Äidin kasvissosekeitto maistuu myös Batmanille

1
Virtasen veljeksille, Antelle, Esalle ja Leolle maistuu äidin, Hilkka Virtasen, tekemä kasvissosekeitto. Ruokajuomana on maitoa ja marjamaitoa tuoreista mustikoista. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Vihreänsakea kasviskeitto on keitetty porkkanoista, perunoista, lantusta ja kesäkurpitsasta. Sauvasekoitin surauttaa sen samettiseksi.

– Hyvältä maistuu ja vielä paremmalta, kun laittaa kermaa, Hilkka Virtanen sanoo ja lorauttaa kunnolla.

Perheen pojat Leo, 6 vuotta, Esa, 4 vuotta ja Ate, kohta 2 vuotta, malttavat jättää leikit tankkauksen ajaksi. Pojat lusikoivat keiton nopsaan, Esa pukee Batman-naamarin takaisin ja viitta liehuen sankari vilahtaa olohuoneeseen. Ate ei tänään leiki Robinia, vaan jää istumaan syöttötuoliin.

– Koti on mun elämäni. Tärkeintä on, että nauttii ja nautin tästä kauheasti, perheenäiti hymyilee.

Halikkolaiskodin keittiössä tuoksuvat juuresten lisäksi omenat. Jälkiruuaksi on kauraomenapaistosta, jota tässä tohinassa ennättää maistaa vain perheenisä Lauri Virtanen .

– Meillä on usein erilaisia kasvisruokia. Pyrin syöttämään mahdollisimman vähän lihaa perheelle. Haluaisin olla vielä enemmän omavarainen, mutta nyt perunat ja porkkanat ovat omia. Kasvihuoneessa tomaatit eivät ehtineet kypsyä, mutta kurkkuja saimme, Hilkka Virtanen kertoo.

Virtasilla ruoka on aina itse laitettua. Ruoan tekemisestä tykkäävät molemmat.

– Laurin bravuuri on pizzataikina ja itse keitetty tomaattikastike. Pakastepizzaa en ole ostanut koskaan!

27-vuotias Hilkka Virtanen aloitti tänä vuonna 67-jäsenisen Halikon marttojen puheenjohtajana. Melkoisella todennäköisyydellä hän on tehtävässä Suomen nuorin.

– Edellinen puheenjohtaja ei halunnut enää jatkaa, ja minut on helppo ympäripuhua. Tosi paljon teemme yhdessä, hän kertoo.

Entinen puheenjohtaja Taina Joronen siirtyi varapuheenjohtajaksi ja sihteerinä jatka Heljä Kuusisto .

– Heillä on vahva osaaminen ja he pelaavat hyvin yhteen. Siihen oli helppo soljahtaa mukaan.

Hilkka Virtanen liittyi marttoihin Esaa odottaessaan. Yhdistys järjesti voileipäkurssin, josta hän ajatteli olevan hyötyä valmistujaisiaan silmällä pitäen.

Vuosien aikana pojat ovat tottuneet olemaan mukana marttojen tapahtumissa ja kokouksissa.

– Ajattelin liittää heidätkin jäseniksi, mutta Lauri sanoi, että ei sentään!

Toiminta marttayhdistyksessä on Virtasesta monin tavoin antoisaa. Hän korostaa, että ei tarvitse osata leipoa, laittaa ruokaa tai tehdä käsitöitä mukaan liittyessään.

– Kursseilla voi oppia arjen ja elämän perusasioita uudella tavalla. Sellainen oli yllätysmunakoulutus, jossa kananmunaa opittiin käyttämään muutenkin kuin keitettynä ja paistettuna.

Keväällä Halikon martat luopuivat kokoontumisista koronaviruksen takia, mutta nyt toimitaan turvavälit muistaen. Aivan uutta ovat Halikon kirjastossa alkaneet Kerro, kudo, kuuntele kirjastossa -illat, joissa joku vuorollaan lukee ja muut kuuntelevat ja tekevät käsitöitä.

Loraus kermaa ja Hilkka Virtasen kasvissosekeitto vain paranee.

Marttojen juurileipäkurssi järjestetään 14. marraskuuta Armfeltin koulun kotitalousluokassa. Opettajana on Elli Kaukinen .

– Toivoin leipäkurssia, kun yritän aina leipoa ja leivät jäävät puuromaiseksi. Jospa saisin ammattilaiselta jotain vinkkejä.

