Kypärä päähän ja peppu ylös penkistä – Tupurin pumptrack-rata sai viralliset avajaisensa

0
Tupurin pumptrack-radan avajaisissa riitti ajajia. Aleksi (etualalla) ja Elias Riski ovat käyneet radalla jo monta kertaa. 9-vuotiaan Aleksin mielestä siellä on hauskinta ajaa maastopyörällä. 6-vuotias Elias pysyy isoveljen vauhdissa hyvin potkupyörällä. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

– Täällä ei vaadita kuin avoin mieli, kypärä päähän ja peppu ylös penkistä.

Näin neuvoo Tupurin pumptrack-radan toinen suunnittelija Mikko Peltonen kaikkia radan käyttäjiä.

– Voihan tätä rataa ajaa penkistäkin, mutta se on huomattavasti hauskempaa, kun nostaa pepun ylös. Ja sitten vain pitäkää hauskaa ja käyttäkää luovuutta!

 

Tupurin pumptrack-rata valmistui Tupurin koulua vastapäätä sijaitsevaan Iltaruskonpuistoon viime syksynä, mutta sen virallisia avajaisia vietettiin keskiviikkona. Tapahtuman järjestivät Salon liikuntapalvelut ja Liikkuva koulu Salo.

Avajaisissa olivat paikalla lasten ja nuorten pyöräilyhankkeen Just Riden projektipäällikkö Mikko Peltonen sekä pyöräilyseura Habanero Mountainbikers. He antoivat ohjausta kehon ja pyörän hallintaan.

Avajaisissa radalle sai tulla kokeilemaan pyöräilemistä, ja radalla nähtiinkin kymmenittäin lapsia ja nuoria pyörineen. Tarjolla oli myös pyöräilyn taitorata.

Pumptrackia pitkin kävivät viilettämässä muun muassa salolaisveljekset Aleksi ja Elias Riski. 9-vuotias Aleksi ajoi rataa maastopyörällä jo tottunein ottein.

– Tämä on kiva paikka. Ja täällä oppii kaikkia uusia asioita, hän totesi.

Aleksi on käynyt ajamassa pumptrackia jo lukuisia kertoja, sekä pyörällä että potkulaudalla. Aleksin perässä ajoi potkupyörällä 6-vuotias Elias, eikä hän jäänyt vauhdissa yhtään isoveljeään huonommaksi. Elias on käynyt radalla muun muassa päiväkodin kanssa.

– Tämä on hauska, kun täällä on kivoja esteitä, hän hymyili.

 

Pumptrack on asvalttipintainen rata, jossa on kumpuja ja kallistettuja kaarteita. Radalla ei ole määrättyjä ajolinjoja eikä ajosuuntia.

Rataa voivat käyttää kaikenikäiset polku- ja potkupyöräilijät, rullalautailijat, rullaluistelijat, potkulautailijat eli scoottaajat sekä pyörätuolilla liikkuvat. Moottoriajoneuvoilla radalla ei saa ajaa.

– Se mitä me haluamme, on saada kaikki liikkumaan. Tänä päivänä liikunnan mielekkyys korostuu ja liikkumisen pitää olla kivaa. Väitän, että tämä on yksi niitä liikkumisen muotoja, jotka todella toteuttavat sitä, Mikko Peltonen sanoo.

Peltosen mukaan pumptrack-rata mukautuu käyttäjänsä taitotason mukaan. Se soveltuu yhtä hyvin alle kouluikäisille kuin aikuisillekin.

– Radasta löytää koko ajan lisää sitä mukaa, kun taidot lisääntyvät, hän summaa.

Pumptrack-radalla ajaminen ei edellytä myöskään mitään erityistä välinettä. Ajamaan voi tulla vaikka ihan tavallisella polkupyörällä.

– Ei vaadita maastopyörää tai bmx-pyörää, että voisi kokea tällä radalla vauhdin riemua ja oppia ja kehittyä. Siinä mielessä tämä on myös aika tasa-arvoinen kohde, Peltonen toteaa.

Tupurin pumptrack-rataa suunnitellut Mikko Peltonen oli mukana radan avajaisissa. Aiemmin päivällä hän oli opastanut Tupurin koulun oppilaita radan käytössä. – Oli aivan uskomaton fiilis. Oli niin innostuneita ja taitavia koululaisia, että huh huh, Peltonen sanoo.

 

Salon kaupungin vapaa-aikajohtajan Hilpi Tanskan mukaan pumptrack-rata on saanut Salossa erittäin hyvän vastaanoton. Se on ollut jo kovassa käytössä.

– Radan käyttö parantaa myös liikenneturvallisuutta. Mitä paremmin radalla oppii hallitsemaan pyörää ja kehoaan, sitä paremmin osaa hallita niitä myös liikenteessä, Tanska kuvailee.

Tupurin pumptrack-rataa käyttää myös muun muassa salolais-turkulainen maastopyöräilyyn erikoistunut seura Habanero Mountainbikers.

– Rata puoltaa tosi hyvin maastoajoa. Käymme joskus harjoittelemassa radalla siten, että yritämme olla polkematta ja saada pyörän pysymään liikkeessä vain pumppaavan liikkeen avulla, seuran juniorijaoston vetäjä Ilari Koivusalo kertoo.

Habanero Mountainbikersin junioritoiminnassa on tällä hetkellä mukana noin 30 lasta ja nuorta. Heille järjestetään viikottain junnulenkkejä, joissa ajetaan erilaisissa maastoissa, ja talvella junnuille on oma sisäsalivuoro.

– Lisää junioreja otetaan mielellään mukaan. Myös tyttöjä, sillä tämä tuppaa olemaan poikavoittoista, sanoo seuran puheenjohtaja Mika Tuominen.