Maaliskuun lopussa pilvenpiirtäjän kokoinen sairaalalaiva rantautui Jani Vuorisen ikkunan alapuolelle. Jättimäinen alus lipui Manhattanille kymmenien helikopterien ja poliisiveneiden saattelemana.

– Se oli valtava spektaakkeli. Paikalla oli paljon mediaa, ja tapahtumasta uutisoitiin maailmalla laajasti, Salosta kotoisin oleva Vuorinen muistelee.

Yhdysvaltain armeijan lääkintäalus USNS Comfort saapui auttamaan koronaviruksen runtelemaa New Yorkia.

Metropolin sairaaloiden vuodeosastot olivat täyttyneet koronapotilaista, ja sairaaloiden kantokyky alkoi olla koetuksella.

Maaliskuun loppuun mennessä pandemia oli vienyt hengen yli 2 000:lta kaupungin asukkaalta.

– Vaikka olin tilanteesta huolissani, en kokenut oloani turvattomaksi, sillä vietin maalis- ja huhtikuun eristyksissä kotona perheeni kanssa. Luin kirjoja, juoksin ja pelasin lautapelejä tyttäreni kanssa, Vuorinen kertoo.

Ulkoministeriössä työskentelevä Vuorinen asuu New Yorkissa yhdessä vaimonsa Vanessa Botella Penalvan ja 3-vuotiaan tyttärensä Amanda Botella Vuorisen kanssa.

Keväällä koronapandemia mullisti perheen arjen yhdessä yössä. Vuorinen siirtyi etätöihin, Amandan päiväkoti suljettiin ja monet arkiset rutiinit loppuivat kuin seinään.

– Kaikki leikkipuistot, kuntosalit, teatterit ja ravintolat laitettiin kiinni. New Yorkia kutsutaan kaupungiksi, joka ei koskaan nuku. Viime keväänä se kuitenkin torkahti hetkeksi, Vuorinen toteaa.

– Jopa viereisen moottoritien melu hiljeni. Kaupan hyllyt ammottivat tyhjyyttään, kun ihmiset olivat käyneet hamstraamassa tavaraa koteihinsa, Botella Penalva jatkaa.

Vuorisen perhe pysytteli kaksi kuukautta visusti neljän seinän sisällä. Ruoka tilattiin kotiovelle, ja ulkoilemassa käytiin vain oman perheen kesken.

Huhtikuun lopussa perheen mitta tuli täyteen.

– Totesimme, ettemme voi elää sellaista elämää loputtomiin. Laitoimme viestiä parille kaveripariskunnalle, joilla on Amandan ikäisiä lapsia. Kokoonnuimme ensin ulkona ja vähitellen uskaltauduimme näkemään myös sisätiloissa, Vuorinen sanoo.

Jani Vuorinen, Vanessa Botella Penalva (oik.) ja Amanda Botella Vuorinen ovat asuneet New Yorkissa nyt kaksi vuotta. kuva: SSS/Siiri Siikarla

Kesän aikana tilanne New Yorkissa on vähitellen normalisoitunut. Leikkipuistot on jälleen avattu ja ravintolat saavat tarjoilla ruokaa terasseille.

Tosin valtaosa kevään rajoitustoimista on yhä voimassa. Yökerhot ovat pysyneet kiinni, ja kaikki syksyn yleisötapahtumat on peruttu.

– Kauppaan ei ole asiaa ilman maskia. Sitä pitää käyttää kaikkialla julkisissa tiloissa. Maskiksi käy mikä tahansa kangas, jolla saa peitettyä nenän ja suun, Vuorinen kertoo.

Toisin kuin Suomessa New Yorkissa rajoitusten laatiminen on pitkälti yritysten ja tapahtumia järjestävien tahojen vastuulla.

Yhdysvalloissa ei ole annettu yhtenäistä etätyösuositusta, vaan jokainen yritys saa itse määrittää ohjeistuksensa.

– Päättäjät ovat painottaneet yksilön vastuuta. Silti pormestari uhkasi langettaa kaupunkiin ulkonaliikkumiskiellon, mikäli ihmiset eivät pysy kodeissaan, Vuorinen toteaa.

Maailmanlaajuinen pandemia toi miljoonakaupungin asukkaat yhteen ennennäkemättömällä tavalla.

– Joka ilta seitsemän maissa kokoonnuimme ikkunoihimme taputtamaan kaikille heille, jotka ovat tehneet töitä koronan kukistamiseksi, Vuorinen muistelee.

– Taputusten jälkeen naapurissamme asuva muusikko soitti torvea. Esityksen jälkeen suosionosoitukset vain jatkuivat ja jatkuivat, Botella Penalva naurahtaa.

Viime kuukausina Manhattanin katukuvassa on koronan lisäksi näkynyt Black Lives Matter -mielenosoitusten aalto.

Vuorinen kertoo mielenosoitusten poikineen kaupunginosaan muutaman päivän pituisen ulkonaliikkumiskiellon.

– Yöaikaan ei ollut asiaa kadulle. Vaikka liikehdintä on ollut Manhattanilla pääosin rauhanomaista, naapuritalomme pitserian omistaja naulasi ravintolansa ikkunat kiinni. Kyllä se tuntui aika hurjalta, Vuorinen päivittelee.

Vaikka New Yorkin koronatilanne on kohentunut keväästä huomattavasti, tappavaa virusta ei ole vielä voitettu.

– Toista aaltoa odotetaan kauhulla, sillä ensimmäinen aaltokaan ei ole vielä ohitse. Saa nähdä, miten tilanne kehittyy syksyn aikana, Vuorinen pohtii.

– Amandan on tarkoitus palata pian päiväkotiin, jossa kaikkien yli 2-vuotiaiden on käytettävä maskia. Toivottavasti muiden lasten esimerkki kannustaa häntä pitämään maskin päässään. Tähän mennessä se ei oikein ole onnistunut, Botella Penalva huokaa.

Sairaalalaiva USNS Comfort lipui pois kaupungista huhtikuun lopussa. Reilun kuukauden aikana aluksessa hoidettiin yhteensä 179 potilasta.

Tähän mennessä koronavirukseen on New Yorkissa menehtynyt lähes 33 000 ihmistä.

– Laivan merkitys jäi lähinnä symboliseksi. Se oli hätävara, jota emme onneksi tarvinneet, Vuorinen toteaa.