Analyysi: Jos korona suo, edessä on kiinnostava Korisliiga – kolme kovaa koota on kaventanut kärkikolmikon etumatkaa

0
Kouvoihin siirtynyt Antonio Ballard oli talvella 2019 Vilppaassa paikoin pitelemätön.

Korisliigan alkuun on tänään tasan kuukausi.

Vaikka rumat tummat pilvet roikkuvatkin sarjan alkamisen yllä, urheilullisesti sarjasta on odotettavissa edellistä mielenkiintoisempi.

Onnistuneen kerjuukesän jälkeen konkurssiaalto ei päässyt iskemään (vielä) parketille asti, ja joukkueiden kokoaminen on sujunut poikkeustilaan nähden yllättävän hyvin.

Seurat ovat saaneet lennätettyä pohjoisamerikkalaiset pelaajat Suomeen, ja joukkueharjoitukset ovat pyörineet jo pitkään. Mikä oleellisinta, puolet joukkueista on jo hankkinut ulkomaalaisnelikon, toiselta puolikkaalta puuttuu enää yksi vahvistus.

Aiheellinen pelko joukkueiden kokoamisen venymisestä lokakuulle oli lopulta turha.

Sinänsä mikään ei ole muuttunut, viime kauden ylivoimainen voimakolmikko Vilpas–Seagulls–Karhubasket on edelleen tulevan kauden suosikkitrio.

Jeremiah Woodin ja Teemu Rannikon tähdittämän Vilppaan suurin muutos on Henri Kantosen vaihtuminen Perttu Blomgreniin. Seagulls sai pidettyä timanttisen nelikkonsa HeinonenHuffKanervoKotti ja Karhubasketin takakentällä on edelleen huippulaadukas kaksikko Bojan SarcevicOkko Järvi.

Kolmikon amerikkalaishankintojen taustat ovat lupaavan mielenkiintoiset. Karhubasket näyttää hakevan entistä nuorempaa ja urheilullisempaa nelikkoa, kun taas Seagulls hakee pienellä riskillä jackpotia etenkin Kendale McCullumista.

Suosikkitrio ei kuitenkaan ole merkittävästi vahvistunut, toisin kuin viime kaudella kauaksi jääneet lähimmät haastajat.

Jamar Wilson tuo Katajalle ison kilpailuedun ja Niko Mattila kaivattua syvyyttä. Lisäksi nuori takamies Valtteri Mervola on taas vuoden vanhempi. Katajan rospuuttokaudet näyttävät jääneen taakse.

Tomi Kamisen aikana värikkään uskottavuusloikan ottanut KTP on taas Kamisen näköinen joukkue. Varsinaista pelintekijää ei ole vieläkään, mutta senkin edestä kakkospaikan varsoja ja valtavan potentiaalin amerikkalaiset.

Kamisen haaviin tarttui elokuussa kaksi vonkaletta: Ranskan pääsarjassa viime kaudella pelannut 131-kiloinen Joe Burton ja kaksi edellistä Suomen mestaruutta Karhulle ratkaissut Greg Mangano.

Toinen selkeän uskottavuusloikan ottanut seura on Kouvot. Viime kaudella valjun maun jättänyt Tuomas Ojan joukkue sai Tuomas Hirvosen takaisin takakentälleen. Lisäksi Vilppaassa keväällä 2019 riehununut Antonio Ballard muutti Kouvolaan. Jos Ballard on samassa kunnossa kuin Vilppaassa, on hän sarjan paras hyökkäyslevypallopelaaja ja valtava matchup-ongelma.

Kolme kovaa koota – Kataja–KTP–Kouvot – onkin lyömässä kiilaa kärkikolmikkoon.

Pirkanmaan joukkueiden BC Nokian ja Pyrinnön rakentaminen ei ole aiheuttanut samanlaista värinää. Olkoonkin, että Antero Lehdon loikka Pyrinnöstä Nokiaan oli kesän kohusiirto.

Miikka Sopasen alaisuuteen siirtynyt lehdoton Pyrintö hankki johtajakseen David Gonzalvezin Kouvoista, mutta muuten joukkue vaikuttaa yhä tasapaksulta.

Greg Gibsonin projekti Nokialla jatkuu entistä kokeneemmalla kalustolla, kun Lehdon lisäksi koriskiertolainen Matias Ojala siirtyi Näätiin. Nokia onkin paperilla Pyrinnön edellä.

Lahdessa alkaa uusi projekti mestarivalmentaja Pieti Poikolan johdolla. Tuomas Hirvosesta luopunut joukkue on vahvistunut Henri Ventoniemellä ja Ricky Waxlaxilla.

Entistä väljemmän otteluohjelman suurin voittaja on Lapuan Kobrat, joka aikoo lähteä ensi kaudellekin 8–9 pelaajan voimin.

Antto Nikkarinen jatkaa seurassa, mikä jo itsessään on laadun tae. Lauri Toivonen lähti Nokialle ja tilalle tuli maajoukkuedebytantti Remu Raitanen. Hän on muutaman vuoden kiihtyneen HBA-Märsky-keskustelun vuoksi yksi alkavan kauden mielenkiintoisimmista kotimaisista pelaajista.

Huolestuttavin tilanne on edelleen Varsinais-Suomessa Kaarinassa ja Uudessakaupungissa.

Ura Basket väisti konkurssiuhan kysymysmerkkejä nostattavan luxemburgilaissijoittajan avulla. Päävalmentajaksi tuli Damion Dantzler, jolla on käytössään kevyt ja pienikokoinen kotimainen kaarti, johon tuskin tulee enää merkittävää vahvistusta.

Eikä kovaa mene Korihaillakaan. Jarno Nikulan jatkaminen päävalmentajana ja Trey Zeiglerin laiturina ovat hyviä uutisia, mutta joukkueesta ei löydy vieläkään kotimaista profiilipelaajaa, vaan kasa nöyriä duunareita.

Uralta ja Korihailta puuttuu vielä yksi ulkomaalaispelaaja, joka saattaa vahvistaa pienen rotaation joukkueita valtavasti.

Miesten Korisliigan avauskierros pelataan 14. lokakuuta.

Antero Lehdon päällä on vaikea kuvitella jotain muuta kuin Pyrinnön punavalkoista.

Koronakesän mielenkiintoisimmat siirrot:

1) Antero Lehto Pyrintö – BC Nokia
2) Greg Mangano Bambitious Naras (Japanin kakkosliiga) – KTP
3) Antonio Ballard Le Portel (Ranskan liiga) – Kouvot
4) Joe Burton Chorale Roanne (Ranskan liiga) – KTP
5) Remu Raitanen San Francisco (NCAA) – Kobrat

Kaksi sutta vielä vapaana

Kotimaisista maajoukkuetason pelaajista vapaana on enää kaksi pelaajaa: viime kaudella Puolan liigassa pelannut Carl Lindbom ja viime kaudella Ranskan kakkosliigassa pelannut Ilari Seppälä . Kumpikin susijengiläinen keikauttaisi Korisliigan voimasuhteita merkittävästi.

Tämän tason pelaajat hakevat luonnollisesti ensisijaisesti pelipaikkaa ulkomailta. Mutta jos he Suomeen päätyvät, potentiaalisia seuroja eivät ole kuin Seagulls ja Karhubasket.

Kokeneimmista pelaajista ilman seuraa ovat vielä monipuolinen, mutta viime vuosina taantunut Eldar Skamo sekä kesken viime kauden sapatilta Vilppaaseen siirtynyt Samuel Haanpää.

Jätä kommentti