Vainooja uhkasi raiskata salolaispojan – sosiaalitoimi teki harvinaisen ratkaisun

0
Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi uhkausviestin lähettäjän vuodeksi lähestysmiskieltoon.

Salolaisen isän saama ääniviesti oli tyly. Lähettäjä uhkasi kaapata ja raiskata hänen alakouluikäisen poikansa ja kuvata teon. Isä ei uskaltanut enää päästää lastaan ulos eikä edes kouluun.

”Uhkauksen sisältö on ollut erittäin vakava”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa.

Oikeus on nyt määrännyt lähettäjän vuodeksi lähestymiskieltoon. Epätavallisen tuomiosta tekee se, että lähestymiskieltoa pyysi Salon kaupungin sosiaalitoimi.

– Tämä on hyvin harvinaista, Salon sosiaalipalveluiden johtaja Eeva Purhonen sanoo.

Sosiaaliviranomaisten hakemia lähestymiskieltoja on koko maassakin ollut vain harvakseltaan.

Arabiankielisessä ääniviestissä paitsi uhkailtiin isää ja poikaa väkivallalla myös solvattiin karkeasti isän läheisiä. Uhri kertoi oikeudessa alkaneensa pelätä itsensä ja lapsensa puolesta. Pelkoa lietsoi entisestään se, että isä epäili viestin lähettäjällä olevan kytköksiä ääri-islamilaiseen järjestöön.

Isä sulkeutui lapsensa kanssa kotiin huhtikuun alussa. Tapaus tuli sosiaalityöntekijöiden tietoon viiveellä lastensuojeluilmoituksesta, kun poikaa ei ollut näkynyt.

”Pelko on todellinen. He ovat käyneet yhdessäkin ulkona vain ehkä kerran viikossa”, Salon sosiaalitoimi kertoi hakemuksessaan käräjäoikeudelle.

Uhkausviesti oli tullut isän maanmieheltä, jolle isä oli edellisenä päivänä lähettänyt ivallisen viestin. Miesten välit olivat tulehtuneet jo aiemmin.

Mies kiisti uhkausviestin. Se oli kuitenkin lähetetty hänen tanskalaisesta puhelinnumerostaan ja siinä oli hänen profiilikuvansa. Myös ääni oli hänen. Mies yritti väittää, että joku yritti lavastaa häntä syylliseksi.

– Nykyajan teknologia mahdollistaa viestien manipuloimisen, mies huomautti.

Käräjäoikeus piti miehen kertomusta hyvin sekavana. Oikeuden mielestä oli perusteltua olettaa, että mies tulisi tekemään isän ja pojan ”henkeen, terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai muulla tavoin vakavasti häiritsemään näitä”.

Lähestymiskieltoa tuki myös Salon sosiaalitoimen käsitys, että kielto hälventäisi isän huolta ja pelkoa sekä helpottaisi lapsen tilannetta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi miehen vuoden pituiseen lähestymiskieltoon, joka alkoi heti. Mies ei saa tavata isää ja poikaa eikä saa edes yrittää ottaa heihin yhteyttä. Myös seuraaminen ja tarkkaileminen on kielletty.

Tuomio on lainvoimainen.

Käräjäoikeudelta voi hakea lähestymiskieltoa kuka tahansa, joka perustellusti tuntee itsensä toisen uhkaamaksi tai häiritsemäksi. Myös syyttäjä, poliisi ja sosiaaliviranomainen voi hakea kieltoa, jos uhattu henkilö ei itse uskalla tai pysty sitä tekemään.

– Hienoa kuulla, että Salossa sosiaaliviranomainen on toiminut ja auttanut tällä tavoin. Se on aina hyvä uutinen, että reagoidaan, toiminnanohjaaja Sirkku Opacic Rikosuhripäivystyksen Turun palvelupisteestä sanoo.

Opacicin mukaan kuntien sosiaalitoimen hakemat lähestymiskiellot eivät ole tavanomaisia.

Isä on tehnyt uhkausviestistä myös tutkintapyynnön poliisille. Lähettäjä varoitti huhtikuisessa ääniviestissään seurauksista, jos isä ottaisi yhteyttä poliisiin. Lähestysmiskiellon rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään vuodeksi.