Brexit-vääntö jatkuu

0
Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää venkoilla irti yhdessä hyväksytyn erosopimuksen ehdoista.

Britannian erokipuilu Euroopan unionista näyttää jatkuvan loppuun saakka. Nyt neuvotellaan uudesta kauppasopimuksesta, eikä mikään näytä selvältä.

Kauppasopimuksen hyväksymistä vaikeuttaa Britannian pääministeri Boris Johnson, joka tekee kaikkensa, jotta voisi kiemurrella irti yhdessä hyväksytyn erosopimuksen vaikeimmista ehdoista.

Britannian tuskallinen eroprosessi EU:sta ei osoita helpottumisen merkkejä, vaikka vuoden siirtymäaika on kohta umpeutumassa. Britannia erosi unionista tammikuun lopussa, ja siirtymäkausi päättyy vuoden lopussa.

Siirtymäkauden aikana on kaupankäynnissä noudatettu vanhoja sääntöjä. Jos uutta kauppasopimusta ei saada aikaan, jatketaan kauppaa ensi vuoden alusta lähtien Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä. Se tarkoittaisi merkittäviä esteitä Britannian ja EU:n väliselle kaupalle.

Meneillään on taas uusi neuvottelukierros, mutta odotukset edistymisestä ovat vähäiset. Sen verran yksimielisyyttä on löytynyt, että osapuolet ovat samaa mieltä uuden kauppasopimuksen takarajasta. Valmista pitää tulla viimeistään lokakuun puolivälissä.

Edistymisen sijaan kauppasopimusneuvotteluissa on törmätty pettymyksiin ja takapakkiin. Lehtitietojen mukaan pääministeri Boris Johnson kaavailee uutta lakia, joka vesittäisi osan viime vuonna sovitusta eropaketista. Laki puuttuisi Pohjois-Irlannin tullikysymyksiin ja valtionapuun.

Juuri Pohjois-Irlannin kysymys oli eroneuvottelujen vaikeimpia asioita. Järjestelyissä pyrittiin takaamaan, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pysyisi jatkossakin auki.

Erosopimuksen toimeenpano on edelleen kesken. Eniten hiertävät Pohjois-Irlantia koskevat järjestelyt.

EU:n pitää pysyä kauppasopimusneuvotteluissa tiukkana. Britannialle ei saa antaa mahdollisuuksia iltalypsyyn ja yhdessä hyväksytyn erosopimuksen vesittämiseen.

Jos erosopimuksen ehtoja ei noudateta, ei uutta kauppasopimusta pidä hyväksyä. Sopimukseton tilanne haittaa EU:ta, mutta vielä suuremmat menetykset koituvat Britannialle.

Brexitin todelliset vaikutukset avautuvat briteille vasta vähitellen, ja joka tapauksessa liian myöhään, sillä eropäätös on jo tehty.

Jätä kommentti