Luurangot kaapista seinälle – Janna Aurasen esikoisnäyttelyssä leikitellään väreillä ja tekniikoilla

0
Janna Auranen pitelee käsissään näyttelyn Luu, kato -nimistä nimikkoteosta. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vaikka seinällä on pääkalloja vieri vieressä, en ole syvällä Rooman katakombeissa. Sen sijaan edessäni avautuu Bizarren yläkerta, jossa salolainen visualistiopiskelija Janna Auranen on pystyttämässä esikoisnäyttelyään.

Kesäkallo-teoksen Auranen on maalannut sisarelleen. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Olen kiinnostunut luiden rakenteesta. Minulle pääkallot eivät edusta kuolemaa, vaan niiden piirtäminen on hauskaa. Niistä saa tehtyä kauniita, joskus jopa ihan humoristisia, teoksia, Auranen kertoo.

Auranen yhdistää teoksissaan pääkallot ja luurangot kirkkaisiin väreihin ja hempeisiin kuvioihin. Kallon taustaa voi koristaa kukkaisniitty tai luisen posken päälle voi istahtaa värikäs perhonen.

Pääkallot ovat Luu, kato! -nimeä kantavan näyttelyn keskeinen teema. Niiden lisäksi myyntinäyttelyyn on koottu Aurasen tekemiä maisemamaalauksia sekä abstrakteja taideteoksia.

Muurlasta kotoisin oleva Auranen luo teoksensa usein hetken huumassa.

– Suunnittelen töitäni harvoin etukäteen. Useimmiten otan pensselin käteen ja ryhdyn tekemään sitä, mitä mieleen juolahtaa. Tykkään käyttää värejä ja sekoittaa niitä samalla, kun maalaan. Usein ideat muuttuvat ja kehittyvät matkan varrella.

Valtaosa näyttelyn teoksista on maalauksia, mutta joukosta löytyy myös piirustuksia, huovutustöitä sekä sekatekniikalla tehtyjä teoksia.

 

Heinäparta-teos on tehty vesiväreillä. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Keskiviikkona avattava näyttely ei ole vain Aurasen esikoisnäyttely, vaan hän käyttää siinä myös ensimmäistä kertaa Jim Auranen -taitelijanimeään.

– Olen jo pitkään halunnut itselleni taiteilijanimen. Taideteokseni edustavat taiteilijaminää ja vähän niin kuin sellaista toista maailmaa. Siskoni ehdotti Jim-nimeä ja tykästyin siihen saman tien, sillä se kuulostaa hyvältä.

22-vuotias taiteilija tunnustaa jännittävänsä näyttelyn avajaisia, joita vietetään perjantaina 4. syyskuuta klo 16–19.

– Vaikka vähän jänskättää, on kyllä kiva saada omia töitä vihdoin esille.

Auranen on pienestä pitäen nauttinut piirtämisestä, mutta varsinainen kipinä taiteen tekemiseen löytyi Salon kansalaisopiston kurssilta.

Tapettihuone-teoksessa yhdistyvät sekä Aurasen rakastamat luurangot että värit. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Osallistui taidekurssille, jossa kannustettiin tarttumaan omiin mielenkiinnon kohteisiin. Osa tämän näyttelyn töistä on tehty sillä kurssilla, mutta suurimman osan teoksista olen tehnyt kotona.

Kurssin jälkeen Auranen hakeutui opiskelemaan Muurlan Opiston sarjakuvalinjalle. Kahden vuoden opiskelun jälkeen hän siirtyi opiston animaatiolinjalle.

Tällä hetkellä Auranen opiskelee visualistiksi Salon seudun ammattiopistossa. Hän haaveilee jatkavansa opintoja Turun ammattiopiston animaatiolinjalla.

– Olen hakenut sinne jo kertaalleen, ja aion jatkaa hakemista tulevaisuudessakin. Unelmoin siitä, että tekisin taidetta työkseni. Toisaalta voi olla, että maalaaminen ei olisi enää yhtä mukavaa, jos sitä tekisi rahasta, Auranen naurahtaa.

Jim Aurasen Luu, kato! -näyttely avoinna Bizarren yläkerrassa 2.–30. syyskuuta.

Maisemamaalaus on osa Aurasen Muistoja-sarjaa. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo