Perinteet elävät Holopaisen parturiliikkeessä, jonka perustamisesta tulee tänään tasan 60 vuotta. Moni asiakkaista on käynyt Holopaisella tukanleikkuussa kymmeniä vuosia; osa jopa 50 vuotta.

– Nyt omia poikiaan tuovat parturiin monet miehet, jotka ovat istuneet lastenistuimessa, kun olen ensimmäisiä kertoja heidän omia hiuksiaan leikannut, parturikampaaja Sari Haikonen nauraa.

Uskollisten asiakkaiden lisäksi pysyviä ovat liikkeen työntekijät: Elina Niemelle tulee vuoden alussa täyteen 40 vuotta talossa ja Sari Haikonen aloitti vakituisena 30 vuotta.

– Olin täällä kesätöissä jo ennen ammattikoulua, ja tein täällä kaikki työharjoitteluni, Haikonen kertoo.

Työpaikkaa ei ole ollut syytä vaihtaa, kun sekä omistajat että asiakkaat ovat olleet mieleen. Pomo vaihtui viimeksi puolitoista vuotta sitten, kun kampaamoyrittäjä Taru Aitosalo osti liikkeen eläkkeelle jääneeltä Ulla Palomäeltä.

– Kaipasin vaihtelua ja kuulin kirjapitäjältäni Holopaisen tulevan myyntiin. Tein päätöksen yön aikana ja tarjouksen seuraavana päivänä.

Aitosalolla on ollut parturikampaamo Perniössä yli 15 vuotta, mutta nyt hän aikoo keskittyä Asemakadun liikkeeseensä. Päätöstä vauhditti koronapandemia, joka sai monet asiakkaista jättämään parturikäyntejä väliin.

Elsa Holopainen perusti Holopaisen parturiliikkeen Salon keskustaan Rummunlyöjänkadulle 16. syyskuuta 1960. Seuraavalla vuosikymmenellä yritys muutti nykyisiin tiloihinsa Asemakatu 12:een. Osakkaiksi tulivat vuosien saatossa myös Holopaisen työntekijät Oili Ylitalo ja Ulla Palomäki, joista Palomäki jatkoi pidempään.

Yrityksen nimi on säilynyt samana läpi vuosien vaikka omistajat ovat vaihtuneet. Myös Aitosalo aikoo säilyttää Salossa tunnetun nimen.

– Ehdottomasti, hän painottaa.

Permanenttien ja värjäysten teko lopetettiin Holopaisella 1990-luvulla ja keskityttiin pelkkään leikkaamiseen.

– Naisasiakkaita kävi silloinkin, mutta heidät piti ohjata muualle värjäykseen ja permanentteihin, Haikonen huomauttaa.

Hän ja Niemi ovat edelleen keskittyneet hiustenleikkuuseen, mutta Aitosalo värjää ja tekee permanentteja. Aitosalo remontoi itselleen liikkeen yläkertaan kahden kampaamotuolin työtilat heti ostettuaan yrityksen. Tänä syksynä on uusittu alakerta, jossa on kolme asiakaspaikkaa.

– Tilat päivitettiin tälle vuosituhannelle, Aitosalo toteaa.

Alakerrassa otetaan vastaan ilman ajanvarausta, mutta kampaamoasiakkaat palvellaan ajanvarauksella.

Korona-aikana riskiryhmäläisille on annettu leikkausaikoja aukioloaikojen ulkopuolella. Holopaisella aloitettiin omistajanvaihdoksen jälkeen myös kotikäynnit, joiden suosiota korona on kasvattanut.

– Tein kotikäyntejä jo Perniössä. Palveluja on kehitettävä, sillä alalla on kova kilpailu; meitä on joka kulmalla, Aitosalo sanoo.

Holopaisella käy asiakkaita Salon seudun lisäksi pääkaupunkiseutua myöten. Useilla asiakkaista on vakiparturinsa. Haikonen kertoo, miten eräänkin seudulla mökkeilevän miehen vaimo oli ihmetellyt, miksi tämän pitää aina ajaa Saloon parturiin. Mies oli tokaissut vaihtavansa ennemmin vaimoa kuin parturia, koska uuden parturin löytäminen on todella vaikeaa.

Aitosalo huomauttaa, että hiukset ovat niin henkilökohtainen asia, että henkilökemian asiakkaan kanssa pitää toimia.

– Kukaan ei voi leikata samalla tavalla kuin toinen. Jokaisella on oma kädenjälki, Haikonen muistuttaa.

Salon Asemakadulla sijaitseva Holopaisen parturiliike täyttää 60 vuotta 16.9. Yrittäjä Taru Aitosalo aikoo juhlistaa merkkivuotta, kunhan koronapandemia hellittää.