Apteekkiryöstöstä tuomitulla miehellä oli jo alla vankeusrangaistus törkeästä ryöstöstä – miehen tuttu tunnisti tekijän valvontakameran kuvasta

0
Salolaisen Kuninkaantien Apteekin kesäkuussa ryöstänyt nuori salolaismies on tuomittu kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaati vuonna 1999 syntyneelle miehelle vankeutta törkeästä ryöstöstä, mutta käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen ryöstöön. Miehen tuomioon kuuluivat myös kaksi huumausaineen käyttörikosta sekä näpistys.
Miehellä on aiempaa rikostaustaa, sillä hänet tuomittiin muun muassa törkeästä ryöstöstä kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen Oulun käräjäoikeudessa viime vuoden maaliskuussa. Mies oli päässyt ehdonalaiseen vapauteen syyskuussa 2019. Oikeus määräsi jäännösrangaistuksen edellistä tuomiosta täytäntöönpantavaksi kokonaan.
Tuomion saanut Juuso Matias Pesonen myönsi huumausaineen käyttörikokset sekä näpistyksen, mutta kiisti ryöstön. Miehen asunnosta löytyi 3,16 grammaa amfetamiinia ja lisäksi hänen henkilökohtaisten tavaroiden joukosta löytyi 1,66 grammaa kannabisrouhetta. Näpistys tapahtui toukokuussa Ollikkalan K-Marketissa, jossa hän jätti maksamatta kaksi laatikollista olutta.
Pesonen kertoi oikeudenkäynnissä, ettei hän ollut apteekissa tekoajankohtana, eikä hänellä ole asian kanssa mitään tekemistä. Muistamansa mukaan mies oli ollut tekoajankohtana asunnossaan, josta hänet otettiin kiinni pari päivää myöhemmin.
Asunnosta olleista Lyrica-merkkisestä lääkepakkauksista miehellä ei ollut sanojensa mukaan mitään tietoa. Hän ei käyttänyt kyseistä lääkettä. Miehen asunnosta löytyneiden Lyrica-pakkausten eränumerot olivat vastaavia kuin mitä Kuninkaantien Apteekista oli anastettu.
Asianomistajana kuullun farmaseutin mukaan vartti ennen sulkemisaikaa apteekkiin rynnännyt mies uhkasi häntä veitsellä myyntitiskin takaa ja vaati mukaansa Lyrica-merkkistä lääkettä sekä vahvaa kipulääkettä, todennäköisesti oksikodonia. Lyrica on kolmiolääke, joka voi aiheuttaa sivuvaikutuksena sekavuutta. Oksikodoni on puolestaan huumeeksi luokiteltava kipulääke.
Kun farmaseutti oli lähtenyt hakemaan kipulääkettä, tekijä oli poistunut apteekista.
Apteekin valvontakamera tallensi kuvat punaiseen huppariin pukeutuneesta ryöstäjästä. Apteekin valvontakameran kuvasta miehen tunnisti tämän tuttu, joka ilmoitti miehen henkilöllisyyden poliisille. Valvontakamerassa näkynyt punainen huppari löytyi myöhemmin Salonjoesta.
Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta törkeästä ryöstöstä muun muassa siksi, että miehen tekoväline, veitsi, oli kooltaan poikkeuksellisen suuri. Oikeuden mukaan mies ei kuitenkaan nostanut teräasetta lyöntiasentoon tai huitonut sillä. Oikeuden mukaan mies ei myöskään käyttänyt tilanteessa fyysistä väkivaltaa, vaan vain uhkasi sillä. Lisäksi apteekin henkilökunnalla olisi ollut mahdollisuus paeta pois tilanteesta takaoven kautta.
Oikeus arvioi, että kokonaisuudessa tilanne ei ole ollut huomattavan vaarallinen. Myöskään teon tavoitellun ja saadun omaisuuden määrä ei ollut suuri.
Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siitä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.