Toinen koti merenrannalla – Nina Nummentalo palkittiin Vuoden särkisalolaisena

0
Nina Nummentalo nautti jo lapsuudessaan purjehtimisesta. kuva: SSS/Siiri Siikarla

Jo lapsena Nina Nummentalo viihtyi parhaiten meren äärellä. Se ei liene sattumaa, sillä lapsuutensa kesät hän vietti vanhempiensa kotipaikkakunnalla Särkisalossa.

– Saaristomaisema kivisine kallioineen ja rantoineen on pienestä asti ollut minun juttuni. Merellä on tietynlainen yhdistävä voima. Sitä pitkin voi matkustaa maailman ääriin, Nummentalo pohtii ja suuntaa katseensa kohti Förbyn satamaa.

Siellä Salosta kotoisin oleva Nummentalo on viettänyt suuren osan elämästään. Viimeiset kolme kesää on hän pyörittänyt Förbyn vierasvenesatamassa toimivaa kesäkahvila Cafe Vinssiä.

Tänäkin kesänä kahvilassa on etenkin aurinkoisina päivinä pitänyt kiirettä.

– On ollut mukava huomata, miten hyvin ihmiset ovat löytäneet tänne. Olemme viime vuosina kunnostaneet satama-aluetta ja panostaneet sen siisteyteen, Nummentalo kertoo.

Förbyn vierasvenesataman eteen tehty työ oli yksi niistä ansioista, joiden perusteella Meripirtin Kerhon johtokunta valitsi Nummentalon Vuoden särkisalolaiseksi.

Tittelin saaja paljastettiin sunnuntaina järjestetyssä Särkisalo-päivässä.

– Kyllähän tällaisen tunnustuksen saaminen oli mukava yllätys, vaikkakin tavallisesti tykkään toimia taustalla, Nummentalo kiittelee.

Neljä vuotta sitten Nummentalo astui särkisalolaisen Karl Forström Ab:n johtoon. Sitä ennen hän oli kuulunut pitkään yhtiön hallitukseen.

Karl Forström Ab tunnetaan Salon seudulla Förbyn kalkkikaivostoiminnasta. Kaivos suljettiin vuonna 2009, ja nykyisin yhtiö keskittyy metsätalouteen, vierasvenesatama- sekä vuokraustoimintaan.

– Kesällä aikani kuluu pitkälti vierasvenesatamassa ja kahvilassa. Talvisaikaan suunnittelen erilaisia tapahtumia ja yhteistöitä sekä huolehdin yhtiön hallinnosta, sen kehittämistä sekä muista liiketoiminnan alueista. Parasta työssäni ovat ehdottomasti monipuolisuus ja käytännönläheisyys, Nummentalo iloitsee.

Kahden aikuisen tyttären äidille on tärkeää, että Cafe Vinssi pystyy joka kesä työllistämään paikallisia nuoria.

– Osa nuorista on ollut mukana alusta asti. On ollut hienoa seurata heidän kehitystään ja kasvuaan.

Viime vuosina Nummentalo on yhdessä muiden Särkisalon matkailualan yrittäjien kanssa pyrkinyt lisäämään alueen vetovoimaisuutta ja turismia.

Kova työ on tuottanut tulosta, ja matkailijoiden määrä on lähtenyt kasvuun. Nummentalo iloitsee siitä, että Särkisalo on saatu vihdoin osaksi pyörämatkailijoille suunnattua Rannikkoreittiä.

– Eniten tässä työssä motivoi se, että asiat menevät oikeasti eteenpäin.

Vaikka Särkisalossa toimii etenkin kesäaikaan monia kahviloita ja ravintoloita, Nummentalo ei näe muita yrittäjiä kilpailijoinaan. Päin vastoin.

– Meidän on ihan turha promota vain omia yrityksiämme, kun kokonaisuutena olemme paljon merkittävämpiä. Yksi mökkeilijä tai matkailija saattaa päivän aikana vierailla useassa ruokapaikassa.

Nummentalo toivoo voivansa tulevaisuudessakin kehittää sekä Förbyn vierasvenesatamaa että koko Särkisaloa entistä vetovoimaisemmaksi. Hän haluaa pysyä mukana maailman muutoksessa ja oppia jatkuvasti uutta.

– En tykkää jäädä junnaamaan paikoillani. Tahdon pysyä ajan hermolla ja kehittää uusia asioita, joilla olisi jotain merkitystä, Nummentalo toteaa.

– Jos kertoisin Särkisalosta tuntemattomalle, nostaisin esiin sen merellisyyden, kauniin luonnon ja vahvan yhteisöllisyyden. Elämä täällä on ihanan verkkaista ja rauhallista.