Sairaanhoitopiiri aikoo periä kunnilta valmiusmaksua koronan hoidosta

0

Sairaanhoitopiiri suunnittelee perivänsä kunnilta tänä vuonna ylimääräistä valmiusmaksua koronaepidemian takia. Maksu olisi 23 euroa/asukas.

Salon kaupungille maksu merkitsisi lähes 1,2 miljoonan euron lisämenoa ja Somerolle noin 200 000 euroa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee piirin johtajan Matti Bergendahlin esitystä maksusta ensi tiistaina.

Sairaanhoitopiirin taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaepidemian takia. Esityksen mukaan syynä on, että piirin on pitänyt varautua koronapotilaiden hoitoon.

Valtio on myöntänyt lisätalousarviossa sairaanhoitopiireille 200 miljoonaa euroa koronatukea. Varsinais-Suomeen tästä tullee noin 15 miljoonaa euroa.

Kunnat maksavat sairaanhoitopiirille palveluista sen mukaan, miten asukkaat niitä käyttävät. Tänä vuonna hoitoja on jätetty tekemättä tai siirretty niin, että kunnilta arvioidaan tulevan rahaa noin 26 miljoonaa euroa budjetoitua vähemmän.

Sairaanhoitopiirille on menojen ja tulojen epätasapainon takia syntymässä odotettua enemmän alijäämää. Tämän osittaiseksi kattamiseksi esitetään valmiusmaksua ”koronaepidemian hoitoon varautumisesta ja valmiuden ylläpitämisestä”. Se toisi piirille runsaat 11 miljoonaa euroa.

Valmiusmaksulla kerättäisiin rahaa toista kautta, kun kuntien maksuosuudet ovat pienentyneet.

Lisäksi sairaanhoitopiirin johtaja esittää, että toiminnasta leikataan vielä tämän syksyn aikana 4 miljoonaa euroa.

Salon vt. sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajan Jussi Mattilan mukaan Salo on tänä vuonna maksanut sairaanhoitopiirille ennakkoon noin 2,5 miljoonaa euroa todellista käyttöä enemmän. Tämä tarkoittaa, että vaikka piirin hallitukselle esitetty valmiusmaksu toteutuisi, Salon erikoissairaanhoidon menot olisivat edelleen ennakoitua pienemmät.

Salo maksaa sairaanhoitopiirin palveluista vuodessa runsaat 70 miljoonaa euroa.

Jätä kommentti