Koronaluvut kiihtyvässä kasvussa

1

Koronatartuntojen lisääntyminen viime viikkoina ei vaikuta tilaisuuksien järjestämiseen. Aluehallintoviranomaiset linjasivat tiistaina, että yli 50 ihmisen yleisötilaisuuksia voi edelleen järjestää sisällä ja ulkona, kunhan turvaväleistä pidetään huolta.

THL:n tuoreimpien tietojen mukaan koronatartuntojen määrä on selvässä kasvussa. Suomessa on viimeisten kahden viikon aikana todettu 858 tartuntaa, mikä on 502 enemmän kuin edellisen kahden viikon jaksolla.

Kasvaneista luvuista huolimatta korona ei ole levinnyt likimainkaan sillä vauhdilla ja laajuudella kuin Suomen ensimmäisten tartuntojen aikaan viime keväänä pelättiin.

Tartuntoja on tähän mennessä todettu runsaat 9 000. Noin 7 700 on parantunut taudista. Koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu 341.

Vaikka sairastumiset ovat hyvin hallinnassa, pelkkä koronalle altistuminen aiheuttaa ikäviä seurauksia. Taudin torjuntaa tähtäävien varotoimien takia monen terveenkin elämä hankaloituu, ja syntyy myös taloudellisia menetyksiä.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa 500 lääketieteen kandidaattia ei voi osallistua opetukseen, joka edellyttää potilaskontakteja Tyksissä. Syynä ovat altistumiset vapaa-ajalla opiskelijatilaisuuksissa.

Tapahtuneesta on turha syyttää ketään. Kokemuksesta voi silti ottaa taas kerran sen opin, että varovaisuus on tarpeen aivan arkisissakin tilanteissa, kun elämä syksyn ja talven tullen siirtyy sisätiloihin. Varotoimien lista on tuttu: käsi- ja yskimishygienia, turvavälit ja tarvittaessa kasvomaski.

Koronatilanteen vaihtelevat eri puolilla. Jyväskylässä kaupunki valmistelee koronan takia jo toimenpideohjelmaa. Peruskoululaisia voidaan siirtää etäopetukseen, kaupungin harrastuspaikkoja sulkea ja yleisötilaisuuksia voidaan kieltää – aivan niin kuin keväällä tehtiin koko maassa. Ravintoloiden sulkemiseen kaupungin toimivalta ei riitä.

Salossa koronatilanne on hyvä. Kesällä mentiin pitkä aika ilman ainuttakaan uutta tartuntaa. Salon sairaalassa ja Hermannin koulussa on ollut altistumisia, mutta viimeksi Salosta on kirjattu tilastoihin koronatapaus kolme viikkoa sitten.

Avin tiistainen muistutus kannattaa silti ottaa todesta: tilanne voi nopeasti muuttua, jos terveysturvallisuudesta ei huolehdita.

1
Jätä kommentti

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tarkkailija

Koronavarotoimet unohtuvat vielä helposti arjessa.
Salolaisaloite: Saa muistuttaa ystävällisessä hengessä koronavarotoimista kanssaihmisiä, eikä siitä pidä kenenkään pahastua. Muistutuksena voi myös käyttää kasvomaskia, jotka hamstrasimme kalliilla hinnalla loppuun kaupoista, kun maskisuositusuutinen levisi.