Trumpin huolet kasvavat

0
Presidentti Donald Trump on huolissaan syksyn presidentinvaaleista ja omasta kannatuksestaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin paineet kasvavat samaa tahtia kuin syksyn vaalit lähestyvät. Huoli näkyy ulostuloissa. Trump on pitkään epäillyt postiäänestyksen vilppimahdollisuutta, ja ehdotti jopa koko vaalien siirtämistä koronan vuoksi.

Ajatus vaalien lykkäämisestä herätti laajaa hämmästystä, ja nopeasti Trump pyörsikin puheitaan vaalien lykkäämisestä.

Presidentti Donald Trump yllätti myös omat joukkonsa ehdottamalla twitterissä, että marraskuun presidentinvaaleja siirrettäisiin koronapandemian vuoksi.

Siirtämällä vaaleja voitaisiin välttää postiäänestyksen käyttö. Näin kansalaiset voisivat Trumpin mukaan äänestää kunnolla, turvallisesti ja luotettavasti.

Presidentti on arvostellut postiäänestyksen käyttöä jo aiemmin. Hänen mielestään postiäänestys johtaa laajaan vaalivilppiin.

Ehdotus vaalien siirtämisestä herätti ihmettelyä, ja presidentti loivensikin puheitaan. Vaalien siirtäminen ei olisi edes onnistunut, sillä vaalipäivän muuttamiseen tarvitaan kongressin suostumus. Demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö, joka tuskin olisi hyväksynyt vaalien lykkäämistä.

Virustilanne ei ole juuri huolettanut Trumpia, ja siirtoehdotuksen takana voikin nähdä pikemminkin huolen galluptilanteesta. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on kannatusmittauksissa selvästi edellä.

Jos vaaleja olisi lykätty, koronakriisi olisi ehkä saatu Yhdysvalloissa parempaan hallintaan ja talouskin ainakin lievään nousuun. Tämä olisi auttanut istuvaa presidenttiä vaalitilanteessa.

Nyt Trumpin vaaliasetelmat ovat heikot, kun korona jyllää ja mielenosoitukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan jatkuvat. Vielä suurempi negatiivinen vaikutus presidentille voi olla talouden romahduksesta ja työttömyyden voimakkaasta kasvusta.

Marraskuun vaaleista voi tulla sotku, jota selvitetään pahimmillaan kuukausia.

Jos Trump häviää vaalit, hän saattaa vaatia vaalituloksen mitätöimistä ja postiäänien tarkkaa selvittämistä. Kitkerä taistelu voi jatkua vielä pitkään vaalien jälkeen.

Jätä kommentti