Korona toi rakentajille ennätysruuhkan – asuntoja ja mökkejä kunnostettu vilkkaasti

0
Rakennuspalvelu J. Tamminen rakentaa parhaillaan muun muassa uutta mökkiä Somerniemelle Salkolanjärven rantaan. Yrittäjä Joni Tamminen on joutunut kesän aikana kieltäytymään monista töistä. – Se harmittaa, hän sanoo. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Somerolainen rakennusalan yrittäjä Joni Tamminen on kieltäytynyt tänä vuonna useammasta tarjotusta hommasta kuin koskaan ennen. Korona heitti työtilanteen keväällä muutamassa päivässä laidasta laitaan:

– Ensin maaliskuussa puhelin soi, kun asiakkaat peruuttivat lomautusten ja töiden loppumisen pelossa sovittuja töitä. Mietin jo, pitääkö lomauttaa miehiä. Kului 3–4 päivää, ja soittoja alkoi tulla. Pian töitä oli tuplasti, Tamminen kertoo.

Kun pää aukesi, työpyyntöjä tuli lisää ja lisää. Harmikseen Tamminen joutui sanomaan monelle ei. Kesäkuun lopulla Tamminen pyysi jo apua Facebookissa löytääkseen uuden työntekijän vuonna 2013 perustamaansa yritykseen:

– Viimeisen kuukauden aikana meille on tarjottu ainakin 30 eri hommaa ja kaikista joudutaan kieltäytymään ajan puutteen vuoksi, kirjoitti Tamminen tuolloin.

Viesti tehosi, ja Tamminen löysi ja palkkasi yritykseensä neljännen työntekijän. Lisäkädetkään eivät riitä purkamaan kiihtyneen kysynnän tuomaa sumaa.

– Ensi kesä on jo pääsääntöisesti varattu, Tamminen kertoo.

Tammisen yritys on rakentanut kesän ja syksyn aikana niin uutta kuin korjannut vanhaa. Erityisen paljon on tehty erilaisia remontteja.

– Ihmiset ovat tehneet etätöitä ja viettäneet muutenkin paljon aikaa kotona. Kun omia nurkkia on katseltu, on syntynyt samalla halu laittaa paikat kuntoon. Sekin on varmasti vaikuttanut, että matkustamaan ei ole nyt päässyt, joten ne rahat on laitettu kotiin, Tamminen pohtii.

Kiskolainen Jukka Hellstén on tehnyt parveke- ja terassilasituksia työkseen yli 25 vuotta. Salon Parveke- ja Terassilasituksen yrittäjä sanoo, että samanlaista vuotta kuin tämä ei ole ennen ollut.

– Keväästä saakka on ollut todella kiireistä. Töitä on ollut niin paljon kuin on ehtinyt tehdä eikä kaikkia hommia ole pystynyt ottamaan edes vastaan. Kyselyjä on tullut myös kauempaa.

Yrityksen tämä vuosi on jo buukattu täyteen.

– Talvella on vielä kalenterissa tilaa, joten tammi-helmikuulle voidaan ottaa uusia tilauksia, Hellstén kertoo.

Terassien ja parvekkeiden lasituksia sekä kokonaisia lasiterasseja on kysytty ja teetetty niin paljon, että tavarasta on ollut jo pulaa.

– Tavarantoimittajat eivät ole pystyneet tuottamaan tavaraa siinä tahdissa, kuin sitä olisi tarvittu. Tämän vuoksi olemme välillä joutuneet siirtämään sovittuja töitä, Hellstén huomauttaa.

Juha Suontaan timpurin kalenteri on täynnä marras-joulukuulle.

– Tunnit eivät yksinkertaisesti enää riitä, joten osa tarjotuista hommista on siirretty ensi kesään. Monesta työstä on myös joutunut kieltäytymään, yksitoista vuotta rakennustöitä päätyökseen tehnyt Suontaa huomauttaa.

Suontaan kalenteri alkoi täyttyä nopeasti jo keväällä, kun koronan kurimukseen joutuneet ravintolat suurensivat terassejaan. Sen jälkeen oli muiden vuoro

– Varsinkin mökkien korjauksia on ollut todella paljon, sillä ihmiset ovat koronan aikana viettäneet paljon aikaa mökeillään. On tehty remonttia, terasseja ja laitureita.

Terassien tekeminen yltyi jo sellaisiin mittasuhteisiin, että kyllästetystä terassilaudasta tuli pulaa.

– Sitä ei ole ennen tapahtunut. Terassilautaa piti hakea jo kaukaakin, kertoo Kuusjoella asuva Suontaa.

Suontaa sanoo kodin ja loma-asuntojen arvostuksen nousun näkyvän myös teetetyissä remonteissa.

– Nyt ei ole tehty vain sitä pakollista, vaan on todella panostettu.