Salon kansalaisopiston valokuvakurssilaisten näyttely Black & White Matters nostaa esille mustan ja valkoisen merkityksen. Kuvissa puhuttelevat valot ja varjot, kun kuvataiteilija Andrèa Vannucchin oppilaat ovat paneutuneet muun muassa valotusaikoihin.

Salolainen Katja Malmivirta toteaa oppineensa paljon erityisesti pitkän valotusajan hyödyntämisestä Valokuva ja kuvataide -kurssilla. Toinen hänen näyttelykuvistaan on juuri pitkällä valotusajalla otettu tanssikohtaus työnimellä Punainen mekko. Siihen on saatu tallennettua liikkeen efekti ilman Photoshop-ohjelmaa.

Toinen Malmivaaran esille asettama kuva on valomaalaus.

– Opin löytämään kamerastani asetuksia, joilla saa tehtyä valomaalauksia. Tässä siniset jouluvalot on laitettu kenkälusikan ympärille ja pyöritetty sitä, hän kertoo Kehrän synnystä.

Malmivaara on kuvannut aina, mutta pääsi paneutumaan asiaan tarmokkaammin nelisen vuotta sitten, kun lapset olivat kasvaneet niin, että äidillä oli aikaa harrastaa.

– Olen nyt käynyt useammilla kursseilla.

Monilla valokuvauskursseilla on viime vuosina käynyt myös salolainen Timo Hammar.

– Kursseilla on aina mukava ilmapiiri, ja niillä oppii uutta ja joutuu myös haastamaan itseään, hän kehuu.

– Aiemmin kuvasin lähinnä jalkapalloa; siinä ei tarvitse ohjata ketään, vaan kuvata tilanteita niin hyvin kuin pystyy.

Taidevalokuvaukseen heittäytymisessä on riittänyt opeteltavaa. Hammar on tuonut näyttelyyn useampia alastonmallista ottamiaan kuvia.

– Se oli kurssilaisille ainutlaatuinen tilaisuus, Valon kanssa pelaaminen on koko kuvaamisen mielenkiintoisin aspekti, Hammar korostaa.

– Näyttelykuvien valinta on aina arpomista. Omasta mielestä mikään ei ole tarpeeksi hyvä tai jos on yksi todella hyvä, niin se ei sovi näyttelykokonaisuuteen, Timo Hammar nauraa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hammar sai ensimmäisen kameransa rippilahjaksi. Järjestelmäkameran mies hankki 40 vuotta sitten.

– En ole aina harrastanut vakavissani ja ruuhkavuosina pidin kuvaamisessa pitkiä taukoajakin, mutta nyt olen taas innostunut.

Andrèa Vannucchi suunnitteli opiskelijoilleen kurssin, jollaiselle haluaisi itsekin osallistua.

– Hän johdatti meidät aiheisiin valokuvauksen historian ja tunnettujen valokuvaajien esimerkkien kautta, Heidi Landström kiittelee.

Malmivirran, Hammarin ja Landströmin lisäksi näyttelyssä on Ari Kymäläisen, Johanna Mannströmin, Sari Reimanin, Esko Salmen, Ari-Pekka Sirkiän ja Harri Vigeliuksen kuvia. Näyttely on esillä Salon kirjastossa reilun kahden viikon ajan.

Black & White Matters -valokuvanäyttely esillä Salon kirjastossa 25.8.–11.9. Avoinna ma–to klo 10–19, pe klo 10–18 ja la klo 10–15.