Someron valtuustossa haettiin syitä hyvälle taloudelle –  syksyn etenemisen myötä kaupungin talous on vain vahvistunut

2
Someron kaupungin uusi talouspäälikkö Marita Forsberg aloitti työnsä Somerolla elokuusssa. Elokuun lopussa kaupungin talous näytti ylijäämää. Tämän vuoden talousarviossa on ennakoitu yli kahden miljoonan euron alijäämää. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Someron kaupunginvaltuustossa etsittiin hallintokunta hallintokunnalta syitä kaupungin alkuvuoden vahvan talouskehitykseen. Päättäjät eivät voineet muuta kuin kuunnella tyytyväisenä kaupungin tuoreen talouspäällikön Marita Forsbergin selvitystä kuluvan vuoden talousluvuista.
– Heinäkuun lopussa vuosikate oli lähes kaksi miljoonaa euroa. Tulos näytti 124 000 euroa plussaa, Forsberg kertoi valtuustolle.
Ennakkotiedon mukaan vuosikate oli noussut elokuun lopulla jo 2,8 miljoonaan euroon, kun kesäkuun lopussa tulojen ja toimintamenojen erotus oli 750 000 euroa.
Päättäjät saivat todeta, että korona ei näy kaupungin taloudessa ainakaan toistaiseksi, sillä tämän vuoden talousarvio oli yli kaksi miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tero Pirttilä (kesk.) halusi tietää syitä, jotka nostivat heinäkuun vuosikatteen vielä kesäkuuta paljon korkeammalle.
 – Kesäkuussa tulee aina pieni notkahdus lomapalkkojen maksamisen takia, kaupunginjohtaja Sami Suikkanen vastasi.

Forsberg kävi kohta kohdalta lävitse eri hallintokuntien tulot ja menot kesäkuun loppuun saakka. Näkymä oli kaikilla hallintokunnilla sama: luvut ovat pysyneet hyvin tasapainossa niin viime vuoden vastaavaan aikaan kuin tämän vuoden talousarvioon nähden.
Syyt selvästi ennustettua parempaan kehitykseen löytyvät tuloista. Valtionosuuden tarkistukset ja valtion kunnille ennenaikaisesti maksamat ensi vuoden valtionosuudet ovat nostaneet valtionosuuksia miljoonalla eurolla.
– Koronan lisäksi valtionosuuksia nosti muun muassa vanhuspalveluiden hoivamitoitus, Forsberg totesi.
Myös verotulojen kehitys on ollut Somerolla alkuvuodesta hyvää. Tuloja nostaa tällä puolella myös se, että Someron kaupunki korotti tälle vuodelle tuloveroprosenttia.
Heikki Lehtinen (vas.) varmisteli, joko verotietoihin voi luottaa viime vuonna käyttöön otetun tulorekisteriuudistuksen jälkeen.
– En uskaltaisi luottaa kokonaan, joten vertailu edellisiin vuosiin on vaikeaa, Suikkanen totesi.

Suikkanen näki talouden lisäksi pientä valoa myös Someron viime kuukausien väestökehityksessä.
– Väki on liikkunut vilkkaasti kesän aikana molempiin suuntiin. Someron kannalta tasapaino on kuitenkin parempi kuin viime vuonna.
Suikkanen korosti, että väen suuri liikkuvuus antaa Somerolle mahdollisuuksia, kunhan kaupunki pystyy pitämään aiempaa paremmin kiinni nykyisistä asukkaista.
Huhti-kesäkuussa Somerolle muutti 39 asukasta enemmän kuin sieltä muutti pois. Heinäkuussa poismuuttaneita oli 14 enemmän kuin kuntaan muuttaneita.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Puskuria
2 vuotta sitten

Someron kaupungin vuosikate on kasvanut kesän aikana noin miljoonalla eurolla per kuukausi. Aika kova tahti näissä oloissa.

Mielenkiintoista seurata loppuvuotta, mutta onhan tuo hyvä puskuri, vaikka vähän tultaisiin alaskin. Edelleen outo ilmestys kuntien joukossa.

Kirjanpitäjä
2 vuotta sitten

Someron kaupunki on saanut tänä vuonna miljoona lisää valtionosuuksia. Salon kaupungin lisäys oli samaan aikaan 5,4 miljoonaa eli kokoon nähden samassa mennään.

Menoissa Salon kehitys taas on aivan toista. Jotain pitäisi oikeasti tehdä, siis muutakin kuin selvityksiä ja työryhmiä.