Harvemmin näin lämmintä syyskuussa

0
Hanna Tuomento nautti harvinaisen lämpimästä syyskuun lopun säästä Halikonlahden lintutornin lähellä maanantaina. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ulkoilusta pitävä Hanna Tuomento nautti harvinaisen lämpimästä syyssäästä maanantaina. Hän istui Halikonlahden lintutornin lähellä kasvot kohti aurinkoa.
– En makaile auringossa, mutta tykkään ulkoilla ja pyöräilen usein tänne, Perttelin Hähkänällä asuva Tuomento kertoo.
Hyvää ulkoilusäätä on kannattanut hyödyntää, sillä viime päivien lämpötilat ovat olleet Ilmatieteen laitoksen Kärkän mittausasemalla sen tilastohistorian huippuja syyskuun viimeiseltä viikolta. Koko syyskuun lämpöennätystä ei kuitenkaan ole rikottu ja se on 27,5 astetta 6.9.1968.
– Kärkän syyskuun viimeisen viikon maksimilämpötilat ovat kivunneet vain kolme kertaa aiemmin yli 20 asteen, kertoo meteorologi Kaisa Solin Ilmastopalvelusta.
Hän käyttää tilastoja vuodesta 1959 tähän päivään, jolloin viime sunnuntain lukema, 22,5 on ennätys. Tämä on Solinin mukaan poikkeuksellista eli sattuu vain kaksi, kolme kertaa tai harvemmin sadassa vuodessa.
Koko kulunut viikko on puolestaan ollut harvinaisen lämmin, mikä tarkoittaa harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Myös koko kuukaudesta on tulossa tavallista lämpimämpi, sillä jo nyt ollaan yli keskiarvojen.

Aurinkoisesta syksyn ulkoilusäästä iloitseva Hanna Tuomento sanoo, että lämmin sää piristää mielialaa, vaikka lämpötilalla on toinenkin puolensa. Se muistuttaa meitä myös laajemmasta asiasta.
– Mietin vähän ilmastonmuutosta ja lapsia, hän viittaa tulevaan.
Tuomento sanoo, ettei asia kuitenkaan parane murehtimalla.

Halikonlahden lintutornin ja altaiden lähellä näkyi hänen lisäkseen muitakin ulkoilijoita, jopa pyöräilijöitä. Polut sopivat heillekin, minkä lisäksi kaupunki on kunnostanut esteettömän polun lintujentarkkailupaikkoineen.
Tämä saa kiitosta Tuomennolta, joka sanoo esteettömän polun mahdollistavan myös lapsiperheiden ulkoilun.
– Se on hyvä, sillä kaikilla ei ole esimerkiksi isovanhempia, joten tänne pääsee lastenrattaiden kanssa, hän selittää.
Lintuja tarkkaillut Heljä Järvelä huomasi myös uudistuneen reitin, vaikka ei itse tarvitsekaan esteetöntä lintujentarkkailupaikkaa.
Espoossa asuva, mutta Salossa mökkeilevä Järvelä sanoo, ettei käy usein Halikonlahdella lintuja tarkkailemassa. Nyt syyskuun lopun lämmin sää houkutteli hänet mökille ja samalla lintujentarkkailureissulle.

Järvelä harrastaa lintujentarkkailua omaan tahtiinsa. Hän sanoo, ettei kerää enää pisteitä, vaikka on sitä joskus harrastanut. Harrastus tarjoaa hänelle elämyksiä.
– Esimerkiksi tuo lintuparvi, hän näyttää lentoon pyrähtänyttä valtavaa hanhiparvea kohden.
Hän tietää, että parvesta löytyy paljon valkoposkihanhia, merihanhia ja kanadanhanhia, muutamia metsähanhiakin. Ruovikossa viihtyy viiksitimaleita ja ruovikon edessä hän näkee tukkasotkia.
Kuinka kauan Halikonlahdella vierähtää kaukoputki ja kiikari mukana?
– Riippuu lämpötilasta, nyt on kyllä aika lämmintä, Järvelä vastaa.
Joskus elämyksen tuova havaintokin vaikuttaa reissun pituuteen.
– Näin muuttohaukan ja ajattelin, että nyt voin mennä kotiin, hän naurahtaa.

Auringon säteily vähenee vääjäämättä syksyllä
Sekä Ilmatieteen laitoksen että Forecan sääennusteet näyttävät lämpötilan olevan Salossa syyskuun lopussa ja lokakuun alussa edelleen reippaasti yli kymmenessä asteessa. Välillä saadaan sateita molempien ennusteiden mukaan.
Syyskuun ennätysten hätyyttely on lokakuun puolella kuitenkin epätodennäköistä. Esimerkiksi lokakuun korkein lämpötila (vuodesta 1959 tilastoitujen) Salon Kärkän mittausasemalla on ollut 18,5 astetta ja se on mitattu 3.10.1984.
Syynä tähän on meteorologi Kaisa Solinin mukaan auringon säteilymäärä.
– Se on lokakuussa jo pienempi kuin syyskuussa, sillä aurinko ei paista enää niin korkealta, hän sanoo.
Lämpimät ilmamassat saapuvat Suomeen yleensä etelän suunnalta ja ovat hyvin kosteita.
– Niihin liittyy helposti sumupilviä, jotka eivät syksyllä enää hälvene, koska aurinko ei ehdi hälventää niitä, hän selittää.

Jätä kommentti