Yli 50 ihmisen yleisötilaisuudet saavat jatkua lokakuussa laajassa osassa Suomea – Etelä-Suomen päätöstä odotetaan vielä

0

Myös lokakuussa voi järjestää yli 50 ihmisen yleisötilaisuuksia sisällä tai ulkona laajassa osassa Suomea, kunhan turvaväleistä pidetään huolta.
Suomen aluehallintovirastot ovat tänään kertoneet yleisötilaisuuksien rajoituksista lokakuulle. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole vielä kertonut päätöksestään.
Aluehallintovirastojen mukaan tilaisuuksia saa järjestää, kunhan tapahtumajärjestäjä varmistaa ihmisten välisen 1-2 metrin turvavälin. Osallistujia pitää muistuttaa myös hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota heille mahdollisuus käsien pesemiseen.
Taudin leviämisen riski on viranomaisten mukaan erityisen suuri tilanteissa, joissa suuri joukko ihmisiä kokoontuu. Suomessa on todettu viime viikkojen aikana yhä enemmän kotimaasta peräisin olevia laajoja koronavirustartuntaryppäitä ja joukkoaltistumisia, jotka ovat johtaneet jatkotartuntoihin, aluehallinovirastojen tiedotteissa todetaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tartuntoja on tapahtunut erityisesti vapaa-ajalla sekä harrastuksiin ja opiskeluun liittyvissä kohtaamisissa.
Tartuntatilanne vaihtelee alueellisesti. Eniten uusia tapauksia on todettu Helsingin ja Uudenmaan, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Etelä-Savon, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Mikkelin tartuntaketjuja saatu selvitettyä

Lokakuussa yli 50 ihmisen yleisötilaisuudet ovat sallittuja myös Mikkelissä, jossa otettiin syyskuussa käyttöön voimakkaita alueellisia rajoituksia. Mikkelissä havaittiin aiemmin tässä kuussa 22 koronavirustartuntaa jääkiekkojoukkue Jukureiden pelaajien joukossa, mihin liittyviä uusia tartuntoja paikallistettiin 11.
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kielsi viikon ajaksi Mikkelin kaupungin alueelta kaikki yli 50 ihmisen yleisötilaisuudet. Samalla suositeltiin, että ravintolat ja baarit sulkisivat ovensa jo puoliltaöin. Myös koulujen tiloja ja esimerkiksi sisäliikuntapaikkoja suljettiin. Mikkelin kaupunki päätti siirtää 4.-9.-luokkalaiset etäopetukseen vajaan kahden viikon ajaksi.
Kuntayhtymä arvioi, että tartuntaketjut on pääsääntöisesti selvitetty. Viime viikonloppuna alueella havaittiin tosin 13 uutta tartuntaa pääosin opiskelijoiden parissa. Tämän ryppään tartunnanjäljitys on terveysviranomaisten mukaan käynnissä.

Anniina Luotonen

STT

Kuvat: