Mustan jälkeen iloisempaa, My Fair Lady on Provinssin uusin musikaali

0
Musikaalin päärooleissa ovat Anniina Jokinen (Eliza Doolittle) ja Sami Saikkonen (Henry Higgins). Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

My Fair Lady jatkaa salolaisen Teatteri Provinssin musikaalien sarjaa. Ensi-iltaan lauantaina tuleva My Fair Lady on Joonas Suomisen kolmas suuri perättäinen musikaaliohjaus.

Tohtori Živago oli raskas ohjata, se oli niin musta. Tämä on iloinen ja hauska musiikkikomedia, jonka tarina on kaikille tuttu, Suominen kertoi maanantaina lehdistötilaisuudessa.

Ohjaaja ei avaa tarinaa tarkemmin, mutta lyhyt makupala kertoo oleellisen. Kielitieteilijä Henry Higgins ( Sami Saikkonen) opettaa rääväsuista kukkamyyjää Eliza Doolittleä ( Anniina Jokinen) puhumaan seurapiirikelpoisesti hienon ladyn tavoin.

– En säiden tähden lähde Fandangoon, Jokinen takeltelee monta kertaa, kunnes lause soljuu hienosti.

Onnistumisesta riemuitsee myös eversti Pickering ( Mika Räinä).

Kolmen pääroolin lisäksi musikaalissa on paljon pieniä rooleja, joita esittää yli 20 näyttelijää. Osa heistä on tuttuja Provinssin aikaisemmista esityksistä, osa on ensikertalaisia.

– Pieniä, tärkeitä rooleja. Näyttämön takana tapahtuu erittäin paljon näytöksen aikana. Ei paljon ehditä kahvia juoda, ohjaaja totesi.

Alan Jay Lernerin käsikirjoittama My Fair Lady perustuu Bernard Shaw´n näytelmään Pygmalion , joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1913. Musikaalia ei ole kirjoitettu nykyaikaan.

– Pitäydytään vanhassa, hienossa tarinassa. Miksi muuttaa toimivaa, Suominen mietti.

10-hengen orkesteria johtaa kapellimestari Samuli Jokinen.

– Erinomaisen hieno tarina ja musiikki, jotka kulkevat käsi kädessä. Musiikki on tehty 25 soittajalle, mutta meillä on 10. Se luo haasteensa, mutta kunnianhimo kasvaa syödessä, Jokinen kertoi.

Orkesterin kokoonpano on sama kuin Tohtori Živagossa.

Jokisen mielestä My Fair Lady on upea juttu.

– Pienessä Salossa isolla bändillä. Harvinaista herkkua.

Musikaalissa on yhdeksän eri tapahtumapaikkaa hevoskilpailuista tanssiaisiin. Lavastaja Niina Suvitien mielestä mielenkiintoista, mutta myös haastavaa on se, miten paikanvaihdot tehdään sujuvasti. Valmiina ei ole pyöriviä, nousevia tai laskevia näyttämörakenteita.

Miten paikanvaihdot tehdään, se pysyy salaisuutena ensi-iltaan asti.

Musikaalin puvustus on Provinssin historian mittavin. Puvustuksesta vastaava Piritta Kämi-Conway kertoi, että noin sadan puvun kokonaisuus on herkullinen, mutta myös vaativa.

– Hoidan puvustuksen yksin. Kasailen ja keräilen ja lainaan ja vuokraan eri teattereista.

Eri säädyille Kämi-Conway on pyrkinyt löytämään omat värinsä. Naiset ihastuttavat iltapuvuissaan, mutta miehetkin pääsevät kukkoilemaan puvuillaan juhla- ja seurapiiritilaisuuksissa.

Musikaali My Fair Ladyn ensi-ilta 3.10. klo 18 (lm) Teatteri Provinssissa Salossa.

Suurmusikaali My Fair Lady tuo näyttämölle 24 näyttelijää. Lisäksi mukana on 10-hengen orkesteri.

Korona puolitti katsomopaikat

Suuri osa syksyn vierailuesityksistä on peruttu.

Koronaviruksen takia Teatteri Provinssi on puolittanut My Fair Ladyn katsojamäärän. Kerralla katsomoon otetaan vain 180 henkilöä. Lisäksi muilla järjestelyillä musikaalin katsominen pyritään tekemään turvalliseksi.

Maaliskuulle jatkuvia esityksiä on 35, joiden joukossa on monta päiväesitystä.

– Musikaalin lähtötilanne syksyyn on, että lippuja ei uskalleta tilata ennakkoon. Tilanne ei kuitenkaan ole katastrofaalinen, tuottaja Seppo Suominen sanoo.

Hän uskoo, että lippujen myynnissä käy kuten kesäteatterissa. 80 prosenttia kunkin esityksen lipuista myytiin kaksi viikkoa ennen esitystä.

Syksyn epävarma tilanne näkyy teatterin koko ohjelmistossa. Pikkujoulurevyy RikalaNäyttämöllä on siirretty vuodella ja vierailevien artistien esityksistä suurin osa on peruttu tai siirretty. Alunperin Salossa vierailuja oli 32 ja Lohjalla viisi. Nyt Salossa on 18 vierailua ja Lohjalla yksi.