Muna kynittävänä

1

JARMO LEHTO.  Sain kotoa lähetteen kananmunien ostoon. Tehtävä oli mieluinen, sillä edessä saattaisi ennen pitkää siintää tilaisuus taikina- tai täytekulhon nuolemiseen.

Koska odotuksissa oli ensiluokkainen leipomustuote, pitäisi kananmunienkin olla priimaa. Tässä kohden törmäsin älylliseen haasteeseen: millainen muna olisi tavoitteisiin nähden viisain valinta?

Minulle oli uskottu tärkeä kaupallinen tehtävä. Tätä ei saisi munata.

Olisiko onnellisen kanan muna oikea valinta leivonnaiseen? Pitäisi tietää, millaisilla mittareilla kyseiset munat munineen kanan onnellisuutta on testattu.

Riittääkö, että kanan omistaja kuuluu maailman onnellisimpaan kansaan? Onko kanojen onnellisuutta ylipäätään ja juuri tämän kanan onnellisuutta erikseen mitattu? Onko kana täyttänyt kyselylomakkeen vai kaakattanut onnensa ilmoille?

Entä onko jossakin myynnissä onnettomien kanojen munia, joihin onnellisten kanojen munia voisi verrata? Onko onnettoman kanan muna musta ja onnellisen valkoinen?

Näin mustavalkoinen totuus tuskin on.

Mietitään vielä. Pitäisikö leipomukseen sittenkin ostaa vapaan kanan munia?

Vapaus kuulostaa paremmalta kuin vankeus. Toisaalta ainakin me vanhukset muistamme, millaiseen kaaokseen vapaan kasvatuksen ihanne aikanaan johti. Monesta semmoisen saaneesta tuli kanalja.

Entä millainen on vapaan ja vangitun kanan tuotoksen ero? Onko vankeuteen tuomitun kanan munimisessa enemmän rutistamisen makua?

Kysymys on sikäli teoreettinen, että rötöskanojen munia ei hyllyssä näy. Ei ole ainakaan pakkauksissa mainintoja rikosrekistereistä.

Epävarmuus ohjaa seuraavalle hyllylle.

Maalaiskanan muna saattaisi olla varma valinta. Se kuulostaa paremmalta kuin kaupunkilaiskanan muna.

Maalaiskana asuu todennäköisesti maalla, kaukana kaupungin kotkotuksista. Se ei todennäköisesti ole tyhjänpuhuva siipeilijä, kuten moni kaupunkilaisserkkunsa.

Maalaisromantiikkaa tihkuva maalailu loppuu lyhyeen kuin kanan lento, sillä toisella hyllyllä näyttää olevan myynnissä aitoja maalaismunia.

Eikö pelkkä maalaiskanan muna olekaan aito maalaiskananmuna? Mikä tekee jälkimmäisestä aidomman? Kumpi istuu paremmin kaupunkilaistaikinaan?

Viimeinen tuotevaihtoehto näyttää olevan nimeltään pesämuna. Nimi tuntuu tulevaisuutta ajatellen lupaavalta, elämää rikastuttavalta. Nytkö sokea kana löysi jyvän!

Pian päässä soivat kuitenkin hälytyskellot. Lapsuuden muistikuvissa pesämunalla tarkoitettiin myös keinotekoista munaa, jolla kanaa huijattiin munimaan lisää.

Kyseessä voi siis olla maataloudellinen riistoväline, jolla leivonnaisesta tuleekin pannukakku.

Joskus sanotaan, että muna on kanaa viisaampi. Tätä on vaikea uskoa. Olen kuullut kanan kaakattavan, mutten yhdenkään munan lausuvan viisauksia.

Suurta viisautta tarvitaan nykyään kaupassa kananmunien valintaan. Tämänkertainen menee nyt vähän arpapeliksi, mutta tehtävä on hoidettava, että pääsee nuolemaan.

Päätös on, että maalari maalasi taloa.

Kirjoittaja on toimittaja.

1
Jätä kommentti

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kaakattaja

Kiitos hyvistä nauruista!