Hammashoidossa puretaan sumia – korona toi käsidesit ja visiirit hammasklinikoille jäädäkseen

0
Koronapandemia on tuonut visiirin ja myssyn osaksi hammaslääkärin suojavarustusta. Vasemmalla kuvassa hammaslääkäri Tuomo Erkkola ja oikealla hammashoitaja Merja Erkkola. kuva: SSS/Minna Määttänen

Korona on muuttanut hammaslääkärien työskentelytapoja pysyvästi.

PlusTerveys HymyDentin asemavastaava Tanja Erikäinen uskoo, että valtaosa tehostetuista hygieniatoimista jää käyttöön vielä pandemian jälkeen.

– Tuskin nuo käsidesipullot ja pleksit tuolta vastaanottotiskiltä mihinkään katoavat. Visiiri tulee todennäköisesti jäämään osaksi perussuojavarustusta, Erikäinen pohtii.

Aiemmin käytössä olleiden maskin ja käsineiden lisäksi hammaslääkärit ja -hoitajat ovat korona-aikana suojanneet itsensä sekä visiirillä että myssyllä. Joillakin klinikoilla käytetään myös suojatakkeja.

Klinikoiden hygieniatasoa on nostettu entisestään, ja vastaanottohuoneet desinfioidaan huolellisesti jokaisen potilaan jälkeen.

– Kenenkään ei kannata koronan pelossa jättää tulematta hammashoitoon. Hygieniamme on niin korkealla tasolla, että riski infektion saamiseen on mitätön, toteaa Salon johtava hammaslääkäri Ari Nyysti.

Samoilla linjoilla Nyystin kanssa on Pihlajalinnan hammaslääkäri Tuomo Erkkola.

– Olemme täällä asiakkaita varten. Hammaslääkärit ovat kautta aikain hoitaneet hepatiittipotilaita, joten korona on meille vain yksi virus muiden joukossa, Erkkola muistuttaa.

Salon Pihlajalinnan Hammasklinikan arki on pyörinyt koko kevään lähes tavalliseen tapaan. Tosin asiakkaiden vastaanottoväliä on pidennetty, jotta vastaanottotilojen desinfiointiin jää enemmän aikaa.

Lisäksi yli 70-vuotiaiden asiakkaiden vuositarkastusajat ja kiireettömät hoidot siirrettiin keväältä eteenpäin.

– Kesäkuusta alkaen olemme lähettäneet vuositarkastuskutsuja jälleen myös iäkkäämmille asiakkaillemme. Vain muutamat asiakkaat ovat peruneet hoitoaikansa turvallisuutensa vedoten, Erkkola sanoo.

Joidenkin aerosoleja ilmaan levittävien työvälineiden käyttö on lopetettu kokonaan korona-aikana. Esimerkiksi hampaiden värjäymiä poistavan soodasuihkun käyttämistä on suositeltu välttämään.

– Olemme tehneet kaikkia toimenpiteitä asiakkaiden tarpeiden mukaan. Soodasuihkun sijasta voimme käyttää muita työskentelymenetelmiä, Erkkola selostaa.

Pihlajalinnan hammaslääkäri Tuomo Erkkola suojaa potilaita hoitaessaan kasvonsa sekä maskilla että visiirillä. kuva: SSS/Minna Määttänen

Sekä Salon suun terveydenhuollossa että yksityisillä hammaslääkäriasemilla noudatetaan tarkasti viranomaisohjeita.

Flunssaoireiset akuuttipotilaat ohjataan keskitetysti hoitoon Turun kaupungin suun terveydenhuollon klinikalle ja koronapotilaat Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.

Ari Nyystin mukaan kiireettömään hammashoitoon pääsyä voi julkisella puolella tällä hetkellä joutua odottamaan yli kolme kuukautta. Tilanne ei kuitenkaan ole katastrofaalinen.

– Pääkaupunkiseudulla suun terveydenhuolto on ruuhkautunut pahasti, ja siellä kiireettömään hoitoon pääsyä pitää odottaa lähes puoli vuotta, Nyysti huomauttaa.

Viranomaisohjeiden mukaisesti keväällä kaikki Salon suun terveydenhuollon kiireettömät hammashoidot siirrettiin eteenpäin.

Kun julkisella puolella hoidettiin vain akuutteja oireita, työntekijöitä sijoitettiin muihin tehtäviin.

Osa hammaslääkäreistä piti yhteyttä riskiryhmäläisiin ja koronapotilaisiin, kun taas osa hammashoitajista toimi kotipalvelun puolella.

Kesäkuun alussa Salon suun terveydenhuollon toiminta normalisoitui, ja kiireettömien hoitojen sumaa on ryhdytty purkamaan kesän aikana.

– Kiireettömiäkään hoitoja ei voida loputtomasti siirtää, sillä siitä voi aiheutua potilaalle merkittävää haittaa. Arvioimme jokaisen potilaan tilanteen ja hoidon tarpeen tapauskohtaisesti, Nyysti kertoo.

Osa ruuhkautuneen julkisen terveydenhuollon asiakkaista on hakeutunut hoitoon yksityiselle puolelle. PlusTerveys HymyDentin hammaslääkäri Anne Linjan mukaan kyse ei ole kovin laajasta ilmiöstä.

– Jonkin verran asiakkaita on ottanut meihin yhteyttä kertoen, että he saivat ajan julkiselta puolelta vasta kuukausien päähän, Linja sanoo.

Salon HymyDent lomautti keväällä valtaosan työntekijöistään. Klinikalla hoidettiin lähinnä asiakkaiden akuutteja oireita.

– Kesäkuussa palasimme normaaliin, eikä asiakkaista ole viime kuukausina ollut ainakaan pulaa, Tanja Erikäinen toteaa.

Erikäisen mukaan asiakkaat ovat suhtautuneet korona-ajan toimintaohjeisiin joustavasti ja ymmärtäväisesti.

– Ihmiset ovat hyvin tietoisia siitä, ettei kipeänä ole asiaa hammaslääkäriin. Yhtäkään potilasta ei ole tarvinnut käännyttää pois vastaanotolta koronaoireiden vuoksi.

7.9.2020 klo 9:01 Jutusta poistettu kainalo.