Pilli suussa ja usealla kielellä – Hajalassa ratkotaan paimennuksen Suomen mestaruusmitalit

0
Anja Lehtiö ja BB Coel näyttivät taitojaan karsintalähdössä viiden lampaan kera. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

– Maahan!

Leena Vaaraston ääni kaikui hajalalaisen Mikkolan tilan perjantaiaamupäivässä sellaisella volyymillä, ettei käsky koiralle jäänyt yleisöllekään epäselväksi. Vaarasto tavoitteli mahdollisimman hyvää tulosta paimennuksen Suomen mestaruuskilpailun karsintalähdössä.

Vaaraston jälkeen vuorossa oli lietolainen Anja Lehtiö, yksi Suomen kansainvälisestikin menestyneimmistä kilpailijoista. Lehtiö käyttää paimennuksessaan sujuvasti kolmea eri kieltä.

– Enimmäkseen käytössä on englanti, mutta suomeksi käytän ”käänny”-sanaa. Ja kun äidinkieleni on ruotsi, niin välillä tulee sitäkin. Sellaista sekamelskaa kielten suhteen, Lehtiö hymähtää.

Ohjaamisessa merkittävää on kuitenkin myös pillin käyttö, sillä ohjaaja on suhteellisen kaukana eläimistä.

– Ei koira kuulisi pelkkää huutoa riittävästi.

Pillin lisäksi on muita tehokeinoja.

– Huippuluokan kilpailijat viheltävät sormilla. Minäkin osaan sormivihellyksen, mutten ole käyttänyt sitä vielä ohjaamiseen, Suomen mestaruuksia ja muun muassa kansainvälisen kilpailun Hollannissa BB Coel -koiransa kanssa voittanut Lehtiö kertoo.

Perjantain ja lauantain karsintakilpailujen kautta ratkotaan finalistit sunnuntaille. Finaalissa kilpailusuorituksen haastavuus kasvaa merkittävästi karsinnoista.

– Kun karsinnoissa koira hakee viisi lammasta, finaalissa niitä haetaan 20, kertoo kilpailunjärjestäjä Peppi Laine Mikkolan tilalta.

Laine on kouluttanut itselleen viisi työkoiraa pennusta asti.

– Kilpailussa kaikki tehtävät ovat sellaisia, mitä koiran pitää muutenkin pystyä lammastilalla tekemään. Koiran on voitava hakea lampaat, viedä ne tiettyyn paikkaan ja ”pakata” ne pieneen tilaan, hän kuvailee.

Karsinnan kilpailusuorituksen maksimiaika on 15 minuuttia. Kaikilla kilpailijoilla on aluksi 110 pistettä, josta tuomarit tekevät vähennyksiä.

– Lampaiden tulee mennä tasaista vauhtia mahdollisimman suoraan. Mitä enemmän tulee mutkia, pysähdyksiä ja pyrähdyksiä, sitä enemmän tulee miinusta. Kaiken pitäisi mennä rauhallisesti, mutta niin, että homma etenee. Eli etteivät lampaat pysähdy syömään, mutteivät toisaalta juokse kovaa vauhtia, Laine luonnehtii.

Salon seudulla paimentamisen kilpailutoiminta on varsin suosittua. Suomen Paimenkoirayhdistyksen alaisia kisoja on hiljattain järjestetty tai järjestetään lähiaikoina esimerkiksi Perniössä ja Perttelissä.

Itsekin SM-tapahtumaan osallistuva Päivi Nietosvaara Kiikalasta on kokenut kisajärjestäjä. Hänellä on takanaan jo noin kaksikymmentä vuotta lajin parissa. Asiaan vihkiytyminen alkoi, kun hän otti aikanaan bordercollien. Kyseinen rotu muodostaa ylivoimaisen enemmistön Paimenkoirayhdistyksen työkoirarekisteriin merkityistä eläimistä.

– Aloin käydä lammastilalla, ja oli mahdollisuus harjoitteluun. Mitä enemmän sitä teki, sitä enemmän alkoi kiinnostaa. Kahden eläinlajin yhteispeli on kiehtovaa, Nietosvaara kuvailee.

Samankaltaiset ajatukset ovat myös Lehtiöllä, joka käy harjoittelemassa varsin usein Mikkolan tilalla.

– ”Edellisessä elämässäni” kilpailin agilityssa. Vuonna 2010 minulle tuli pentu Walesista, ja nykyiset kaikki kolme kisakoiraani ovat sen poikia. Kokeilin paimennusta huvin vuoksi, ja olin heti koukussa.

Lehtiön kesä meni uusiksi

SM-kilpailujen järjestäminen oli koronavirustilanteen takia pitkään vaakalaudalla. Lopulta tilanne heijastui tapahtumaan siten, että kilpailussa ovat suomalaistuomarit. Alun perin yhden tuomarin piti tulla Norjasta.

Kilpailuun osallistuvan Anja Lehtiön kevät ja kesä mullistuivat. Kaikki kansainväliset kilpailut eli esimerkiksi MM- ja EM-kisat peruttiin tältä vuodelta. MM-kilpailujen piti olla juuri tässä vaiheessa syksyä.

– Olen joka kevät pyrkinyt menemään Isoon-Britanniaan ja olla siellä muutaman kuukauden karitsointihommissa. Nytkin minun piti mennä sinne kesäkuussa, mutta kaikki peruuntui, Lehtiö kuvailee.

Päivi Nietosvaaralla on pitkä kokemus paimennuskilpailuista. SM-kilpailuun hän osallistuu Macin kanssa.