Keltaliivistä turvaa koulutielle ja -pihalle – Armfeltin ekaluokkalaiset saivat JHL:ltä päälle puettavan lahjan

1
Uudet Huomaa minut! - ja Stop koulukiusaamiselle -liivit päällä on hyvä tuulettaa Armfeltin koulun pihalla. Taustalla koulunkäyntiavustaja Päivi Lindholm.

Vajaa neljäkymmentä Armfeltin koulun ekaluokkalaista paimennetaan pihan penkille kuuntelemaan, mitä Ollikkalan koulun koulunkäynnin ohjaajalla Sanna Riikosella on sanottavana.

Ollikkalan koulun koulunkäynnin ohjaaja Sanna Riikonen jakaa keltaliivejä Armfeltin ekaluokkalaisille.

Riikonen kuuluu Julkisten ja hyvinvointialojen liiton eli JHL:n koulunkäynnin ohjauksen verkostoon.

– Eilen, tänään ja ensi viikolla ympäri koko Varsinais-Suomea on paljon ekaluokkalaisia, jotka saavat samanlaisen liivin kuin te. Tällä liivillä on kaksi viestiä, Riikonen sanoo.

Ekaluokkalaiset kuuntelevat hiljaa, aurinko paistaa hiekkakentälle.

– Ensimmäinen viesti kuuluu koulutielle: kun puette nämä liivit päälle koulumatkalla, ne huutavat autoilijoille: Huomaa minut!

– Ja toinen viesti kuuluu koulupihalle ja kuuluu: Stop koulukiusaamiselle! Se tarkoittaa, että vaikka jokainen joskus joutuu kinoihin toisen kanssa, ne kinat selvitetään. Liivi muistuttaa, ettei ketään saa kiusata ja kaverit otetaan mukaan leikkeihin, Sanna Riikonen sanoo.

Näillä saatesanoilla tarkalleen 38 pienintä armfeltilaista saavat kukin oman liivinsä, jotka puetaan päälle heti.

Opettaja Anne Bernoullin mielestä yhteisopetus isommassa ryhmässä toimii hyvin ja on joustava tapa: ryhmä taipuu pienryhmiin ja eri tiloihin helposti.

JHL:n Stop koulukiusaamiselle -kampanjassa jaetaan 400 keltaliiviä eri puolilla maakuntaa. – JHL:n paikallisyhdistysten ostamat liivit muistuttavat siitä, että täytyy olla turvallista sekä koulumatkalla että turvallista ja mukavaa myös koulun pihalla, Riikonen lisää varmuuden vuoksi.

Mukana liivien jakamisessa ovat myös JHL:n pääluottamusmies Tanja Heikurinen ja opettajat Anne Bernoulli, Jenna Salmi, Niina Halminen, Nina Juhola ja koulunkäynnin avustaja Päivi Lindholm.

– Ja mitä nyt pitää sanoa, kysyy Bernoulli oppilailtaan, kun jokaisella on keltaliivi päällään?

Tämä helppo rasti, oppilaat kyllä tietävät:

– Kiitos!

Bernoulli kertoo, että syksy on poikkeuksellisesta oloista ja pienestä esijännityksestä huolimatta lähtenyt hyvin käyntiin ja pienet oppilaat ovat olleet kerrassaan hienosti.

– Käsiä pestään ahkerasti ja käsidesiä muistetaan käyttää.

Bernoullin, Salmen ja Halmisen yhteisopetusryhmä on sinänsä suuri, mutta sen toiminta ja tilat on helppo jakaa sopiviin osiin. Bernoullin mukaan homma toimii oikein hyvin.

– Yhdessä tehdään tätä yhteisopetusta ja ainakin minä olen tykännyt tästä toimintatavasta. Koulukiusaamistakin käsitellään, sillä Armfelt kuuluu KiVa Koulu -ohjelmaan, missä kiusaamista ja sen ehkäisemistä käydään läpi monella tavalla, Bernoulli sanoo.

Suomessa KiVa Koulu -ohjelmassa on mukana yli 900 koulua ja ohjelma on käytössä yli 20 muussa maassa.

Opettaja Anne Bernoulli (vasemmalla) ja JHL:n liivitiimi, Sanna Riikonen (keskellä) ja Tanja Heikurinen Armfeltin koulun pihalla perjantaina.
Mä vaan

Yks huomio.
Päiväkotilapsillakin on huomioliivit.

Miksi päiväkotien henkilökunta ei käytä liikenteessä selvästi erottuvaa vaatetusta kuten esim talkkarit ja muu tiellä ja tien vierellä liikkuva henkilökunta käyttää?
Luulisi näkyvän pukeutumisen lasten vierellä kulkiessa olevan myös työturvallisuuskysymys.