Somerolla kolmisen vuotta sitten asvaltoidun Terttiläntien päällysteen irtoamisen syytä ei saatu selville tutkimuksissa, jotka tehtiin puolalaisessa yliopistossa. Asvaltista poratut 15 näytepalaa lähetettiin toissa syksynä tutkittavaksi Puolaan, koska bitumin laatuongelmat eivät selvinneet Aalto-yliopistossa.

– Vastaukset ovat tulleet, mutta niistä ei löytynyt mitään, mikä olisi selittänyt asiaa, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päällysteinsinööri Tero Ahokas toteaa.

Terttiläntie päällystettiin syksyllä2017niin sanotulla pehmeällä bitumilla. Sejoustaa tien liikkeiden mukaan jasenkovettuminen kestää pitkään. Tammikuun2018sadesäillä tien käyttäjättotesivat, että tiestä lähti pikeä, joka ei irronnut autojen kyljistä kuin liuottimilla. Bitumi tarttuilenkkeilijöiden kengänpohjiin ja koirien tassuihin.Asukkaat havaitsivat uuden pinnoitteen murentuneen useista paikoista koko kahdeksan kilometrin matkalta ja osaalkoi käyttääkiertotietä.

Päällystystöiden jälkeisen talven aikana ely sai asiasta poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja.

Päällysteessä käyetyn bitumin laatua tutkittiin 15 näytepalasta.

Asukkaat epäilivät, että päällysteeseen oli käytetty heikkolaatuista bitumia. Ahokkaan mukaan tie toteutettiin normaalisti eikä mitään päällystekokeiluja tehty. Hän muistutti, että uudesta päällysteestä irtoaa aina bitumia ja kiveä tulee jonkin verran näkyviin. Terttiläntien ongelmat koettiin kuitenkin niin vakaviksi, että ely otti bitumista näytepalat tarkempia tutkimuksia varten. Vastausten saaminen kesti, sillä Suomessa ei ollut osaamista vaaditun tasoiseen bitumitutkimukseen.

– On se sukkelaa, ettei asiaa pystytty selvittämään, Terttilässä asuva Mauri Salminen ihmettelee.

Hän kertoo, että viime talvena tiestä ei enää irronnut pikeä.

– Sitä ongelmaa ei enää ole, mutta päällyste on jo kulunut urille auton urien kohdalta, Salminen huomauttaa.

Ahokas kertoo, että tienkäyttäjiltä ei ole enää tullut valituksia.