Kulttuuri kohottaa arkea

0
Wiurilan kesän nykytaidenäyttely keräsi kuluneena kesänä ennätysyleisön. Kuvassa Jenni Tieahon Yövieras-veistos. Kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska

Kun korona rajoittaa arkea, elämästä voi tulla paitsi ihanaa kotoilua myös tylsyyden puolelle kääntyvää eristäytymistä.

Keväällä, kun miltei kaikki oli peruttu, moni huomasi kaipaavansa ihmisten ja sosiaalisen kanssakäymisen lisäksi tekemistä ja kokemuksia.

Kesällä koronatilanne salli jälleen tapahtunut.

Kotimaanmatkailun ja korona-ajan puutostilojen summana syntyi monin paikoin ennätyksellinen kesäsesonki. Tällainen koettiin myös Salon Wiurilassa, jossa kesäkauden nykytaidenäyttely keräsi rutkasti enemmän yleisöä kuin ennen.

Johanna Sarparanta, joka on yksi näyttelyn kuraattoreista, kertoo esimerkiksi lapsiperheitä olleen liikkeellä paljon edelliskesiä enemmän. (SSS 17.9.2020)

Wiurilan kartanon talousrakennuksiin levittäytyvä näyttely oli maakunnan laajin nykytaidenäyttely kesäkaudella, ja sitä se aikoo olla myös ensi kesänä. Tuolloin vuorossa on näyttelyn kahdeksas kesä.

On hienoa, että Salosta löytyy Wiurilan kaltainen korkeatasoinen päiväretkikohde, jossa voi kokea kulttuurielämyksiä kartanomiljöössä.

Tänä syksynä taidetoimijat elävät sopeutumisen aikaa. Katsojamääriä pyritään rajoittamaan, jotta turvavälejä olisi helpompi pitää. Käytännössä haetaan kompromisseja, jotka mahdollistaisivat riittävän väljyyden sekä riittävät lipputulot.

Jo nyt on selvää, että usein tehtävä on mahdoton. Esimerkiksi konsertteja on peruttu, ja tapahtumateollisuuden tilanne on tukala.

Olisikin tärkeää löytää keinoja, joilla kulttuurielämä pystyy toimimaan myös korona-aikana. Eikä ainoastaan sen vuoksi, että alan ihmiset tarvitsevat työtä, vaan myös sen vuoksi, että ihmiset tarvitsevat jotakin, joka kohoaa arjen yläpuolelle.

Kulttuuri tekee sen.