”Herkästi oireita saaville oppilaille voi tulla valtavasti poissaoloja” – somerolaisisä ja valtuutettu ehdottaa oppituntien striimausta

6
Juha Salolla on kaksi kouluikäistä lasta. Salo toteaa, että web-kameran saa satasella. – Oppituntien striimauksen avulla myös herkästi oireita saavat lapset pysyisivät mukana opetuksessa, hän sanoo. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Somerolainen kahden koululaisen isä ja keskustan kaupunginvaltuutettu Juha Salo esittää, että kaupunki ottaisi käyttöön oppituntien striimauksen.

Salo korostaa, että elävän kuvan ja äänen lähettämisen avulla myös koulusta poissa olevat oppilaat voisivat seurata oppitunteja.

– Herkästi nuhaa ja yskää saaville oppilaille tulee helposti runsaasti poissaoloja, kun pienistäkin oireista pitää nyt jäädä kotiin. Oppituntien striimauksella turvattaisiin myös näiden oppilaiden oikeus saada opetusta, Salo korostaa.

Salolla on itsellään kaksi alakouluikäistä lasta, jotka käyvät Someron Joensuun koulua. Salo kertoo, että neljättä luokkaa käyvän Iidan luokan 17 oppilaasta oli viime perjantaina poissa 7.

– Iida joutui itse olemaan poissa koko viime viikon. Hänellä on allergista nuhaa ja yskää eli hän oireilee helposti.

Salo sanoo, että striimaus olisi edullista toteuttaa.

– Sadalla eurolla saadaan ostettua laadukas web-kamera, ja lapset pysyisivät opetuksessa mukana.

Juha Salo huomauttaa, että oppituntien striimaus helpottaisi myös vanhempien päätöstä jättää lievästi oireileva oppilas kotiin.

– Kun luokissa tapahtuvaa opetusta pystyisi seuraamaan kotona tietokoneelta, voisivat vanhemmat tehdä turvallisin mielin päätöksen lapsen kotiin jäämisestä. Näin kynnys pitää lievästi oireileva lapsi poissa koulusta pysyisi matalana silloinkin, kun poissaloja tulee paljon.

Salo korostaa, että kouluissa on jo tällä hetkellä runsaasti oppilaiden poissaoloja, vaikka influenssakausi on vasta alkamassa.

– Loppusyksystä tilanne on yleensä selvästi pahempi kuin lukukauden alussa.

Someron sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm sanoo, että Somerolla ei oteta ainakaan toistaiseksi käyttöön oppituntien kuvaamista ja välittämistä edelleen.

– Haluamme rauhoittaa oppitunnit kaikesta ylimääräisestä. Opettajat ovat väsyneitä ja muutenkin kovilla, Mäkelä-Rönnholm huomauttaa.

Mäkelä-Rönnholm toteaa, että etäopetusta järjestetään vakavaan riskiryhmään kuuluville lapsille, jotka eivät voi osallistua lähiopetukseen.

– Muutaman päivän poissaolo koulusta ei ole vakavaa, sillä opettajat pitävät huolta siitä, että oppilas saa tehtävät kotiin.

Mäkelä-Rönnholm korostaa, että koulujen tilannetta seurataan koko ajan.

– Mietimme striimausta ja muita mahdollisia toimenpiteitä uudelleen, jos tilanne muuttuu.

Mäkelä-Rönnholm kertoo, että Somerolla on tällä hetkellä paljon oppilaiden poissaoloja flunssaoireiden vuoksi.

– Tilanne on siten sama kuin muuallakin.

Outo näkemys

Somerolla on sivistysjohtajalla varsin kummallinen näkemys opetukseen.Sivistysjohtajan mielestä voi siis korvata tunnilla tapahtuvan opetuksen pelkästään sillä että annetaan lapsille kotiin tehtävät?Tuolla ajatus maailmalla ei Suomessa tarvittaisi ollenkaan koululaitosta kun vain jokaiselle kirjat kotiin ja käyköön koulunsa oppikirjoista.
Tosiasia sen sijaan on se että tunnilla tapahtuvaa opetusta ei voida korvata kirjoilla.Hyvää ammattitaitoista ja pidettyä opetushenkilöstöä ei mitkään kirjat korvaa,monen lapsen oppimisen onni löytyy koulusta sieltä löytyy usein myös eliniän kantavat ystävyyssuhteet.
Monessa ja monenlaisissa perheissä koulutyö myös tuo arkeen kaivatun säännönmukaisuuden ja rytmin mikä on hyvä asia.

