Halikon Riikin alueelle tilaa vaikka logistiikkakeskukselle

0
Riikin teollisuusalue laajenee Riihitien pohjoispuoliselle metsäalueelle.

Salo aikoo kaavoittaa Halikon Riikin teollisuusalueelle jättitontin, joka sopisi esimerkiksi logistiikkakeskukselle.

Kaupunki on käynnistämässä Riikin alueen laajennusta nykyisen teollisuusalueen luoteispuoleiseen metsään. Riihitien pohjoispuolella sijaitsevan kaava-alueen koko on 10,3 hehtaaria, ja se voi tulevaisuudessa toimia vaikka yhtenä tonttina.

Kaavoitusinsinööri Leena Lehtisen mukaan Salon teollisuustontit ovat melko pieniä. Niiden tyypillinen koko on 0,2–0,6 hehtaaria. Suurimmat tontit yltävät pariin hehtaariin, ja tontteja yhdistelemällä yrityksille olisi mahdollista järjestää noin kolmen hehtaarin tontti.

Muutama vuosi sitten tehdyssä Salon potentiaalisten yritysalueiden selvityksessä suositeltiin, että kaupungilla pitäisi olla tarjolla myös 5–10 hehtaarin tontteja.

–  Aina välillä vuosien varrella Salollekin on tullut kyselyitä yrityksiltä, jotka tarvitsisivat paljon tilaa. Ne ovat kokoluokkaa logistiikkakeskus ja palvelinkeskus. Meillä ei ole ollut valmiina tarjota suuria tontteja, ja nyt mahdolliseen kysyntään varaudutaan. Tällä hetkellä tiedossamme ei ole yhtään toimijaa, joka sellaista tarvitsisi, Lehtinen sanoo.

Riikin teollisuusaluetta on rakennettu jo pitkään. Halikon kunta aloitti alueen kaavoittamisen vuonna 1986, ja kunta hankki alueelta myös maata omistukseensa.

Salon kaupunki on jatkanut maanhankintaa varmistaakseen mahdollisuuden teollisuusalueen laajentamiseen. Nyt kaavoitettava alue on hankittu kaupungille useammassa palassa viime vuosikymmenen aikana.

Riikissä toimii runsaat 50 yritystä, joissa on noin 400 työpaikkaa. Alueella on muun muassa konepaja-, metalli- ja huonekaluteollisuutta sekä kuljetus- ja huoltoliikkeitä.

Teollisuusalueella on reilusti vapaita kaavoitettuja tontteja. Osalle on jo rakennettu kunnallistekniikka.

Riikin aluetta on mahdollista myös laajentaa 110-tien vartta pitkin aina Kokkilantien risteykseen asti.

Leena Lehtisen mukaan teollisuusalueen kaavaan on tarpeen tehdä pieniä tarkistuksia Turun puoleisella alueella jossain vaiheessa. Käytännössä puhutaan esimerkiksi tonttien käyttötarkoitusmerkinnöistä.