– Hei, miksi te pilaatte tuon hyvän kanan pilkkomalla ja paistamalla sen? Luukas Talvo kummastelee kovaan ääneen.

– Teemme siitä wokkia. Lisäksi se oli jo alun perin pilattu tuolla marinadilla, Hilda Andersson vastaa kipakasti.

Meneillään on Armfeltin koulun yhdeksäsluokkalaisten kotitaloustunti. Oppitunnin agendana on oppia hyödyntämään elintarvikkeita niin, että ruokahävikkiä syntyy mahdollisimman vähän.

Armfeltin kotitalouden opettaja Sanni Mielonen on varhain tiistaiaamuna käynyt hakemassa laatikkokaupalla ylijäämäruokaa Halikon Prismasta.

Nyt oppilaiden on tarkoitus loihtia kotitalousluokan pöydälle kasatuista ruoka-aineista maittavia hävikkiruoka-annoksia.

– Tällä tunnilla vain mielikuvitus on rajana. Meillä on täällä kaikkea perunoista täplärapuihin ja sämpylöistä banaaneihin. Oppilaat saavat itse suunnitella, mitä raaka-aineita he käyttävät ja mitä niistä tekevät, Mielonen kertoo.

Meeri Rautio ja Laura Nixon tekivät jälkiruuaksi köyhiä ritareita hunajan, siirapin ja nektariinin kera. kuva: SSS/Minna Määttänen

Oppitunti on osa valtion kestävän kehityksen Motiva-yhtiön järjestämää Hävikki-battlea.

Nyt neljättä kertaa järjestettävän haasteen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ruokahävikistä ja tavoista vähentää sitä. Haaste on osa valtakunnallista hävikkiviikkoa.

Haasteen aikana kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat kokoavat kaksi hävikkiannosta, joista napataan kuvat Instagramiin.

Meeri Rautio ja Laura Nixon loihtivat hävikkiruuasta kanapasta-annoksen, jonka päällä on krutonkeja. kuva: SSS/Minna Määttänen

Sieltä Hävikki-battlen tuomaristo valitsee ja palkitsee onnistuneimmat annokset sekä niiden tekijät.

– Armfeltin koulu on ollut mukana alusta asti. On tärkeää, että nuoret oppivat hyödyntämään elintarvikkeita mahdollisimman tehokkaasti. Se on sekä ympäristöystävällistä että kustannustehokasta, Mielonen muistuttaa.

Ruokahävikin syntyminen ei tosiaan ole vain ympäristökysymys.

Keskivertosuomalainen nimittäin heittää ruokaa roskiin vuosittain 125 euron edestä. Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen tutkimuksista.

Luukas Talvo (oik.), Juuso Liimatainen ja Riku Rebane suunnittelivat kaappaavansa käyttöönsä kokonaisen grilliboxin. Vasemmalla kotitalouden opettaja Sanni Mielonen. kuva: SSS/Minna Määttänen

Armfeltin koulun kolmessa kotitalousluokassa käy kuhina, kun oppilaat poukkoilevat luokasta toiseen etsiessään tarvitsemiaan raaka-aineita.

– Ope, mitä me voimme laittaa tähän taikinaan kananmunan tilalle? Hilda Andersson kysyy.

– Tuolta löytyy varmasti jotain kaurakerman tapaista, joka sopii siihen, Sanni Mielonen huikkaa ja suuntaa auttamaan seuraavaa ryhmää.

Hilda Anderssonin ryhmän ateria koostuu kanawokista, salaatista ja riisistä, joiden jälkeen nautitaan banaanilettuja.

– Meidän oli tarkoitus tehdä täytettyjä leipiä ja smoothieta, mutta niihin ei ollut riittävästi tarvikkeita, Andersson selostaa.

Andersson viihtyy keittiössä myös vapaa-ajallaan. Hän nauttii erityisesti leipomisesta, ja syksyn sesonkiherkku mustikkapiiras on yksi hänen bravuureistaan.

– Lisäksi leivon paljon sämpylöitä ja juustokakkuja. Koitan kotonakin kiinnittää huomiota ruokahävikkiin. Yritän aina käyttää avatut ja kaapissa olevat paketit loppuun.

Hävikkihodarin välistä löytyy mango-chilikanaa ja kasviksia. kuva: SSS/Minna Määttänen

Viereisessä luokassa Eetu Laaksonen kuorii valmiiksi keitettyjä täplärapuja.

– En ole ennen avannut rapuja, mutta katsoin juuri ohjevideon netistä, niin eiköhän tämä tästä. En tosin vielä tiedä, mitä me näillä ravuilla teemme, Laaksonen pohtii.

Eetu Laaksonen kuori täplärapuja annostaan varten. kuva: SSS/Minna Määttänen

Kotitalouden opettaja Taina Joronen iloitsee siitä, että tänään oppilailla on käytössään tavallisesta poikkeavia raaka-aineita.

– Olemme syksyllä tehneet paljon kasvispainotteista ruokaa, joten oppilaat iloitsivat, että kerrankin on kunnolla lihaa tarjolla, Joronen nauraa.

Jorosen mukaan monessa kotitalousryhmässä on mukana kasvissyöjiä ja muutamat oppilaat noudattavat täysin vegaanista ruokavaliota.

– Vegaaniruokavalio tarjoaa opettajallekin mukavaa haastetta. Opin koko ajan uutta, kun oppilaat neuvovat, mikä kasviperäinen tuote sopii mihinkin.

Rasmus Ahlfors (oik.) ja Veeti Pietikäinen valmistivat kanawokkia. Taustalla Hilda Andersson. kuva: SSS/Minna Määttänen

Ruuan tuoksu on vallannut Armfeltin koulun kotitalousluokat, ja ruokapöydät on jo katettu.

Miro Jalonen esittelee ryhmänsä kokoamaa annosta.

– Tässä meillä on lohta, vihanneksia ja pari isoa perunaa. Jälkiruuaksi on köyhiä ritareita hillolla.

Viereiseen pöytään Meeri Rautio ja Laura Nixon ovat koonneet pasta-annokset, jotka on koristeltu porkkanasuikalein.

Toisessa luokassa opettava Sanni Mielonen kertoo olevansa tyytyväinen oppilaidensa aikaansaannoksiin.

– Opetan tätä ryhmää nyt toista vuotta. On hienoa seurata oppilaiden kehitystä.

Armfeltin koulun lisäksi Salon seudulta tämän vuoden Hävikki-battleen osallistuvat Sauvon koulukeskus ja Paimion Vistan koulu.

Tummuneista banaaneista loihdittiin banaani-marenkipiiras. kuva: SSS/Minna Määttänen