Siljan valtakausi alkoi – 17-vuotias suurlupaus voitti uransa ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden

0
Silja Kosonen ei pettänyt odotuksia vaan ylitti ne.

Turun Kalevan kisojen toistaiseksi suurin yllätys nähtiin perjantaina moukariringissä, kun Someron Esan 17-vuotias Silja Kosonen otti uransa ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden tuloksella 68,40.

Ennakkosuosikki ja SE-nainen Krista Tervo jäi vasta neljänneksi, kun yllätyksen täydensivät Kati Ojaloo ja Suvi Koskinen.

– Ei tapahtunut mitään. Olen todella pettynyt, mutta tämä pitää vain niellä ja jatkaa elämää, tekniikkaongelmiin sortunut Tervo kommentoi kauden ylivoimaisesti huonointa kilpailuaan, joka päättyi tulokseen 64,52.

Kosonen oli kilpailussa omaa luokkaansa, sillä Noormarkun Nopsaa edustava virolainen Ojaloo heitti 67,16 ja Kauhajoen Karhun Koskinen 65,17.

Kosonen oli kilpailun jälkeen iloinen ja varsinkin helpottunut, sillä hän odotti loppuun asti, että Tervo onnistuu heittämään kilpailussa yhden pitkän kaaren jopa yli 70 metrin.

– Minulla oli aika paljon paineita, sillä täällä oli suku ja kavereita katsomassa. Moni myös odotti, että Kristan haastajana pystyisin jopa voittamaan kilpailun, abiturientti Kosonen kertoi.

– Minulla on kuitenkin hyvät kisahermot. Saan aina aika hyvin tsempattua kilpailutilanteessa.

Kososen voiton arvoa nostaa se, että kyseessä oli Kalevan kisa -historian kovatasoisin naisten moukarifinaali. Koskaan aiemmin mitaliin ei ole vaadittu yhtä pitkää heittoa kuin perjantaina.

Jani Pihkasen valmennuksessa olevan Kososen kehitys on ollut todella hurjaa.

Hän on parantanut kesän kisoissa ennätystään yli seitsemän metriä tulokseen 71,34, joka on 19- ja 22-vuotiaiden Suomen ennätys. Vielä viime vuoden elokuussa Kososen ennätys naisten nelikiloisella välineellä oli ”vain” 61,88. Eilinen voittotulos oli Kososen lyhyen uran toiseksi paras.

Tervo taas on parantanut naisten moukarinheiton Suomen ennätystä tänä kesänä kaksi kertaa ja viimeksi lukemiin 72,12. Kosonen on kaikkien aikojen tilastossa toisena.

TEKSTI: STT | Pasi Rein ja SSS | Juha Tuuna.