Hilkka Virtanen on koulutukseltaan puhevammaisten tulkki. Tätä työtä hän ei ole tehnyt lainkaan, vaan on keskittynyt lasten kanssa olemiseen.

Parhaillaan hän opiskelee suntioksi Turun kristillisessä opistossa. Koulupäiviä on vähän, sillä ammattiin opitaan työssä oppimalla.

– Olin kaksi kesää Halikon kirkossa oppaana ja sain seurata läheltä suntion työtä.

Virtasesta tulee suntio Vaskion kirkkoon, josta edellinen työntekijä jäi eläkkeelle.

– Olen saanut hoitaa itse yhden jumalanpalveluksen, joita on kerran kuukaudessa. Lisäksi on siunaamisia, kasteita, konsertteja ja muita tapahtumia.

Kasvissosekeitto

6 perunaa
2 isoa porkkanaa
100 g kesäkurpitsaa
100 g lanttu
suolaa
1 kasvisliemikuutio
vettä
½ dl kermaa

Kuori ja paloittele kasvikset. Laita kattilaan ja lisää vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää liemikuutio.

Keitä niin kauan, että kaikki kasvikset ovat kypsiä. Soseuta blenderillä tai sauvasekoittimella pehmeäksi soseeksi.

Lisää suola ja kerma. Maista. Lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita.

Vinkki.

– Kasviksia voi valita oman maun mukaan tai mitä kaapista löytyy.

– Ilman kermaakin tulee hyvää tai kerman tilalle voi laittaa esimerkiksi smetanan tai aurajuuston loput.

– Kermattomaan keittoon ruokaisuutta saa raejuustolla.

– Keitosta saa helposti suuremman annoksen lisäämällä kasviksia. Vettä tulee aina juuri sen verran, että kasvikset peittyvät.

Omena-kaurapaistokselle lusikoidaan vaniljavaahtoa.

Kaura-omenapaistos

3 omenaa

2 dl sokeria

2 dl rasvaa sulatettuna, esimerkiksi rypsiöljyvalmistetta

5 dl kaurahiutaleita

Kuori omenat tarvittaessa (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria) ja lohko ne vuoan pohjalle.

Sekoita sokeri ja rasva. Lisää kaurahiutaleita niin paljon, että kaikki rasva-sokeriseos sekoittuu niihin. Levitä kaurahiutaleseos omenien päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa lämpimänä.

Vinkki.

– Helppo tarjottava gluteenittomana.

– Vegaaninen versio helposti kasvisrasvalla.

Marjamaito

2 dl mansikoita, mustikoita tai vadelmia

1 rkl sokeria

1 litra piimää

½ –1 dl maitoa

Mittaa ainekset kannuun ja soseuta sauvasekoittimella. Maista. Lisää tarvittaessa sokeria.

Tarjoillaan ruokajuomana tai välipalasmoothiena.

Kasvissosekeiton porkkanat ja perunat on itse viljelty.

Puuhellakaudesta kohti joulua

Tiesitkö, että jouluaattoon on 88 yötä?

Hilkka Virtanen tietää, sillä todellinen jouluihminen seuraa herkeämättä netin 100 päivää jouluun -laskuria.

– Meillä on suvussa vahvat jouluperinteet, hän iloitsee.

Keittiön pöydällä palavat kynttilät ja ensimmäisen joululahjan hän on jo vaihtanut sukulaistytön kanssa. Glögiä on maistettu ja lokakuussa korkataan ensimmäinen piparitaikina. Joululauluja voi hyräillä pikkaisen milloin vain.

Hilkka Virtanen virittäytyy jouluun täysillä, kun alkaa puuhellakausi. Hauska ilmaisu tarkoittaa sitä, että keittiön puuhellaan voi laittaa tulen, eikä keittiiön tule liian kuuma.

Puuhellakauden alkaessa hän ryhtyy joululaatikoiden paistamiseen ja pakastamiseen joulunpyhiä varten.

Lauri Virtanen pyrkii toppuuttelemaan vaimon intoa.

– Tämä menee joka vuosi pahemmaksi. Pelkään, että tilanne eskaloituu, mies myhäilee.

Helppo homma

Vaskion kirkon suntion tehtävä on leppoisaa, kun toimituksia on niin vähän. Viimeksi kun olen ollut Vaskion kirkossa ristiäisissä, osa penkeistä oli pienen pölyn peitossa, kun ei ole kukaan penkkejä käyttänyt vähään aikaan….