Someron kaupungin talous kääntyi pari vuotta sitten laskuun, mutta kaupungin taseessa on edellisiltä vuosilta muhkea 27,5 miljoonan euron ylijäämä. Ylijäämää on kertynyt erityisesti vuosilta 2005–2017, jolloin kaupunki teki kolmetoista vuotta peräkkäin positiivisen tuloksen.
Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kaataa ensimmäisenä kohtuullisen yleisen harhaluulon, että ylijäämä olisi rahoina kaupungin kassassa. Kaupungin rahakirstu ei pursua, mutta Suikkanen korostaa hyvien vuosien näkyvän muualla:
– Olemme saaneet enemmän omaisuutta viime vuosien aikana, kun taloustilanne on ollut hyvä.
Viisitoista vuotta sitten kaupungin tase oli plussalla kymmenen miljoonaa euroa. Suurimmillaan vuoden 2017 lopussa oltiin yli 30 miljoonassa, mutta kahden viime vuoden tappiollinen tulos on syönyt taseesta vajaat kolme miljoonaa euroa.
Kuntien taloudessa vuosikatteella on iso merkitys, sillä se näyttää tulojen ja toimintamenojen erotuksen. Jos vuosikate menee miinukselle, joudutaan ottamaan syömävelkaa normaalin toiminnan pyörittämiseen. Vuosikate kertoo myös kunnan investointivarasta.
Someron kaupungin vuosikate oli edelleen viime vuonna positiivinen, vaikka tulos painuikin poistojen jälkeen tappiolle.
Vuodesta 2005 vuoteen 2019 kaupungille on jäänyt toimintamenojen jälkeen plussaa yhteensä lähes 50 miljoonaa euroa. Parhaimmillaan vuosikatteessa mentiin yli viiden miljoonan euron vuonna 2017, neljä miljoonaa on ylittynyt useamman kerran.
Suikkanen pitää tärkeänä erityisesti vuosikatteen ja lainojen lyhennysten suhdetta.
– Se kertoo siitä varasta, joka on jäänyt toiminnan kehittämiseen.
Kaupunki maksoi lainojen lyhennyksiä vuosina 2005–2019 vajaat 14,5 miljoonaa euroa. Vuosikatteen ja lainojen lyhennysten erotukseksi jää reilut 35 miljoonaa euroa.
– Luku kertoo siitä, että talous on ollut vahva, Suikkanen huomauttaa.
Vahvat vuodet ovat helpottaneet investointeja. Kaupunki laittoi rahaa rakentamiseen ja muihin investointeihin vuosina 2005–2019 kaikkiaan 73 miljoonaa euroa. Näinä vuosina rakennettiin muun muassa uusi uimahalli ja Kiiruun koulu.
Velkaa kaupunki otti samaan aikaan 29 miljoonaa euroa. Talousarvioissa ennakoitiin selvästi suurempia summia.
– Velkaa ei ole onneksi tarvinnut ottaa sellaisia määriä kuin on pelätty ja ennakoitu, Suikkanen toteaa.
Kunnat voivat tehdä kirjanpidossa erilaisia temppuja, jotta tulosta saadaan nostettua. Myös omaisuuden siirrot vaikuttavat taseeseen. Salossa on pohdittu muun muassa vesilaitoksen yhtiöittämistä kaupungin alijäämäisen taseen korjaamiseksi.
Someron taseessa näkyvät Lamminniemen hyvinvointikeskusta koskevat järjestelyt, joiden myötä talo siirtyi kaupungille. Tämä kasvatti tasetta kirjanpidollisesti 1,3 miljoonaa euroa.
– Muita tällaisia toimenpiteitä ei ole viime vuosina ollut. Esimerkiksi puhdistamon siirto Someron Vesihuollolle ei näy taseessa, Suikkanen kertoo.
Someron kaupungin talous kääntyi alijäämäiseksi vuonna 2018. Tulos oli tappiollinen myös viime vuonna ja miinusta on tulossa tällekin vuodelle.
– Talous vaatii toimenpiteitä, mutta vahva tase antaa meille onneksi aikaa tehdä sopeutustoimia. Tilanne olisi toinen, jos tase olisi alijäämäinen ja kuntalaki edellyttäisi toimia, Suikkanen sanoo.
Vuodet 2005–2019
Someron kaupungin talous
Investoinnit 73 miljoonaa euroa.
Tulojen ja toimintamenojen erotus 49,6 miljoonaa euroa.
Lainanotto 29 miljoonaa euroa.
Lainojen lyhennykset 14,4 miljoonaa euroa.
Tase vuoden 2019 lopussa 27,5 miljoonaa euroa.
Toimittajan kommentti
Erilaista hyvää
Someron kaupungin 2000-luvun lihavat vuodet ovat mahdollistaneet kaupungilta toimia, jotka ovat tuoneet kuntalaisille erilaista hyvää.
Paras esimerkki tästä on vuonna 2012 valmistunut uusi uimahalli.
Someron kokoisessa vajaan 9 000 asukkaan kunnassa oma uimahalli ei ole lainkaan selviö. Tiukassa taloustilanteessa Somerokaan olisi tuskin investoinut uuteen uimahalliin, joka lisäsi myös käyttötalouden menoja. Vahvan talouden aikana päätös oli helppo tehdä.
Uuden uimahallin saama suosio ja siitä tullut kiittävä palaute kertoo siitä, että päätös ei ollut ainakaan huono.

Kuva: SSS-arkisto/Malin-Perho
Täytyy kyllä antaa kiitosta päättäjille, jotka osasivat hyvinäkin vuosina olla tarkkoja eikä jaettu rahaa kaikkeen kivaan. Sitä kyllä miettii, olisiko selvitty vähän pienemmilläkin veroilla.