Kannu kiertää suomalaisia – maastamme löytyy edelleen vain tusina Stanley Cup -voittajaa

0
Venäläiskaksikko Nikita Kutsherov ja Andrei Vasilevski oli Tampa Bayn mestaruuden pääarkkitehdit.

Koronaviruspandemian vuoksi lähes vuoden mittaiseksi venynyt NHL-kausi päättyi varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa Tampa Bay Lightningin juhliin. Tampa Bay voitti kuudennessa finaalissa Dallas Starsin 2–0 ja vei finaalisarjan voitoin 4–2.

Poikkeuksellinen kausi päättyi suomalaisittain tutusti: kukaan meikäläisistä ei päässyt nostamaan 90 senttimetriä korkeaa ja 15,5 kiloa painavaa Stanley Cupia ilmaan.

2010-luvulla viisi suomalaista on ollut mukana voittamassa Stanley Cupia. Vuosina 2016 ja 2017 mestaruuden vei Olli Määtän edustama Pittsburgh Penguins ja vuonna 2015 pokaalia nosti Chicago Blackhawksin Teuvo Teräväinen ja Kimmo Timonen.

Vuonna 2011 mestari oli maalivahti Tuukka Raskin edustama Boston Bruins ja vuonna 2010 Chicagon Antti Niemestä tuli ensimmäinen suomalainen maalivahti, joka on voittanut Stanley Cupin.

Ennen 2010-lukua suomalaisia NHL-mestareita oli vain seitsemän: Jari Kurri ja Esa Tikkanen voittivat mestaruuden viisi kertaa, Reijo Ruotsalainen kaksi kertaa, Jere Lehtinen, Ville Nieminen, Teemu Selänne ja Valtteri Filppula kerran.

Suomi oli kuitenkin lähellä saada kerralla neljä uutta mestaria, sillä finaalisarjan hävinneessä joukkueessa Dallas Starsissa pelasivat puolustajat Miro Heiskanen ja Esa Lindell sekä hyökkääjät Roope Hintz ja syksyn sensaatio Joel Kiviranta.

Jos Dallas olisi voittanut mestaruuden, puolustajien pistepörssin ykkönen Heiskanen olisi ollut vahva ehdokas Suomen ensimmäiseksi Conn Smythe Trophyn eli pudotuspelien arvokkaimman pelaajan voittajaksi.

Joka tapauksessa suomalaisten NHL-mestarien määrä on pieni verrattuna muihin suuriin eurooppalaisiin kiekkomaihin.

Esimerkiksi pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana palkittu Viktor Hedman oli jo 41:s ruotsalainen NHL-mestari. Tampa Bayn tehovitjaan kuulunut Ondrej Palat ja puolustaja Jan Rutta olivat Tshekin NHL-mestarit numerot 28 ja 29.

Venäjä sai kerralla neljä uutta mestaria. Tampan johtaviin pelaajiin kuuluivat pudotuspelien pistepörssin voittanut Nikita Kutsherov ja ykkösmaalivahti Andrei Vasilevski sekä puolustaja Mihail Sergachev ja pienelle roolille jäänyt Aleksander Volkov.

Nyt Venäjälläkin on jo 36 NHL-mestaria, vaikka liigan ensimmäinen venäläispelaaja nähtiin vasta syksyllä 1989.

Pienimmistä kiekkomaista Slovakia sai yhdeksännen NHL-mestarinsa Tampa Bayn puolustaja Erik Cernakista.

Enemmän kuin yksi Stanley Cupin voittanut pelaaja löytyy Sveitsistä (3), Tanskasta (2) ja Saksasta (2). Yhden Stanley Cupin mestaripelaajan maita ovat Itävalta, Ranska, Slovenia, Latvia, Puola ja Hollanti.

Lisäksi Stanley Cupin voittaneista pelaajista löytyy 12 Iso-Britanniassa syntynyttä kanadalaista siirtolaista.

Ruotsalaispuolustaja Viktor Hedman palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana.

Eurooppalaiset Stanley Cup -voittajat maittain

Ruotsi: 41
Venäjä: 36
Tshekki: 29
Suomi: 12
Slovakia: 9
Sveitsi: 3
Saksa ja Tanska: 2
Hollanti, Itävalta, Latvia, Puola, Ranska, Slovenia: 1.

Lähteet: hockey-reference.com ja nhl.com