Someron Säästöpankilla sujuu koronakurimuksenkin keskellä

0
Someron Säästöpankilla sujuu. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila.

Someron Säästöpankin liiketoiminnan kasvu on jatkunut ennätysmäisenä koronasta huolimatta.

Someron Säästöpankki on avannut vuoden aikana kolme uutta konttoria: helmikuussa Kemiönsaareen ja kesäkuussa Akaalle sekä Loviisaan. Pankin isännöintiliiketoimintaa harjoittava Sp-Isännöintipalvelut Oy osti kesäkuun lopussa salolaisen Tili ja Isännöinti Vaahtera Oy:n liiketoiminnan. Lisäksi Sp-Koti-kiinteistövälitys laajensi toimintaansa Kemiönsaareen ja Akaaseen, ja myös Loviisaan on tulossa Sp-Koti.

Asiakasvarojen ja kokonaisluottojen yhteismäärä rikkoi ensimmäistä kertaa miljardin euron rajapyykin huhtikuun 2019 lopussa. Kesäkuussa 2020 rikkoutui jo 1,1 miljardin euron raja.

Pankki myönsi vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ennätysmäärän uusia luottoja: uusia asuntoluottoja myönnettiin 39,1 miljoonaa euroa, mikä on 53,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Yritysasiakkaille myönnettiin uusia luottoja 33,9 miljoonaa, mikä on 78,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja maa- ja metsätalousasiakkaille myönnettiin 15,6 miljoonaa euroa uusia luottoja, mikä on 45,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Pankin asuntoluottokanta kasvoi 5,4 prosenttia, yritysasiakkaiden luottokanta kasvoi 10,9 prosenttia ja maa- ja metsätalousasiakkaiden luottokanta kasvoi 8,1 prosenttia.

Pahin korona-aika maalis-huhtikuussa verotti kuitenkin Someron Säästöpankin liikevoittoa. Yhtiön tiedotteen mukaan raju kurssien lasku tuntui pankin sijoitussalkun arvostustasojen laskussa.

Sijoitusmarkkinoilla yritysten joukkovelkakirjalainojen arvostustasot laskivat voimakkaasti alkuvuonna, eivätkä hinnat ole palautuneet vielä normaalille tasolle. Täten pankin liikevoitto painui alkuvuodesta noin puoli miljoonaa euroa tappiolliseksi.

Someron konttori. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila.

Someron Säästöpankin tiedotteessa kerrotaan, että kokonaisuutena vuodelta 2020 odotetaan kuitenkin positiivista liikevoittotasoa.

Sijoitussalkun laskusta johtuen pankin vakavaraisuus laski noin prosenttiyksikön vertailtaessa viime vuoden vastaavaan tilanteeseen. Vakavaraisuuden odotetaan nousevan loppuvuonna 2020 samalle tasolle kuin ennen koronaa.

Salon seudun näkökulmasta tarkasteltuna alkuvuosi on ollut pankin mukaan poikkeuksellinen. Vaikka vuoteen on mahtunut koronasta johtuen myös heikompia viikkoja, kokonaisuutena tarkasteltuna vuosi on ollut asuntolainan kysynnän kannalta loistava.
Säästöpankissa ei nähdä mitään erityistä syytä sille, etteikö kasvu Salon seudulla jatkuisi hyvänä myös loppuvuonna. Kiinnostuneita asunnon ja mökin ostajia on käynyt paljon lainaneuvottelussa, sopivien kohteiden etsijöitäkin on yhä.

Salon, Perniön ja Kemiönsaaren konttoripäällikkö Tuukka Alanko kertoo tiedotteessa, että Salossa Säästöpankin asuntolainojen määrä verrattuna viime vuoteen on ollut lähes kaksinkertainen. Hänen mukaansa osittain trendi selittyy pankinvaihtajien liikehdinnällä, mutta myös hyvin käyneellä asuntokaupalla.

Someron Säästöpankki sai vuoden ensimmäisellä puoliskolla ennätysmäärän uusia asiakkaita, yhteensä 955 kappaletta. Luku on 43 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Toimitusjohtaja Petri Siviranta on tyytyväinen alkuvuoden kehitykseen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen.

Someron Säästöpankki on rekrytoinut alkuvuonna lisää henkilökuntaa vahvistamaan eri liiketoimintoja. Vuoden 2020 aikana pankissa on aloittanut kahdeksan uutta säästöpankkilaista.

Kesäkuun lopussa Someron Säästöpankissa työskenteli 59 henkilöä. Lisäksi 40 henkilöä työskentelee Säästöpankkipalvelut Oy:ssä, yhdeksän henkilöä Sp-Kodissa ja 12 henkilöä Sp-Isännöintipalvelut Oy:ssä. Yhteensä Säästöpankkiryhmä työllistää toimialueella 120 henkilöä.

Toimitusjohtaja Petri Siviranta sanoo tiedotteessa olevansa otettu uusien asiakkaiden määrästä. Trendi osoittaa, että vaikka digitaalisuus on tullut yhä vahvemmin esille arjen pankkipalveluissa, on henkilökohtaiselle palvelulle vielä suuri kysyntä. Hän lisää, että Someron Säästöpankki on paikallinen toimija, joka on tarpeeksi suuri rahoittamaan suuretkin investoinnit mutta tarpeeksi pieni, jotta jokainen asiakas on pankille merkittävä.

Someron Säästöpankin ensimmäisestä pankkipalvelupäivästä tulee kuluneeksi 140 vuotta lauantaina 24. lokakuuta. Pankki ehti pitää juhlatilaisuuksia tammi-helmikuussa, mutta loput juhlavuodet isot tapahtumat on peruttu. Pankista kuitenkin kerrotaan, että juhlaa vietetään yhdessä asiakkaiden kanssa, kun koronatilanne on rauhoittunut.

Vuoden 2020 ensimmäisen puolikkaan tulos
Someron Säästöpankki
Liikevoitto -0,5 miljoonaa euroa (3,2 miljoonaa 6/2019).
Asiakasvarat 584,6 miljoonaa euroa (555,7 miljoonaa).
Vakavaraisuussuhde 22,47 prosenttia (23,46 prosenttia).
Kokonaisluotonanto 518,9 miljoonaa euroa (462,1 miljoonaa).
Liiketoimintavolyymi 1.103,6 miljoonaa euroa (1.017,8 miljoonaa).
Tase 511,7 miljoonaa euroa (473,8 miljoonaa).
Uusia asiakkaita 955 kappaletta (544 kappaletta).