Hampaissa hoitovelkaa

0
Hammaslääkärit korostavat, että hammashoitoon on turvallista tulla.

Koronaepidemia keskeytti keväällä myös hammashuollon suurelta osin. Asiakkaiden kiireettömät ajat peruttiin tartuntariskin vähentämiseksi.

Hammashuollossa palattiin kesäkuussa normaaliin toimintaan, mutta poikkeusaika näkyy edelleen hammashoidossa. Tauon aikana jäi paljon töitä tekemättä.

Hammaslääkärit purkavat tällä hetkellä sumia, joita syntyi, kun hoitotoiminta oli kaksi ja puoli kuukautta osittain keskeytyksissä. Kiireettömien aikojen aiempi siirto merkitsee sitä, että hammashoidossa on nyt normaalia enemmän tarkastuksia odottavia asiakkaita.

Asiakkaat reagoivat myös itse keväällä ja kesällä koronaan lykkäämällä hammaslääkärikäyntejään. Lykkäysten takia myös tarpeellisia hoitoja jäi tekemättä.

Hampaiden hoidon viivästyminen näkyy nyt muun muassa Somerolla siten, että hammaslääkäreillä on hoidettavana poikkeuksellisen paljon tulehduksia. Myös hampaiden poistoja on ollut tavallista runsaammin.

Ilmiö on sama kuin muunkin terveydenhoidon puolella. Huoli koronan tarttumisesta on saanut ihmiset lykkäämään niitäkin hoitoja, joita he olisivat terveydentilansa takia tarvinneet.

Myös sairaaloiden leikkausjonojen purkaminen heijastuu hammashuoltoon. Leikkaukseen menevien hampaiden on oltava tulehdusriskin takia kunnossa, joten näitä tarkastuksia on nyt runsaasti.

Hampaiden hoito on tärkeä osa ihmisten perusterveydenhuoltoa. Hammaslääkärit korostavat, että hoitoon on turvallista tulla. Hoitohenkilökunnalla on maskeja, visiirejä ja muita suojavälineitä tarpeen mukaan.

Myös tilojen ja välineiden desinfiointia on tehostettu. Hammaslääkärit muistuttavat, että kenenkään ei pidä koronan pelossa jättää tulematta hammashoitoon.

Tärkeää on muistaa sama ohje kuin muussakin elämässä. Hoitoon hakeudutaan vain terveenä.

Flunssaoireiset potilaat, jotka tarvitsevat akuuttia hammashoitoa, saavat keskitetysti hoitoa Turussa.

Jätä kommentti