Puolueet lähestyvät kuntavaaleja eri tahdissa

0
Kuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Salon puolueet ovat julkistaneet kuntavaalien ehdokkaita aikaisemmin kuin viime vaaleissa.

Ensimmäiseksi ehti kokoomus, joka avasi asettelun elokuussa. Sen jälkeen kandidaattejaan ovat julkistaneet vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja viimeisimpänä vihreät.

Viime vaalien alla kokoomus kertoi ehdokkaistaan vasta helmikuun lopulla.

Vaalipäällikkö Anu Aaltosen mukaan ehdokashankinta on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka korona sitä hidastaakin.

– Halusimme siirtää painoa viime hetken ehdokashankinnasta aikaisemmaksi. Tästä eteenpäin pidämme yllä rivakkaa rytmiä, Aaltonen sanoo.

– Kaikki puolueet ovat samassa tilanteessa, kun ei tiedä, voidaanko kokoontua omalla porukalla ja voidaanko järjestää vaalitilaisuuksia.

Perinteinen äänestäjien ja ehdokkaiden kohtaaminen kasvokkain on edelleen olennainen osa vaalityötä, mutta sosiaalisen median merkitys kasvaa edellisiin vaaleihin verrattuna, Aaltonen uskoo.

Suurista puolueista SDP ja keskusta ovat olleet toistaiseksi hiljaa.

SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja vaalipäällikkö Timo Tammi sanoo vain, että julkistuksia ei ole luvassa aivan lähiaikoina. Hän miettii jopa, kuinka mahdollista on, että vaalit siirretään koronatilanteen takia.

Keskusta julkistaa ehdokkaita loppusyksystä, kertoo kunnallisjärjestön puheenjohtaja Johanna Riski . Tällä hetkellä listalla on vajaat 20 nimeä.

– Koronatilanne vaikuttaa ehdokashankintaan, ja se on sekoittanut vaaleihin valmistautumista. Esimerkiksi alkuvuodesta aloitettuja tupailtoja on pidetty verkossa.

Riskin mukaan koronan takia on löydettävä uusia tapoja käydä vaalikampanjaa.

– Voimmeko esimerkiksi avata perinteistä vaalitupaa? hän miettii.

– Menemme voimalla verkkoon, mutta äänestäjien tavoittamisessa perinteinen lehtikin on edelleen tärkeä.

Kristillisdemokraattien ehdokashankinta on kesken, eikä tässä vaiheessa ole vielä julkistettavaa, kertoo Salon kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ella-Maria Tuomela .

Ehdokkaista tiedottaessaan vaalipäälliköt ovat tyytyväisiä tilanteeseen. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Sari Pesonen viestitti, että ”olemme saaneet paljon uutta porukkaa riveihin”.

Vasemmistoliiton vaalipäällikön Taro Turtiaisen mukaan vetoa politiikan tekemiseen tuntuu olevan kiitettävästi.

Perussuomalaisten Tapio Äyräväinen sanoo, että uusia ilmoittautumisia ja uusia jäseniä tulee viikoittain.

Liike Nyt lähtee kunnallisvaaleihin uutena puolueensa myös Salossa.

– Aloitamme uutta toimintaa, eikä meillä ole kenttää niin kuin vanhoilla puolueilla. Tavoittelemme ehdokasasettelussa enemmän laatua kuin määrää, kuvaa tilannetta Salon yhdistyksen puheenjohtaja Jari A.T. Laine .

Salon nyt-liikkeen kampanjoinnissa kylät tulevat olemaan painopistealueena, ja vaalityötä tehdään paljon sosiaalisessa mediassa, kertoo Laine. Ensimmäisiä ehdokkaita esitellään lokakuun alkupuolella.

Vuoden 2017 kuntavaalien alla nimiä alkoi tulla julki edellisen vuoden lopulla, kun SDP kertoi omista ehdokkaistaan joulukuussa. Vain vihreät olivat olleet liikkeellä reilusti aikaisemmin, jo edellisenä keväänä.

Vuoden 2012 kuntavaalit olivat vielä syksyllä, lokakuussa. Silloin ehdokkaiden nimiä tuotiin julki vasta pari kuukautta ennen vaalipäivää.

Valtuusto elää

Vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen Salon kaupunginvaltuuston paikkajako oli seuraava: SDP 13 paikkaa, kokoomus 12, keskusta 11, perussuomalaiset kuusi, vihreät viisi, vasemmistoliitto kaksi ja kristillisdemokraatit kaksi paikkaa.

Tähän mennessä valtuustosta on eronnut kaksi jäsentä, yksi on vaihtanut puoluetta, yksi on eronnut ryhmästään ja yksi on erotettu.

Kun uusi valtuusto aloitti, vasemmistoliiton Jaana Haapasalo perusti oman valtuustoryhmän. Vasemmistoliiton ryhmään jäi yksi valtuutettu.

Seuraavana oli vuorossa kokoomus. Se erotti valtuutettu Osmo Fribergin lokakuussa 2017, puoli vuotta vaalien jälkeen. Perusteena oli luottamuksen menettäminen.

Kokoomuksen ryhmään jäi 11 valtuutettua. Edelleen kokoomukseen kuuluva Friberg ei ole perustanut omaa valtuustoryhmää.

Kokoomus palautui kooltaan entiselleen, kun kristillisdemokraattien Pertti Vallittu vaihtoi puoluetta syksyllä 2019.

Sitoutumattomana kristillisdemokraattien ryhmässä ollut Marjatta Halkilahti erosi valtuustosta Vallitun siirron seurauksena. Ryhmä kutistui yhdeksi valtuutetuksi. Paikalle nousi varalta Elina Seitz .

Samoihin aikoihin viime marraskuussa SDP:n Matti Varajärvi jätti valtuuston. Hänen paikkansa otti Lea Wiman-Määttä.

Salon kaupunginvaltuustoon valitaan 51 valtuutettua. Kuntavaalien ehdokaslistalla voi olla korkeintaan 75 nimeä. Varsinainen vaalipäivä on ensi keväänä 18. huhtikuuta.

Koko maassa valtuutettuja valitaan 9 000.

(Juttua korjattu 20.9: Salon seudun vihreiden puheenjohtaja on Sari Pesonen.)

Jätä kommentti