Kolme murtoa kahdessa viikossa – salolaisyrittäjä Timo Takatalo haluaa rangaistuksiin kovennuksia

9
Murtovarkaat hajottivat kaksi ovea, veivät viisi moottoripyörää ja muuta tavaraa. Yrittäjälle murrosta aiheutui tonneittain kuluja ja paljon lisävaivaa. – Ja murtovaras jatkaa ehdonalaisessa hämärähommiaan, yrittäjä Timo Takatalo lisää. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salolaisyrittäjä Timo Takataloa jurppii. Ja syystäkin: ollaan syyskuun puolivälissä, ja jo kolmasti ovat murtovarkaat iskeneet kuluvan kuukauden aikana Takatalon omistamiin kiinteistöihin. Viimeksi keskiviikon ja torstain vastaisena yönä.

– Taparikolliset saavat ehdonalaista kalliin tutkinnan ja oikeudenkäynnin jälkeen, vakuutusyhtiö korvaa vahingot, yrittäjä maksaa tonneja omavastuuta ja siivoaa jäljet, ja lisäksi joutuu käyttämään työaikaa oikeusistunnoissa. Lopputuloksena tuomittu jatkaa rötöstelyä ehdonalaisessa, Timo Takatalo puuskahtaa.

– Ei ehkä tajuta, kuinka kalliiksi tämä tulee paitsi yrittäjälle niin myös koko yhteiskunnalle. Eikä taparikolliselle ehdonalainen ole mikään rangaistus, pikemminkin meriitti, Takatalo sanoo.

Takatalon mitta täytyi, kun toissa yönä murtauduttiin Takatalon omistamassa kiinteistössä toimivaan baariin Halikossa. Saaliiksi murtautuja sai tupakkaa, kaljaa ja pohjakassan. Rikosilmoitusta ei kannattanut edes tehdä, sillä vahingot eivät ylittäneet omavastuuta, tuhatta euroa.

Edellinen murto tapahtui Takatalo Storeen Helsingintiellä syyskuun 6.–7. välisenä yönä. Varas tai varkaat mursivat oven, varastivat hyllytavaraa ja viisi moottoripyörää. Moottoripyörien saamiseksi ulos moottoripyörällä rysäytettiin toista ovea päin, jotta se saatiin murrettua auki sisäpuolelta.

Yksi moottoripyörä on löydetty, mutta sekin oli Takatalon mukaan rikottu.

– Tavarat ovat vakuutettuja, mutta tuhannen euron omavastuu menee tässä tapauksessa kahdelta yrittäjältä ja kiinteistön omistajalta. Lisäksi paikalle tulevat yöllä vartijat, yrityksen henkilökuntaa siivoamaan jälkiä ja tekemään tilapäisiä korjauksia. Tappiota tulee vakuutuksista huolimatta viidettä tonnia, Takatalo sanoo.

Syyskuun alussa murtauduttiin ikkunan kautta Takatalon omistamaan toimitilaboksiin, josta vietiin vuokralaisen tavaraa ja moottoripyöriä.

– Toiset kysyvät, että mikset tee ovista niin paksuja, ettei siitä pääse läpi. Mutta siinä tapauksessa mentäisiin sisään ikkunan tai seinän kautta.

Takatalo lisää, että murron jälkeen poliisi tutkii rikosta ja tekee paksuja pöytäkirjoja, joita tutkitaan oikeudessa, jossa prosessiin tarvitaan asianajajia, tuomareita ja asianomaisia todistajiksi.

– Työaikaa kuluu, kun pitää ajaa Turkuun todistamaan samat asiat, jotka on jo kirjattu tutkintapöytäkirjaan. Ei kymmenen tonnia kaikkineen riitä, että saadaan tuomio langetettua. Ja jos tuomiona tulee ehdollista ja yhdyskuntapalvelua, ei tuomittu palvelua suorita.

Takatalon mielestä nykytilanne on yrittäjän ja myös poliisin kannalta turhauttava. Tuomiot eivät estä paatuneimpia murtovarkaita jatkamasta rötöstelyä.

– Rangaistuksia pitäisi koventaa. Olen 40 vuotta tehnyt tätä työtä, ja koko ajan pahenee. Murtovarkauksista pitäisi tuomita konkreettisiin, takaisin tuottaviin rangaistuksiin. Vaikka työsiirtolatyyppisiin, jossa tuomittu joutuu työllään korvaamaan aiheuttamansa vahingot, Takatalo sanoo.

Rikosylikonstaapeli Jukka Kyynäräinen Salon poliisista toteaa, ettei murtovarkauksien määrässä poliisin havaintojen mukaan ole Salossa meneillään mitään poikkeuksellista piikkiä.

– Näyttää siltä, että nyt on Takatalon kiinteistöihin isketty tavallista enemmän.

Kyynäräisen mukaan Takatalo Store Oy:n murron tutkinnassa on tehty kotietsintöjä ja anastettua tavaraakin on saatu takaisin. Poliisilla on Kyynäräisen mukaan omat johtolankansa ja arvelunsa mahdollisista tekijöistä, mutta tutkinta on yhä kesken.

Yleisesti ottaen rikosylikonstaapeli Kyynäräinen myöntää, että poliisin keinot taparikollisten murtokeikkojen estoon ovat rajalliset.

– Poliisi voi ottaa murtovarkaat kiinni ja toimittaa oikeuteen, kun näyttö riittää. Mutta on hyvinkin paikkansapitävää, että pitää tehdä todella vakava rikos, että tuomittu saa ehdottoman vankeusrangaistuksen. Kun alle kahden vuoden tuomio on annettu, se suoritetaan lähtökohtaisesti ehdollisena, mikä ei ole taparikolliselle sinänsä mikään rangaistus. Eivätkä he mitään korvauksia ikinä maksa.

