Ihan kiva tasapeli, mutta SalPan on edelleen voitettava vähintään yksi kolmesta

0
Niko Leskelä pelasi SalPan keskikentällä enemmän ilmassa kuin maata pitkin.

SalPan kotiottelu Pargas IF:ää vastaan kuului samaan ”Ihan kiva, mutta” -lokeroon koko koronakauden kanssa.

Hyvällä puolustustaistelulla saatu 1–1-tasapeli oli ”ihan kiva”, mutta kauden ensimmäinen kotivoitto olisi siirtänyt putoamistaistelussa paineet muiden joukkueiden niskaan. Kun GrIFK haki voiton sarjajumbo Pallo-Iiroista ja FC Espoo venyi 3–3-tasapeliin Kaarinan Poikia vastaan, pysyi tilanne SalPan kannalta samana: SalPan on edelleen voitettava jäljellä olevista vähintään yksi ottelu, eikä sekään välttämättä riitä sarjapaikan uusimiseen.

SalPa kohtaa ensi viikon sunnuntaina Leppävaarassa FC Espoon.

– Olisihan se ollut kiva, jos KaaPo olisi voittanut. Nyt meidän agenda Espoossa on, että ”älä ainakaan häviä peliä”, SalPan päävalmentaja Ilkka Virtanen kertoi.

SalPan kaksi muuta jäljellä olevaa ottelua ovat KaaPo kotona ja Hämeenlinnan Jalkapalloseura vieraissa.

Eilinen ottelu oli taas hyvä esimerkki pelin avaamisen ja pallonhallinnan merkityksestä. SalPalta puuttui ottelusta pelikieltoaan lusineet toppari Vilho Heikkinen ja kauden paras pelaaja Mikke Louhela.

Piffen iski tähän heikkouteen surutta kiinni, eikä SalPa pystynyt ohittamaan vieraiden prässiä maata pitkin. Niinpä SalPan hyökkääminen oli lähinnä pitkien ristipallojen potkimista kohti kärkkyviä laitureita. Piffen katkoi nämä pallot ja piti kontrollin itsellään.

SalPa kuitenkin siirtyi ottelussa 1–0-johtoon kymmenennellä minuutilla. Keskialueen pallonriiston jälkeen Olli Jakonen kuljetti palloa riittävän kauan ja vapautti Otto Rautiaisen oikealla laidalla. 16-vuotias Rautiainen viimeisteli viileästi vasempaan alanurkkaan.

Iloa kesti vain neljä minuuttia, kun Piffen murtautui keskeltä rangaistusalueelle ja Emil Peltonen jysäytti topparien välistä pallon Joni Rahilan vartioiman maalin ylänurkkaan. Maalin jälkeen Piffenin hallinta vain korostui ja vieraat pitivät ohjaksia aina 79. minuutille asti.

79. minuutilla SalPan oli vaihdettava Iku Leinon kanssa rajusti törmännyt Jami Siirtola kentältä. Vaihdosta kentälle tuli pitkästä loukkaantumisesta toipuva Lucas Gabrielsson ja ottelu muuttui välittömästi.

– Emme muuttaneet mitään muuta kuin erittäin hyvän pelaajan (Siirtola) erittäin hyvään pelaajaan (Gabrielsson). Luken klinikka lähti heti pyörimään, Virtanen ihasteli.

– En ole halunnut tuoda Luken poissaoloa liikaa esille kauden aikana, mutta onhan hän helvetin tärkeä pelaaja meille, Virtanen myönsi.

Gabrielsson ehti luoda muutaman maalipaikan, joista parhaan vaihtomies Luiyi Laguerrelle . Ansaitsemattomaan kotivoittoon se ei kuitenkaan riittänyt.

SalPan tunkkaisen hyökkäyspelaamisen puolustukseksi on sanottava, että Tomas ”Lukasin veli” Hradeckyn johtama jämäkkä PIF-puolustus teki aurinkoisesta iltapäivästä itselleen helpon. Tosin Hradecky potkasi viimeisillä minuuteilla pallotonta Jakosta reiteen ja selvisi tuhmasta tempusta ilman (punaista) korttia.

Toisessa päässä kenttää SalPan parsittu puolustuslinja joutui kovemmalle, mutta selvitti tilanteet hyvin. Onni Vesterisen paikan vasemmalla ottanut Valtteri Peltola jaksoi raataa koko ysikymppisen.

– Kiitos Wilppaalle siitä, että Peltola sai pelata heillä tärkeitä minuutteja ja hänellä oli pelituntuma, Virtanen nyökkäsi.

SalPan paras pelaaja oli Iku Leinon kanssa keskuspuolustuksessa luutinut Pekka Mattila, jonka suoritus alkoi jo varhain lauantaiaamuna. Mattila nimittäin haki täyden ysikymppisen SalPan keskikentällä raataneen Erik Mirelin Huovinrinteen varuskunnasta Säkylästä.

– Ei tämän näin pitäisi mennä, että avaava toppari hakee toisen pelaajan aamulla armeijasta ja istuu kaksi ja puoli tuntia autossa. Juuri tällaisissa pienissä nyansseissa me annamme tasoitusta, Virtanen harmitteli.

Koko kauden parjattu Claudio Merville sen sijaan ansaitsee vaihteeksi pienet kehut. Viimeiset 20 minuuttia pelannut Merville oli aktiivinen ja puolusti hyvin ylöspäin.

Loppukaudelle ja erityisesti huipputärkeään FC Espoo -ottelua ajatellen hyviä uutisia on Gabrielssonin kuntoutumisen lisäksi se, että Louhela ja Heikkinen palaavat kokoonpanoon. Myös Leino, Kasperi Tuomi ja Niko Leskelä ovat edelleen varoituksen päässä pelikiellosta.

Sen sijaan Siirtolan pelaaminen lienee epätodennäköistä. Siirtola saattoi murtaa nenänsä yhteentörmäyksessä Leinon kanssa.

– Siltä se ainakin näytti. Verta tuli molemmista sieraimista, Virtanen irvisti.

Kauden komeetta Otto Rautiainen iski SalPan ainokaisen.

SalPa–PIF 1–1 (1–1)

10. Otto Rautiainen 1–0
14. Emil Peltonen 1–1

SalPan kokoonpano: Joni Rahila; Valtteri Peltola, Pekka Mattila, Iku Leino, Severi Keskitalo (71. Claudio Merville); Niko Leskelä, Jami Siirtola (79. Lucas Gabrielsson), Erik Mirel; Kasperi Tuomi, Olli Jakonen, Otto Rautiainen (60. Luiyi Laguerre).
Muut vaihtopelaajat: Joonas Kontkanen (mv), Severi Jaatinen, Eero Lehtinen, Akseli Auranen.

Erotuomari: Joona Manninen
Yleisöä: 293

SalPan seuraava ottelu: su 4.10. FC Espoo–SalPa Leppävaaran Stadionilla kello 15.