Saarikon vaikea tehtävä

0
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko valittiin keskustan uudeksi puheenjohtajaksi selvällä äänierolla.

Oripääläinen kansanedustaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko valittiin odotetusti keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Valinta oli ennakoitua selkeämpi ja ratkesi selvällä äänierolla jo ensimmäisellä kierroksella.

Koronapandemian vuoksi etäpisteisiin hajautettu puoluekokous jää historiaan muutenkin kuin poikkeusolojen vuoksi. Istuvan puheenjohtajan haastaminen ei ole perinteisissä puolueissa tavallista.

Puheenjohtajataistelussa näkyi myös kipuilua keskustan heikoista kannatusluvuista. Puolueen kannatus on jämähtänyt 10–11 prosentin tasolle, mikä on perinteiselle suurelle puolueelle kestämättömän huono tilanne.

Heikko kannatus ei ole väistymään joutuneen puheenjohtaja Katri Kulmunin syy. Viime vuoden syksyllä tehtävään valittu Kulmuni ei kuitenkaan saanut puolueen kannatusta nousuun lyhyeksi jääneellä kaudellaan.

Kulmunin lähtölaskenta alkoi, kun hän jätti esiintymiskoulutuksesta nousseen kohun vuoksi valtiovarainministerin tehtävät. Hallituspuoluetta on vaikea johtaa hallituksen ulkopuolelta.

Mikään helppo tehtävä ei Annika Saarikkoa odota. Ensimmäiseksi uuden puheenjohtajan pitää yhdistää hajallaan oleva puolue. Tätä tehtävää helpottaa Saarikon keräämä äänisaalis. Se kertoo, että uudella puheenjohtajalla on hyvät mahdollisuudet saada keskustan joukot taakseen.

Uudelle puheenjohtajalle ei ole luvassa kuherruskuukautta. Kenttä vaatii keskustan nostamista takaisin suurten puolueiden joukkoon. Puhutaan jopa puolueen pelastamisesta.

Keskusta saa johtajan, joka tunnetaan sanavalmiina ja taitavana poliitikkona. Saarikko on myös sisäistänyt keskustan perinteiset arvot hyvin. Kannatuksen nostaminen edellyttää, että nämä arvot pystytään myymään myös äänestäjille.

Hallitusyhteistyö ja vaikea taloustilanne tekevät keskustan selviämiskamppailusta vielä vaikeampaa. Saarikko on korostanut, että puolue haluaa jatkaa hallituksessa. Keskustan mukanaolo vihervasemmistolaisessa hallituksessa ei kuitenkaan suju aina ilman ongelmia.

SDP:n puheenjohtajaksi valittu pääministeri Sanna Marin on muun muassa ehdottanut työajan lyhentämistä ja kommentoinut UPM:n Kaipolan paperitehtaan lakkauttamista. Näissä viesteissä näkyy selvä vasemmistolainen sävy.

Saarikko ehti arvostella jo ennen puheenjohtajavalintaansa pääministerin paperitehdaskommentteja. Erilaisia törmäyksiä hallituksen sisällä tullaan näkemään vielä lisää.

Kuntavaalit käydään ensi keväällä, ja suurena kuntapuolueena keskustalla on paljon pelissä. Viime kuntavaaleissa keskustan kannatus oli 17,5 prosenttia. Siihen on vielä pitkä matka nykygallupien tasosta.

Jätä kommentti