Iltojen pimetessä heijastimet pelastavat henkiä

2
Pieni pala muovia voi pelastaa hengen.

Liikenneturvan valtakunnallista heijastinpäivää vietetään 1.10. Kampanjalla toivotaan ihmisten taas havahtuvan liikenteessä pimentyvien iltojen riskeihin, joita voi helposti omalta osaltaan ehkäistä heijastinta käyttämällä.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että pimeys edellyttää toimenpiteitä myös kuljettajilta. Esimerkiksi taajama-alueella voi vauhdin hidastamisella olla merkittäviä seurauksia turvallisuuteen. Hitaampi vauhti tuo enemmän aikaa havainnointiin ja hidastamiseen vaaratilanteissa.

Liikenneturvan tekemän kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä kertoo olevansa varovaisempi ylittäessään suojatietä pimeällä. Kuljettajista myös yhdeksän kymmenestä kokee pimeällä ajamisen taajamassa kuormittavana, sillä tiellä olevien esteiden kuten ihmisten ja eläinten havaitseminen on haastavaa.

Jalankulkijan on yleensä käytettävä pimeällä heijastinta, määrätään kesäkuussa voimaantulleessa uudessa tieliikennelaissa. Liikenneturvan seurannan mukaan noin joka toinen käyttää heijastinta pimeällä liikkuessaan.

Kyselyyn vastanneista joka kymmenes kokee hyödyn heijastimen käyttämisestä valaistulla alueella pieneksi, jopa olemattomaksi. Liikenneturva kertoo tiedotteessaan, että valoisallakin alueella heijastimen käyttö kannattaa. Tämä johtuu siitä, että syksyn olosuhteet sekä valojen ja varjojen vuorottelu haastavat näkemistä huomattavasti.

Syksyisin jo perinteiseksi muodostunut heijastinmuistus on tervetullut, kertoo liikenneturvan kysely. Vastanneista vain 11 prosenttia koki heijastinpuheen turhaksi tai liialliseksi. (SSS)

Tavis Torilta

Vinkkinä, jos pientä tuliaista tai nimppari/synttäri-viemistä niin kaupoissa tosi kauniita ja monille sopivia heijastimia. Monille helpompi ostaa lahjaksi kuin itselle. Laittakaa hyvät ihmiset useampikin heijastin heilumaan, että teidät nähdään edestä – takaa ja katua/tietä ylittäessä m o l e m m i l t a sivuilta.

Mä vaan

Nelijalkainen karvapallero tarvitsee myös todella näkyvän heijastimen. Tuikkuvalo kaulalla ei välttämättä näy kunnolla.
Samoin kaduilla ja kevyenliikenteenväylillä se joustoflexi lyhyeksi ja lutunen lemmikki vierellä kulkemaan. Muistakaa myös ylittää suojatiet yhtäjalkaa. Ulkoiluttaja vieressä lemmikkiin tulee huomatuksi.
Metsässä ja metsäpoluilla voitte sitten antaa karvapalleroidenne kulkea koko flexin mitalla.