Ankkurin mestarinaisilla riemunkiljahduksia ja kevyitä koronahalauksia

0
Sanna Kauppila (vas.), Heini Saarimäki ja Emily Kemp tekivät mestaruusjuoksun, jota Espoon Suunnan edustaja todisti aitiopaikalta. (kuva: Seppo Väli-Klemelä)

Jännitys Pöytyän Korkiakoskella sijaitsevalla pellolla purkaantui riemunkiljahduksiin ja kevyisiin koronahalauksiin, kun Angelniemen Ankkurin naisten joukkueen ankkuri Sanna Kauppila kaarsi pellonkulmassa sijainneelle viimeiselle rastille ja varmisti Ankkurille viestisuunnistuksen Suomen mestaruuden.

Aikaisemmilla osuuksilla Heini Saarimäki ja Emily Kemp olivat pedanneet Kauppilalle oivallisen paikan päätösosuudelle vain 24 sekuntia tamperelaisen Kooveen Ulrika Uotilan takana.

Kärkiparia lähti kuitenkin jahtaamaan nippu Suomen parhaimmistoa, kovimpana nimenä Tampereen Pyrinnön Venla Harju kaksi minuuttia Kauppilan takana. Kisakeskuksessa Ankkuritoiveet olivatkin lähinnä siinä, että viimevuotinen pronssi saataisiin puolustettua.

Onneksi Sanna Kauppila ei ajatellut näin.

– Näin alkumatkasta Kooveen Uotilan ja tiesin ohittaneeni hänet. Yhdeksännellä rastilla tuli tenkkapoo ja meinasin tehdä ison virheen. Onneksi se jäi vajaaseen minuuttiin, mutta sen jälkeen en tiennyt, onko joku edelläni, Kauppila kertaili metsän tapahtumia.

Pyrintö pääsikin Ankkurin edelle, mutta menee se kolminkertainen MM-mitalistikin vipuun. Harju haparoi toiseksi viimeistä rastia ja Kauppila livahti uudestaan kärkeen. Lyhyt matka viimeiselle ja riemu saattoi alkaa.

Maalissa ero Pyrintöön oli tasan puoli minuuttia. Pronssin vei Koovee reilun minuutin päässä Ankkurista. Paimion Rastin kolmikko Eveliina Hirvonen, Katri Lindeqvist ja Milja Väätäjä oli yhdeksäs

Edellinen Ankkurinaisten SM-viestikulta löytyy niinkin kaukaa kuin vuodelta 1997. Pronssia on tullut 2016 ja viime vuonna, joten aivan puskista tähän kultaan ei tultu.

– Suoritus oli erittäin tasainen ja hallittu. Kun muilla tuli haparointia, vauhtikin riitti, sanoi huoltojoukoissa ollut Ankkurin valmennuspäällikkö Vesa Mäkinen.

Aloittaja Heini Saarimäki on tunnetusti taitava suunnistaja ja hän selvisi nytkin osuudestaan virheittä. Saarimäki lähetti Emily Kempin matkaan kolmantena vain 39 sekuntia Suunta Jyväskylän jälkeen. Vaikka nykyään Helsingissä asuva Kemp ei olekaan ihan muutaman vuoden takaisessa vedossa, taidot ovat tallella ja Ankkuri pysyi kärjen tuntumassa.

Vesa Mäkinen korosti Sanna Kauppilan suorituksen varmuutta. Kauden aikana on ollut vaikeuksia, mutta nyt mentiin tätä kilpailua eikä mietitty menneitä.

– Olin kesällä ylirasittunut ja olen harjoitukset tehnyt aivan rauhallisella vauhdilla. Olen onnellinen, kun pystyn taas juoksemaan näin, Kauppila kuvaili tunnelmiaan.

Kauppila on syntynyt Lappeenrannassa, mutta mieltää kotipaikakseen Haminan, jossa lapsuus ja nuoruus kului. Nyt hän asuu Turussa ja harjoitustuki löytyy läheltä, sillä elämänkumppanina on maajoukkuesuunnistaja Joni Hirvikallio.

NAISTEN VIESTIN KULKU

Tamperelaiset pysyivät takana

Tilanne 1. vaihdossa: 1) Suunta Jyväskylä 34:09, 2) Koovee (Tampere) +5 sekuntia, 3) Angelniemen Ankkuri (Heini Saarimäki) +39, 4) Tampereen Pyrintö +1 minuutti ja 21 sekuntia, 5) Paimion Rasti (Eveliina Hirvonen) +1:28.

Tilanne 2. vaihdossa: 1) Koovee, 2) Ankkuri (Emily Kemp) +24, 3) Kalevan Rasti (Joensuu) +1.43, 4) Paimion Rasti (Katri Lindeqvist) ja Pargas IF +1.48.

Lopputulokset: 1) Angelniemen Ankkuri (Sanna Kauppila) 1:50:27, 2) Tampereen Pyrintö +30, 3) Koovee +1:10, 4) Pargas IF +1:12, 5) Kalevan Rasti +1:14… 9) Paimion Rasti (Milja Väätäjä) +5.56.

Pyrintö miesten mestari 1960 – ja taas 2020

Neliosuuksisen miesten kilpailun voitto meni Tampereen Pyrinnölle joukkueella Anton Kuukka, Severi Kymäläinen, Aleksi Niemi ja Elias Kuukka.

Pyrintö johti jo ensimmäisessä vaihdossa, mutta Ikaalisten Nouseva Voima kiusasi manselaisia loppuun asti. Ankkuriosuudelle Ikaalisten Eetu Savolainen lähti pari sekuntia ennen Elias Kuukkaa.

– Olin hyvin latautunut tähän kilpailuun, koska tämä oli tämän kauden kovin ankkuriosuus Suomessa, Kuukka selvitti viitaten Jukolan Viestin peruuntumiseen.

Viime vuonna Mynämäellä Pyrintö taipui ankkuriosuudella johdosta kolmanneksi nimenomaan Kuukan viemänä.

– En halunnut, että sitä tapahtuu uudestaan. Pyrinnön edellisestä voitosta on niin kauan, Kuukka sanoi.

Ja toden totta. Tampereen Pyrintö, yksi menestyneimmistä suunnistusseuroistamme oli edellisen kerran miesten viestimestari tasan 60 vuotta sitten!

Paimion Rasti oli kilpailussa hyvin esillä koko ajan ja maalissa seitsemäs. Joukkueessa suunnistivat Toni Saari, Frédéric Tranchand, Topias Arola ja Pasi Ikonen. Angelniemen Ankkurin viesti lähti hieman takkuisesti, mutta koheni loppua kohti ja maalissa joukkueen (Petja Pöyhönen, Pekka Hyvönen, Andreas Hougaard Boesen ja Mikko Sirén) sija oli 15.

Tekstit: Seppo Väli-Klemelä