssini jakaantuu. Ollaan aika nollapisteessä vielä, Rantanen myöntää.

Rantasen työnkuva on mahdollisimman tiristetysti kerrottuna kerätä ja analysoida dataa päätöksenteon tueksi. Eli pitkälti samaa kuin vedonlyöntiammattilaisena. Käytännössä se tarkoittaa pelien seuraamista, nähdyn murskaamista numeroiksi ja numeroilla perustellun faktan tuottamista Johanssonille.

SalPassa Rantasen kädenjälki näkyi varsinkin erilaisissa ja yllättävissä erikoistilannevariaatioissa. Erikoistilanteet ovatkin yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun puhutaan sarjapaikastaan kamppailevasta joukkueesta, joka luo keskimääräistä vähemmän maalipaikkoja ja jonka on säilyäkseen oltava harvoissa paikoissaan tehokas.

– Sarjapaikan säilyttäminen on seuran tärkein prioriteetti ja erikoistilanteista voi saada tilanteeseen nopeaa helpotusta, Rantanen tiivistää.

Erikoistilanteiden viilaus on todella lyhytjänteistä mikromanagerointia, mutta data-analytiikkaa tarvitaan myös seuran tulevaisuuden rakentamiseen, kuten pelaajahankintoihin tai siihen, miten käytössä olevat pelaajat sopivat seuran haluttuun pelitapaan.

– Kuten ”Tintti” sanoi, niin pitkän ja lyhyen ajan tavoitteet eivät kulje aina käsi kädessä, Rantanen muistuttaa realiteeteista.

TPS:n liigajoukkueen taustaryhmässä on Rantasen lisäksi kaksi muuta salolaistaustaista: maalivahtivalmentaja Mikko Känkänen ja videokoordinaattori Tuomas Sonck. Pelaajista salolaislähtöisiä ovat hyökkääjä Oskari Jakonen ja maalivahti Santeri Aaltonen. Lisäksi SalPassa ovat uransa aikana pelanneet Albijon Muzaci, Joakim Latonen, Jami Siirtola ja Jesper Karlsson.

– Ei tässä mitään salolaisten salaista Troijan hevosta rakenneta, Rantanen torjuu utelut salolaisten vallankaappauksesta.

SalPassa pitkään pelannut Albijon Muzaci oli yksi vaisun TPS:n harvoista valopilkuista torstaina. (Kuva: Turun Sanomat/Eero Saarikoski)

Honka jätti Tepsin nollille – Heinonen taas vaihdosta kentälle

Daniel Rantasen ja Jonatan Johanssonin kauden ensimmäinen kotiottelu päättyi 0–2-tappioon Hongalle torstaina. Vieraat ratkaisivat löysätempoisen ottelun toisen puoliajan alussa, kun Demba Savage ja Jean Marie Dongouiskivät viiden minuutin välein.
TPS on voittanut kauden seitsemästä ottelustaan vain yhden.
Ennakkoon Kupittaan nurmella oli mahdollisuus nähdä todellinen salolaisinvaasio, mutta TPS:n Oskari Jakonen ja Santeri Aaltonen eivät olleet kokoonpanossa. Hongan Elmo Heinonen vaihdettiin kentälle 80. minuutilla.
Jakonen on kuulunut tällä kaudella TPS:n pirteimpiin hyökkääjiin, mutta on joutunut jättämään kaksi edellistä ottelua väliin reisivamman vuoksi. Selkäleikkauksesta toipunut Aaltonen taas on hakenut pelituntumaa TPS:n reservijoukkueesta, joka pelaa Kolmosta.
Heinonen on tullut tällä kaudella viidessä ottelussa vaihdosta kentälle ja pelannut yhteensä 55 minuuttia.
Salolaislähtöisistä liigapelaajista suurinta vastuuta onkin kantanut odotetusti Valkeakosken Hakan Niklas Friberg, joka on ollut joukkueen avauskokoonpanossa kaikissa seitsemässä ottelussa ja pelannut eniten koko joukkueessa. Keskuspuolustaja Friberg on tehnyt myös kauden toistaiseksi ainoan ”salolaismaalin”.