Kultaisesta kuulakaaresta on kulunut tänään 20 vuotta – Arsi Harju on edelleen viimeisin suomalainen yleisurheilun olympiavoittaja

0
Arsi Harju työnsi kuusi viikkoa ennen olympiafinaalia Turussa vaatimattomasti 20,01. Sydneyssä meni toista metriä pidemmälle.

Tänään tulee kuluneeksi 20 vuotta edellisestä suomalaisen yleisurheilijan voittamasta olympiakullasta.

Päivä oli 22. syyskuuta 2000, paikka 80 000 katsojan Stadium Australia Sydneyssä ja Suomen tasavallan valuuttana markka. Kultamitalistin nimi oli Arsi Harju, kuulantyöntäjä 3 000 asukkaan Perhosta.

Harju herätti Suomen kultaiseen perjantaihin pukkaamalla aamukarsinnassa mykistävän tuloksen 21,39. Komea 35 sentin ennätysparannus oli suorastaan ennenkuulumaton kuulantyönnön kaltaisessa lajissa, jossa tunnetusti hitaasti syttyvät urheilijat karsastavat aamukarsintaa.

Harju aloitti samana iltana työnnetyn finaalin tuloksella 21,20. USA:n Adam Nelson työnsi toisella kierroksella sentilleen saman tuloksen juuri ennen Harjua, joka paransi tulostaan 21,29:ään.

Aiemmin samana vuonna peräti 22,12 pukannut Nelson paransi tulostaan vielä sentillä. Hänen maamiehensä John Godina pukkasi viidennellään 21,20. Päätöskierroksella koko kärkikolmikko astui työntönsä yli ja näin Suomen 104 vuotta jatkunut kesäolympialaisten kultamitaliputki sai jatkoa.

Kultamitaliputki katkesi jo neljän vuoden kuluttua Ateenassa, eikä Harjun jälkeen Suomeen ole saatu kuin yksi kesäolympiavoittaja: ampuja Satu Mäkelä-Nummela Pekingissä 2008.

Harjun kultamitali oli 48:s suomalaisten yleisurheilijoiden voittama olympiakulta. Tänä päivänä elossa on enää seitsemän yleisurheilun kultamitalistia: Harju (2000), Heli Rantanen (1996), Tapio Korjus (1988), Arto Härkönen (1984), Lasse Virén (1972 ja 1976), Pekka Vasala (1972) ja Pauli Nevala (1964).

Täksi vuodeksi Tokioon kaavaillut kesäolympialaiset siirtyivät vuodella eteenpäin koronaviruspandemian vuoksi. Urheillaan Tokiossa ensi vuonna tai ei, niin todennäköisesti seuraavaa yleisurheilun olympiavoittajaa saamme odotella vielä useamman olympiadin ajan.