Outo syksy ilman koronaakin – LP Viesti Akatemia aloittaa vierasputkella ja jatkaa kotiputkella

0
Lupaava laituri Arita Ternava pelannee viime kauden tavoin sekä 1-sarjaa että Mestaruusliigaa.

Tulevaisuuden liigapelaajia kasvattavan LP Viesti Akatemian syyskausi lentopallon naisten 1-sarjassa tulee olemaan outo ilman koronaviruksesta aiheutuvia poikkeusjärjestelyjäkin.

Joukkue aloittaa kauden viidellä vierasottelulla, joista ensimmäinen on sunnuntaina Tampereella. Seuraavat kuusi ottelua joukkue pelaa kotikentällään ja syyskausi päättyy 28. marraskuuta. Joulukuussa ei ole ainuttakaan ottelua ja kausi jatkuu vasta vuoden 2021 puolella.

Naisten 1-sarja on nykyisten koronarajoitusten puitteissa suhteellisen turvallinen sarja, sillä harva joukkue houkuttelee kotiotteluihinsa yli 200 katsojaa. Akatemia pelaa kotiottelunsa Salohallissa, jossa riittää uloskäyntejä ja istumapaikkoja turvavälien pitämiseen.

Saana Virtanen on Akatemian ykköspassari.

Akatemia lähtee kauteen edellisen kauden tapaan. 15 pelaajan ringin ytimen muodostaa liigan ja 1-sarjan väliä sukkuloiva nelikko: passari Saana Virtanen ja laiturit Linnea Kuusela, Arita Ternava ja Teija Vuorenmaa. Perusseitsikon täydentävät keskitorjujat Minja Himanen ja Ada Vikstedt sekä libero Lida Markula. Joskin sunnuntaina liberona aloittanee liigapelaaja Netta Laaksonen.

Penkillä tilaisuuttaan kärkkyy eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia pelaajia, joista yksi mielenkiintoisimmista on joukkueen kuopus Hilma Nikkanen.

– Hilma on mennyt valtavasti eteenpäin kesän aikana. Totta kai hän on vielä raakile, mutta harjoituspeleissä hän oli jo yllättävän hyvä, Akatemian päävalmentaja Janne Harju kehui Salon Viestin kasvattia.

”Yllättävän hyvä” siksi, että Nikkasella ei ole paljoa kokemusta naisten otteluista ja ennen kaikkea siksi, että hän vaihtoi pelipaikkaa keskitorjujasta yleispelaajaksi.

Nikkanen ei kuitenkaan ole Akatemian kokoonpanossa sunnuntain sarja-avauksessa, koska hän pelaa samaan aikaan Kauhajoella B-juniorien SM-alueturnauksessa.

Harjun mukaan Akatemian tavoite on selvitä 13 joukkueen runkosarjassa kahdeksan parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Se on siinäkin mielessä sopiva tavoite, että Akatemia ei voi nousta, mutta se voi pudota.

Akatemian menestys ei ole aina itsestä kiinni, sillä liigajoukkueen loukkaantumistilanne saattaa vaikuttaa rajustikin Akatemian kokoonpanoon.

– Pelataan sarjaa niin pitkälle kuin päästään, mutta tärkein asia kaikista on pelaajien kehitys, Harju linjaa.

Helpolla ei pudotuspelipaikka tule, sillä 1-sarjassa pelaa lukuisia entisiä liigapelaajia, joista iso osa on tuttuja LP Viestistä.

LP Viestistä JyväsLentikseen siirtyivät Veda Mansikkaviita ja Milja Piesanen. Aiemmin JyLessä pelasivat jo Tuuli Kukkonen ja Jenna Laaksonen . Lotta Piesanen taas siirtyi LP Viestistä Raisioon Urheilijoihin.

Salolaisittain mielenkiintoisin joukkue lienee sittenkin ykkössuosikki HEL Volley. Ismo Tuomisen valmentamassa joukkueessa pelaavat muun muassa LP Viestin ex-passari Vappu Ritala sekä ulkomaillakin pelannut Jasmine Tahvanainen.

Lisäksi joukkueen treeneissä on nähty LP Viestin entinen mestarilibero Hillaelina Hämäläinen, jonka lentishammasta selvästi kolottaa yhä.

Naisten 1-sarjan avauskierrosta: Rantaperkiön Isku–LP Viesti Akatemia sunnuntaina Kaukajärven vapaa-aikatalolla kello 12.

Pitkään LP Viestin organisaatiossa toiminut Janne Harju on liigajoukkueen kakkosvalmentaja sekä Akatemian ja A-tyttöjen päävalmentaja,

LP Viesti Akatemia 2020–2021

Passarit: 12 Saana Virtanen, 13 Vilma Puottula
Yleispelaajat: 3 Jenni Veijalainen, 6 Hilma Nikkanen, 8 Arita Ternava, 9 Teija Vuorenmaa, 11 Oona Tuominen, 15 Linnea Kuusela
Hakkurit: 4 Viia Rainio, 7 Jenna Saarinen
Keskipelaajat: 14 Anni Jalo, 16 Minja Himanen, 17 Ada Vikstedt
Liberot: 2 Lida Markula, 5 Johanna Passi
Päävalmentaja: Janne Harju
Apuvalmentajat: Viktoriia Tuchashvili, Tomi Lemminkäinen
Tilastomies: Petri Virtanen
Fysiikkavalmentaja: Ville Salmi
Huoltaja: Janne Kirjavainen

Naisten 1-sarja 2020–2021

Joukkueet: HEL Volley (Helsinki), Rantaperkiön Isku (Tampere), Juju Joensuu, JyväsLentis (Jyväskylä), Vaasan Kiisto, Oulun Kisko, Kuortaneen Urheiluopisto, LP Viesti Akatemia, LP-Vampula, Pihtiputaan lukio/Ploki, PuMa Volley (Helsinki), Raision Urheilijat, TUTO Volley (Turku)
Sarjajärjestelmä: 13 joukkueen kaksinkertainen runkosarja, kahdeksan parasta pudotuspeleihin. Sijoille 10.–13. pelaavat omat pudotuspelit karsintoihin joutumisesta. Kaksi joukkuetta putoaa 2-sarjaan.

Korjattu kello 14.00: Roosa Heikkiniemi ei pelaa HEL Volleyssa.