Ötökät ilmestyivät Milja Turusen akvarelleihin

0
Milja Turusen uuden näyttelyn akvarelleista monet on tehty hyvin märällä tekniikalla. Kuvat: SSS/Talvikki Salin

Salolainen harrastajataiteilija Milja Turunen (s. 1943) naurahtaa, että iän myötä hän on tainnut tulla lapseksi jälleen. Turusen uusimman akvarellinäyttelyn teemana ovat nimittäin erilaiset ötökät. Eivät vain hyönteiset, vaan kaikenlaiset pienet olennot, satumaisetkin. Osaan teoksia Turunen on sijoittanut pikku olennot tarkoituksella, ja osaan ne ovat ilmaantuneet pyytämättä, itsestään. Taiteilija on vain saanut yhtäkkiä huomata, että maalauksessahan erottuvat kasvot tai pieni hahmo.

– En ole koskaan aikaisemmin tehnyt tällaisia töitä. Tämä oli oikein ahaa-elämys, Turunen toteaa.

– Minulla on ollut oikein hauskaa, kun olen tehnyt näitä.

 

Perttelin kirjastoon pystytetyssä näyttelyssä on yli 30 akvarellia, joista suurin osa esittää kasviaiheita. Osasta niitä tarkkasilmäinen voi löytää pikku olentoja.

– Näyttely on aivan Inkereen koulun vieressä, ja halusin, että näyttelyllä olisi annettavaa myös lapsille, Turunen kertoo.

Kirjaston eteisessä olevien ”ötökkä”-teosten lisäksi kirjaston sisällä on nähtävillä rauhallisia maisemia.

– Haen välillä hiljaisuutta ja rauhaa. Ja halusin, että täällä olisi katsottavaa sekä lapsille että aikuisille. Jos heille tulisi töistäni vielä hyvä mieli, se olisi tärkeää.

Maisemilla ei ole esikuvaa todellisuudessa, vaan ne kumpuavat tekijänsä omasta mielikuvituksesta.

– Kaikki tule omasta mielestä. En halua jäljentää mitään.

 

Milja Turunen on harrastanut maalausta jo yli 40 vuoden ajan. Hän aloitti harrastuksen vuonna 1976 Salon kansalaisopistossa Sakari Mäkipuron ohjauksessa. Vuosien varrella hän on käynyt paljon alan kursseja, ja vuodet 1998–2008 hän myös toimi Perttelissä Salon kansalaisopiston maalauksen ja piirustuksen opettajana.

Parin viimeisen vuoden aikana Turunen ei ole osallistunut kursseille, koska hän on halunnut sairastumisen myötä rauhoittaa elämäänsä. Hän kuuluu kuitenkin moneen yhdistykseen, kuten sydän- ja syöpäyhdistyksiin sekä Perttelin Taideseuraan, jossa on ollut mukana vuodesta 1991 ja Salon Taideharrastajiin, jota oli perustamassa vuonna 1997. Turunen maalaa edelleen aktiivisesti kotonaan.

– Välillä täytyy hengähtää, ja jatkaa taas sitten, kun jaksaa.

Näyttelyn töistä suurin osa on syntynyt juuri kahden viime vuoden aikana, eikä niitä ole aikaisemmin ollut esillä. Turusella on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä, ja lisäksi hän on osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin. Edellisen kerran hänen teoksiaan on ollut esillä Palvelukeskus Ilolansalossa keväällä 2019.

Tästäkin työstä voi löytää useita kasvoja ja hahmoja. Teoksessa on käytetty suolatekniikkaa.

Korona-aikana Turunen on maalannut paljon. Akvarellien lisäksi hän on tehnyt yli sata erilaista postikorttia.

– Ja olen oppinut vähän runoilemaankin, hän huomauttaa.

Näyttelyn töitä ei ole erikseen nimetty, sillä Turunen haluaa, että katsoja voi tehdä teoksista omat havaintonsa ja tulkintansa ilman rajoittavia nimiä. Nimien sijaan Turunen on tehnyt teostensa lomaan pieniä runoja, jotka johdattavat maalausten maailmaan.

Yksinäinen puu nöyränä, rannalla kumartaa. Sumu, valo ja hiljainen maisema.

– Maalaaminen on tuonut niin paljon iloa elämäni. Tämä on ollut suolani ja sokerini, Turunen miettii.

– Kun tämä näyttely nyt on valmis, yksi tavoite on taas saavutettu. Minulla on yleensä tavoitteita, ettei elämä tulisi yksitoikkoiseksi, hän hymyilee.

Milja Turusen näyttely Perttelin kirjastossa 8. lokakuuta asti, avoinna ma–ti klo 14–19, ke–to klo 11–16.

Jätä kommentti