Pihkaniskat lähtivät menneenä kesänä vilkkaasti radalle

0
Aleksi Niemi on pinkonut ratajuoksuissa hyvää vauhtia, ja hyvää oli meno myös Salon SM-sprintissä. (kuva: Suunnistusliitto/Petteri Kähäri)

– Ainahan se on hyvä, kun mennään lajirajojen yli!

Näin sanoo Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksuvalmentaja Tommy Ekblom ja viittaa monien suunnistajien kuluneena kesänä toteuttamiin ratajuoksukokeiluihin.

Innoittajana on kenties rasteilta radalle siirtynyt estejuoksija-suunnistaja Topi Raitanen, jonka haaveena on tänäkin vuonna osallistua lokakuun lopun Halikko-viestiin.

Mitenkään uutta ei ole, että suunnistajat piipahtavat ratakierroksilla. Muutama vuosikymmen sitten esimerkiksi Markku Salminen oli kotimaista huippua ratajuoksussa ja maratonilla ja MM-mitalisti suunnistuksessa.

Yksi Salmisen ajan kirkkaimmista rastitähdistä oli Suomusjärven Sisun Risto Nuuros, jonka palkintokaappia koristaa MM-hopea (1978) sekä kaksi viestimitalia (-78 ja -79).

– En juossut koskaan radalla, mutta vaikka Markku paineli sen kymppinsä 29 minuutin pintaan, en kokenut häviäväni hänelle vauhdissa, Nuuros muistelee.

Hän sanoo pärjänneensä vauhdissa myös maantiellä ja poluilla, joita niitäkin suunnistusreiteille osuu.

– Ei vain tullut mentyä radalle ja onhan siinä eri juoksutekniikka.

Kaksinkertainen MM-sprinttimitalisti, Paimion Rastin ranskalainen Frédéric Tranchand ylsi elokuussa Kalevan kisojen kymppitonnilla peräti pronssille. Myös Ruotsissa ja Norjassa ovat monet suunnistajat osallistuneet ratakisoihin kesän aikana.

Kotimaisista vahvasti radalle rynni Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi, joka on viime vuosien vahvimpia sprinttisuunnistajiamme ja oli mukana viime vuonna metsäsuunnistuksen MM-viestihopeaa napanneessa joukkueessa.

– Rataharjoittelun ja kilpailemisen yksi tarkoitus oli kehittyä sprinttisuunnistajana, mutta myös motivoida itseäni kovaan harjoitteluun, kun suunnistuksen arvokisat tältä vuodelta peruutettiin, Niemi sanoo.

Mököistenmäen sprintissä vauhti riitti kultaan ja kun viikko sitten kouraan lyötiin pronssia pitkältä matkalta, voidaan sanoa harjoittelun kantaneen hedelmää.

Aleksi Niemen juoksusatsaus jatkuu ainakin niin, että hän haluaa ensi kautta ajatellen harjoitella mahdollisimman paljon yhdessä Tampereen alueen kestävyysjuoksijoiden kanssa.

Teksti: Seppo Väli-Klemelä