Kaino Iltanen pyöritti elokuvia Salossa 60 vuotta – ura alkoi Isaskar Keturin ihmeellisistä seikkailuista ja päättyi elokuvaan Elämää kuoleman jälkeen

1
Bio-Salon konehuone on tuttu paikka Kaino Iltaselle. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ani harva on ehtinyt tehdä samaa työtä 60 vuotta. Salolainen Kaino Iltanen on. Iltanen työskenteli sivutoimisesti elokuvakoneenhoitajana 60 vuoden ajan.
Ura alkoi 18-vuotiaana vuonna 1960 elokuvateatteri Kivasta, joka haki koneenhoitajaoppilasta lehti-ilmoituksella.
– Menin Kivaan ja luulin, että koneenhoitajaksi pääsee tuosta noin vain. Kivan Kauko Laiho kuitenkin ilmoitti, että työ vaatii 500 tuntia harjoittelua. Sen jälkeen pitää mennä vielä kuukauden kurssille Helsinkiin, Iltanen muistelee.
Iltanen suoritti Helsingissä koneenhoitajan tutkinnon ja insinööriajon, joiden läpäistyä hän sai siihen aikaan pakollisen elokuvakoneenhoitajan lupakirjan.
Kivassa Iltanen pyöritti elokuvia neljä vuotta, ja kun teatteri sulkeutui, hän siirtyi Bio-Saloon. Siitä lähtien Iltanen työskenteli Bio-Salossa kolmen eri työnantajan palveluksessa.
– Kaino on koko ajan ollut pidetty ja uskollinen työntekijä, rauhallinen luonteeltaan, Bio-Salon nykyinen yrittäjä Jari Mäkilä sanoo.

Iltasen ura alkoi Aarne Tarkaksen ohjaamalla elokuvalla Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut. Viimeisenä työpäivänään maaliskuussa ennen koronaviruspandemian vyörymistä Suomen päälle Iltanen näytti salolaisille Klaus Härön elokuvan Elämää kuoleman jälkeen.
– En ole laskenut, kuinka paljon elokuvia on tullut näytettyä vuosien varrella. Ennen tavallinen elokuva kesti kaksi päivää, sitten tuli toinen elokuva. Nyt samaa elokuvaa ajetaan montakin viikkoa, Iltanen vertailee entis- ja nykyaikaa.
Iltanen, 78, hallitsi myös elokuvien näyttämisen digitekniikalla, joka tuli elokuvateattereihin 2010-luvulla filmien tilalle.
– Nykyisiä digikoneita ei tarvitse paljon vahtia, koska elokuvat tulevat kiintolevyltä. Siinä ei filmi katkea tai lamppu sammu. Internetiä en paljon osaa käyttää, mutta osaan nappeja painaa niin, että saan elokuvan seinälle, Iltanen toteaa.

Iltanen on aina pitänyt itse elokuvista, mutta lukuisten loistavien näyttelijöiden ja elokuvien joukosta hänen on vaikea nimetä suosikkeja.
– Kyllä niitä aika tavalla on. Kaikki eivät pysy mielessä. Komisario palmut, Tauno Palo. Kaikki vanhat kuuluisat kotimaiset näyttelijät, Iltanen sanoo.
Salolaista elokuvayleisöä Iltanen kehuu.
– Mukavia ovat olleet. En ole saanut koskaan negatiivista palautetta, Iltanen kiittelee.
Myös työkaverit ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi.
– Mitään hankaluuksia ei heidän kanssaan ole ollut.

Varsinaisesta päivätyöstään Leinovalulta Kiikalasta kotoisin oleva Iltanen jäi eläkkeelle vuonna 2005.
– Elokuvateatterissa työskentelin iltaisin joka toinen viikko.
Miten Iltanen aikoo nyt päivänsä täyttää tästä eteenpäin?
– Kyllä se jää television katsomiseen ja klapien hakkaamiseen, että pysyy kämppä lämpimänä taas talvella, hän sanoo.
Iltanen jättää edelleen jalkansa Bio-Salon oven väliin, sillä hän toimii jatkossa lipuntarkastajana talkoolaisena teatterin tiistain iltapäivänäytöksissä.
Bio Salo järjestää sunnuntaina Iltasen 60-vuotisen uran kunniaksi maksuttoman juhlanäytöksen kello 13 alkaen. Iltasen uraa juhlistetaan tuolloin näyttämällä hänen ensimmäinen ajamansa elokuva Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut.

Pertti

Hyvä Kaino, Masi lempinimeltään. Teki myös pitkän päivätyön Fiskarssin ja Leino-valimoissa. Hyviä eläkepäiviä!