Tyksin synnytysosastolla kiireinen kesä– salolaissynnyttäjien määrä noussee viime vuodesta

0
Salon synnytyssairaala lakkautettiin vuoden 2015 lopussa. Siitä lähtien salolaiset ovat synnyttäneet pääsääntöisesti Tyksissä tai Lohjan sairaalassa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysosastolla on ollut aiempaa kiireisempi vuosi.

Etenkin kesäkuukausina on riittänyt haipakkaa, vaikka keskimääräisesti lapsia ei ole syntynyt merkittävästi enempää kuin viime vuonna.

Vuonna 2019 Tyksissä ei syntynyt yli 350:tä vauvaa minkään kuukauden aikana. Tänä vuonna lapsia syntyi kesäkuussa 361 (vuonna 2019 304) ja kuluneena heinäkuuna 350 (vuonna 2019 305).

– Samaa kehitystä on nyt kansallisellakin tasolla. Meillä vauvabuumi ei näy niin isosti kuin muualla Suomessa, Tyksin Naistenklinikan ylilääkäri Kaarin Mäkikallio toteaa.

Tyksissä syntyi viime vuonna yhteensä 3 707 vauvaa. Tänä vuonna uusia tulokkaita on pullahtanut maailmaan 2 203 heinäkuun loppuun mennessä. Tasaisen vauhdin taulukolla kyseinen luku tarkoittaa, että vuonna 2020 Tyksissä syntyisi 3 785 vauvaa.

Kuukaudet eivät kuitenkaan ole toistensa veljiä. Erikoislääkäri Susanna Timonen kertoo, että alkuvuodesta synnytysosastolla oli rauhallisempaa.

– Ei mitenkään poikkeuksellisen hiljaista, mutta selvästi viime kuukausia tyynempää.

Timosen mukaan tammi- ja maaliskuussa jäätiin syntyneiden määrässä keskiarvojen alle. Kuten edeltä kävi ilmi, kesä-heinäkuussa tahti on kiristynyt.

– Noususuunnassa ollaan, vaikka mitään massiivista tilastopoikkeamaa ei ole vielä havaittavissa, Timonen tietää.

Vuosina 2009–2017 Tyksissä syntyi vuosittain yli 4 000 vauvaa. Tilastopiikki näkyy vuonna 2010, jolloin maailmaan toivotettiin tervetulleeksi 4 303 uutta tulokasta. Myös vuonna 2016 neljäntuhannen raja ylittyi selvästi, kun syntyneitä oli 4 214.

Viimeisinä vuosina luku on tullut selvästi alaspäin. Kaksi vuotta sitten Tyksissä syntyi 3 849 lasta ja viime vuonna vain 3 707.

Kiireisen kesän vuoksi Tyksin synnytysosastolla on jouduttu tekemään poikkeustoimia.

Kesäkuun viimeisenä päivänä uusia lapsia syntyi peräti 22, mikä on maksimimäärä synnytyssairaalan vuodepaikkamäärä huomioon ottaen.

– Kyllä meillä silti kapasiteettia riittää. Synnytyshuoneita on tarpeeksi, ja vuodepaikkoja järjestetään tarpeen mukaan lisää, Timonen sanoo.

Tyksin lapsivuodeosastoja on vähennetty kolmesta kahteen. Osastot ovat olleet kesällä täynnä, sillä kahden hengen huoneista on muovattu kolmelle synnyttäjälle sopivia.

Timonen vakuuttaa, että yksikään synnyttävä äiti ei kuitenkaan jää pulaan.

– Teemme poikkeusjärjestelyjä, kun niille on tarvetta. Ketään ei käännytetä pois, hän vakuuttaa.

Salon synnytyssairaalan toiminta lakkautettiin vuoden 2015 lopussa. Lakkautusuhka oli ollut olemassa jo pitkään, sillä Salon synnytysosastolla syntyi sen viimeisinä olemassaolovuosina vain noin 600–800 lasta kunakin.

Viime vuonna synnytyksiä hoidettiin yhteensä 24:ssä toimipisteessä ympäri Suomea. Näistä kuudessa lapsia syntyi alle tuhat, joista vähiten Maarianhaminassa (252 lasta).

Äiti saa itse valita, missä lapsensa synnyttää. Salolaisäitien synnytykset ovat keskittyneet pääsääntöisesti Tyksiin ja Lohjan sairaalaan.

Salon Seudun Sanomat ei saanut Lohjan sairaalasta viimeaikaisia synnytystilastoja, mutta Salon synnytyssairaalan lakkauttamisen jälkeen salolaisten synnytykset kasvoivat Lohjalla räjähdysmäisesti. Vuonna 2015 Lohjalla synnytti vain 1 salolainen, seuraavana vuonna jo 106.

Tyksin tilastojen mukaan vuonna 2018 Turussa syntyi 233 salolaisäidin lasta. Viime vuonna vastaava luku oli 150, mutta tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä jo 149.

– On siis hyvin todennäköistä, että ainakin viime vuoteen tulee lisäystä, Timonen toteaa.

Syitä moiselle kehitykselle hän ei osaa eritellä. Tyksissä kuitenkin varaudutaan siihen, että kuluneet karanteeni- ja etätyökuukaudet aiheuttavat vuodenvaihteen jälkeen ”koronavauva-aallon”.

– Olemme tottuneet siihen, että meillä syntyy yli 4 000 lasta vuodessa. Tilaa ja resursseja siis löytyy, Timonen kiteyttää.

Suomalaisten vauvakato on puhututtanut tutkijoita ja poliitikkoja. Salossa vuosi 2011 on ollut toistaiseksi viimeinen, jolloin paikkakuntalaisia on syntynyt enemmän kuin kuollut. Toissa vuonna uusia salolaisia syntyi 333 ja viime vuonna 308.