Päävalmentaja testasi Kosken Kaiun Vesalaisia pallolaatikkorallilla

0

Koronaviruksen aiheuttama epäonni voi olla toisen onni. Maailmalla maan ykköspelaajien, Benedek Olahin ja Kosken Kaiun kasvatti Alex Naumin mukana pöytätennisturnauksissa tavallisesti liikkuva pöytätennisliiton päävalmentaja Mattias Bergkvist on viettänyt matkustusrajoitusten myötä viimeiset puoli vuotta tiiviisti Suomessa.

Siksi hänellä on ollut tavallista enemmän aikaa vierailla kasvattajaseuroissa tarkastelemassa nuorten, tulevaisuuden pöytätennislupausten kehitystä.

Tuosta tarkastelusta saivat alkuviikon ajan nauttia Kosken Kaiun seuraavat superlupaukset: 14-vuotiaat Vesalaisen kaksoset Matias ja Rasmus . Kolmen treenipäivän ja neljän harjoituksen jälkeen päävalmentajan analyysi ikäluokkansa Suomen ykköspelaajista on selkeä.

– Pojat ovat ehdottomasti lahjakkuuksia, joita on siunattu erinomaisella pallotuntumalla. Jos jotakin pitää parantaa, se on työnteon määrä ja urheilijan asenne. Kukaan ei mene huipulle pelkillä lahjoilla. Sen ohella tarvitaan valtava määrä työtä, Bergkvist paalutti.

Bergkvistiä koronan aiheuttama matkustus- ja kilpailutauko ei ole liiaksi haitannut.

– Olen matkustanut koko ajan kohta 25 vuotta. Välillä on hienoa viettää aikaa myös nuorempien pelaajien kanssa, hän miettii.

Päävalmentaja ei tyytynyt harjoituksissa pelkästään pelailemaan Vesalaisten kanssa, vaan laittoi heidät heti kovaan puntariin. Maailmalla huippupelaajien käyttämä harjoitus ”pallolaatikko” tuli keskiviikkoon mennessä kaksosille tutuksi.

Pallolaatikossa valmentaja antaa erilaisia syöttöjä nopealla tahdilla vastapelurille, jonka tehtävänä on yksinkertaisesti saada hyvä palautus mahdollisimman moneen palloon. Bergkvistin tahti on pallolaatikossa maailmanluokkaa, joten Vesalaiset joutuivat huhkimaan huipputasollaan jatkuvasti.

– Tämän tyyppinen harjoittelu on yleistynyt paljon viime vuosina. Bergkvistin etuna on se, että hän on todella hyvä antamaan nopealla tahdilla laadukkaita palloja. Harjoituksen teho saadaan näin mahdollisimman korkeaksi, Kosken Kaiun puheenjohtaja Esko Heikkinen selventää.

Vesalaisille kolmen päivän rypistys näytti sen, mitä huipulle pääseminen konkreettisesti edellyttää.

– Liikettä lisää, jalat paremmin mukaan, summaa Rasmus.

– Treenimäärää pitää kokonaisuudessaan nostaa. Nyt harjoittelemme noin neljästi viikossa, mutta määrä nousee varmasti tulevaisuudessa, Matias jatkaa.

Berqkvistin mukaan koskelaispelaajien tie maailman huipulle ei ole aivan niin pitkä kuin muilla. Ainakin, jos tarkoitetaan esimerkin voimaa.

– Teillä on Alex Naumissa mainio roolimalli. Nuorena ulkomaille, paljon kilpailuja ja valtava halu harjoitella ja tulla koko ajan paremmaksi. Näin tullaan huippu-urheilijaksi.

Kaksosten seuraava iso tähtäin on asetettu ensi vuoden EM-kisoihin, jotka järjestetään Serbian Novi Sadissa.

– Paripelin voitto on ykköstavoitteena. Siihen kun yltää, niin voi sanoa reissun olleen onnistunut, Rasmus hymyilee.

Vaikka Bergkvistin treenitahti oli tiivis, kehuvat Vesalainen koko kolmepäiväisen leirin rentoutta.

– Aika paljon kovempaa vauhtia mentiin kuin normitreeneissä. Mutta se oli ihan hyvä. Sai ainakin ajatuksia, miten omaa pelaamista ja treenaamista pitää kehittää. Rento tyyppi kaikkinensa, Matias kehuu.