Vaikeeta on

Suomessa on pakollinen oppivelvollisuus, mutta vastaavasti oppivelvollisuuden järjestäjä kuntako ei ole velvollinen järjestämään poissa opetuksesta olleille (esim.sairauden vuoksi) korvaavaa opetusta?
Se pitäisi toteuttaa ajankohtina, jolloin siihen lapsella on mahdollisuus osallistua, esim.iltaisin tai viikonloppuisin, kun kyse on ollut sairauden aiheuttamasta esteestä. Otetaanhan työntekijöillekkin sijaisia heidän sairastuttua.

Kaikkea sitä

Mä en näe kuin otsikon ja kuvatekstin (maksumuuri), joten siv.johtajan kommenteista en tiedä. Näille asiasta eli nykykoulusta oikeastaan mitään tietämättömille olisi ihan fiksua vaikka striimata joku 45 minuuttia tavallista oppituntia. Ei varmasti kukaan jaksaisi ruutua sen aikaa tuijottaa. Pieni opetustuokio ja sit hommiin (peliä, toimintaa, kisaa, visaa, mennäänpä ulos, ehkä jollain tunnilla perinteistä kirjaakin). Miltä tuntuu lapsesta, joka ei siihen pääse mukaan? Toi web-kamera… oppilaalla on ja luulisi opettajillakin olevan oikeus kieltää näkymästä striimauksessa. Tirkistelyksi tuollainen menisi ja huoltajana kieltäisin kuvaamasta ja äänittämästä lapsiani. Kieltäisin senkin, ettei heidän nimiään saa mainita. En halua, että vuosien päästä jostain löytyy joku TikTok… Lue lisää »

Ryhti liikettä nyt

Monikaan lapsi ei selviä tehtävistä jotka vain mätkäistään eteen ilman minkäänlaista ohjeistusta sitä ennen on myös paljon koteja joissa huoltajat eivät osaa edes auttaa lapsia tehtävien teossa.
On väärin että koulusta poissa oleva lapsi joutuu yksinään pakertamaan määrättyjen tehtävien kanssa se lisäksi asettaa lapset eriarvoiseen asemaan.
Näin ei missään tapauksessa pitäisi olla.

Iina Mäki

En näe koko juttua, mutta miten luokassa olevien oppilaiden tietosuoja huomioidaan? Normaaliarjessa opettaja ojentaa oppilaita nimellä, selvittää riitoja, kerää erityisopettajalle menevät jonoon, kuuntelee murheita, kyselee kipeää oloa valittavan oppilaan vointia jne. Jos linjojen päässä on utelias huoltaja kuuntelemassa (ja näitähän oli etäopetuksessa!), saa tämä aivan liikaa selville luokan oppilaista.

Varsinkin pienempien oppilaiden opetus on jotain ihan muuta kuin luentojen kuuntelemista. Toiminnallista oppimista on vaikea siirtää kotiin, eikä kotona olevan välttämättä ole kiva seuralla mitä kivaa luokkakaverit saavat koulussa tehdä.

Ei muiden kuullen

Yhtäkään riitaa tai muuta ei enää tänä päivänä selvitetä kaikkien muiden kuullen luokassa, vaan ne selvitetään asianosaisten kesken ihan muualla. Samoin jos lapsi on sairas, mennään muihin tiloihin, ja kun luokassa on vähintään se kaksi aikuista, toinen pystyy lähtemään näiden kanssa pois luokasta toisen sinne jäädessä jatkamaan opetusta. Suoranaista hölmöyttä on se että on alettu karsimaan esimerkiksi ohjaajista kun heillä on merkittävä rooli luokkissa ja koulun arjessa.