Lääkisopiskelijat harmistuivat jatkuvista koronasyytöksistä: ”Olemme peruneet syksyltä kaikki isot opiskelijatapahtumat”

0
Viime viikolla uutisoitiin, että jopa 30 Salon sairaalan työntekijää altistui koronavirukselle opiskelijoiden tutustumiskierroksen aikana.

Turun Lääketieteenkandidaattiseura ry:n (LK) hallituksen puheenjohtaja Onni-Pekka Simola on harmissaan viime viikon korona-altistumisuutisista, joissa syyttävä sormi osoitti nimenomaan lääketieteen opiskelijoihin. Salon Seudun Sanomat (SSS 19.9.) uutisoi viime viikolla, että Salon sairaalan korona-altistumiset ovat peräisin tutustumiskierroksella käyneiltä lääketieteen opiskelijoilta, eikä tuon uutisen yhteydessä kuultu lainkaan opiskelijoiden näkemystä tilanteeseen.

Simola korostaa, että lääketieteen opiskelijat ovat asettaneet syksyn tapahtumilleen jopa tiukempia rajoituksia, joita Suomen hallitus on esimerkiksi kokoontumisten suhteen antanut.

– Olemme peruneet syksyltä kaikki isot opiskelijatapahtumat, kuten vuosijuhlat ja juhlavuoden avauksen. Olemme noudattaneet maksimissaan 50 henkilön kokoontumisrajoituksia kuuliaisesti. Siksi syyllistäminen tuntuu kohtuuttomalta.

Koronatapauksia on hänen mukaansa ollut helppo siirtää opiskelijoiden syyksi, koska nuorten piittaamattomuus on ollut yleisesti pinnalla uutisoinnissa.

SSS:n lauantain uutisessa sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala muistutti vakavana, ettei minkäänlaisia opiskelijatapahtumia pitäisi tällä hetkellä järjestää. Simolan mukaan on erikoista lukea asiasta ensimmäistä kertaa lehdestä.

– Emme ole edes aikaisemmin kuulleet mistään tällaisesta suosituksesta. Olemme toimineet koko ajan ohjeistusten mukaisesti. Muutokset ohjeistuksissa ovat tapahtuneet nopeasti ja olemme niihin myös reagoineet, Simola kertaa.

Salon sairaalan korona-altistumiset syntyivät opiskelijoiden tutustumiskierroksen aikana. Simola korostaa, että lääketieteen opinnoissa käytännön oppi on äärimmäisen tärkeää, jotta alalle valmistuvat olisivat mahdollisimman päteviä.

Sairaanhoitopiiri ilmoitti viime viikolla, etteivät opiskelijat ole kontaktissa potilaiden kanssa ainakaan ennen lokakuun alkua.

– Nyt on kyse parista viikosta, mutta jos tilanne jatkuu tällaisena pidempään, hankaloittaa se jo huomattavasti opintojen etenemistä. Pahimmassa tapauksessa opintojen valmistuminen viivästyy ja taitojen karttuminen ilman potilaskontakteja hankaloituu merkittävästi, Simola miettii.