Kyynäräinen toteaa, ettei ole poliisin asia muuttaa rangaistuskäytäntöjä.

– Näiden asioiden muuttamisen pitäisi lähteä Arkadianmäeltä (eduskunnasta) käsin, Kyynäräinen sanoo.

Make

Surullista. Vankilaanhan nuo pitäisi laittaa, mutta kuormittaako oikeuslaitosta ja vankiloihin ei mahdu, vai mikä tässä on syynä?

Polkupyöriä varastetaan jatkuvalla syötöllä. Samaten kuin Salonkin kaduilla jatkuva huumekauppa rehottaa. Pienet pussit vaihtavat omistajaa nopeasti keskustan kaduilla. Huumeiden myyjillä on ilmeisesti niin pienet määrät mukana, ettei kannata edes ottaa kiinni, kun tulee vain sakkotuomio, jota he eivät maksa.

Oikeuslaitos remontin tarpeessa

Näin se menee. Ja jos kiinni saadaankin, kuulustellaan ja päästetään vapaaksi odottamaan mahdollisesti kuukausien päästä tapahtuvaa oikeudenkäyntiä – eli taas jatkamaan rötöstelyään entiseen malliin.

Mahtaa poliisejakin turhauttaa näiden ’asiakkaiden’ eestaas raijaaminen.

Surullista

Tosi surulista. Olen useasti mietinyt, miksi pitää tehdä näin. Aina kun kuulee näistä, niin mieli menee surulliseksi.

Onkohan tähän kansalaisaloite?

Urpo

Asiantuntijat sanovat, että kovat rangaistukset eivät vaikuta taparikollisiin. Itse ajattelen kuitenkin eri tavoin. Yhteiskunnassa kulttuuri muodostuu siitä, miten elämme ja millaiset säännöt meillä on. Jos kaikille olisi selvää, että rikollisen elämä ei ole houkutteleva vaihtoehto, kannustaisi se jo koulussa pitämään huolen omista asioista. Kulttuuri olemme me, ja me määrittelemme sen, millaisen yhteiskunnan haluamme. Se ohjaa ihmisten käyttäytymistä. Minulle opetettiin jo lapsena, että merkinnät poliisin papereissa ovat ongelma. Kuitenkin vakaviin rikoksiin syyllistyneitä toimii yhteiskunnan huipullakin, joten käytännössä homma ei nyt toimi. Rikos ei ole este toimia suurta luottamusta edellyttävissä tehtävissä ja toistuvasti varkauksiin, huumeisiin, pahoinpitelyihin tai rattijuoppouteen syyllistyneet eivät saa rangaistuksia… Lue lisää »

Seppo

Taparikollisille pitäisi olla enemmän työrangaistuksia. Näin joutuisivat korvaamaan aiheuttamansa vahingon kärsijälle täysmääräisesti ja myös oikeudenkäyntikulut.

Jos siitä ei opi, niin mistä sitten? Mutta kun vedotaan, että on ollut ankea lapsuus. Voi voi.

Harhaa

Tuomioiden koventaminen ei ole ratkaisu, se lisää vain yhteiskunnan kuluja. Kuinkakohan paljon taas sitten joudutaan nostamaan veroja kun pitää rakennuttaa lisää niitä vankiloita ja vankila on Suomessa kuin paratiisi täysine ylläpitoineen ja ruokakin tehdään valmiiksi että valmiiseen pöytään vaan.
Monella on se harhaluulo että tuomioiden koventaminen muuttaisi tilannetta mutta kun suurimmat syyt löytyy yhteiskuntamme muista syvimmistä rakenteista ja tuomioiden koventaminen ei niitä muuksi muuta.

Urpo

Säännöt ja rangaistukset ovat keskeinen osa yhteiskunnan syviä rakenteita. Ei toki ainoa osa.

Mitä itse ehdotat ratkaisuksi tämän tyyppisen rikollisuuden vähentämisessä?

Keinot löytyy, halua ratkaista ei

Parasta kriminaalipolitiikkaa on hyvä sosiaalipolitiikka. Näin tietää oikeustieteen tutkimus kertoa. Se että kaikki sosiaalipalvelut ajetaan alas, ennalta ehkäisevä työ lopetetaan rahoituksen puuttuessa, johtaa nykyiseen tilanteeseen, jossa sosiaalipalvelut pääsee puuttumaan peliin samaan aikaan oikeuslaitoksen ja poliisin kanssa. Näin jäljelle jääneet resurssit joudutaan käyttämään menetettyjen tapausten käsittelyyn. Tällaiseen pitäisi puuttua ennen kuin ollaan jo rikoksen tiellä ja syrjäydytty yhteiskunnasta. Onneksi meillä on hallitus joka ymmärtää tämän. Ikävä kyllä erityisesti Sipilän hallituksen sekä muiden hallitusten, joissa kokoomus on ollut mukana, jälkeensä jättämä kuntien henkihieveriin kiristämisen jälkien korjailu vie aikaa ja maksaa arvaamattoman paljon. Siinä kun joudut rikoksen uhriksi, muista kiittää oikeistohallitusten toimia, kun… Lue lisää »

Jarmo J

Hälyttimien lisäksi ulos sireeni joka huutaa 120-160 desibelin voimakkuudella, herättää koko kulmakunnan, kyllä joku näkee murtautujan / murtautujat.